Dissabte, 18 de gener del 2025

Projecten construir una central hidroelèctrica i un nou embassament al pantà de la Baells

|

- Publicitat -

Una empresa privada projecta construir una central hidroelèctrica reversible al Berguedà i un nou embassament a una zona de pastures de La Nou, just a sobre del pantà de la Baells. Segons l’avantprojecte, el nou embassament agafaria aigua de la Baells -que es transvasaria a través d’una canonada- i s’emmagatzemaria a l’espera d’un pic en el preu de la llum per generar l’energia elèctrica i treure’n el màxim rendiment econòmic. Llavors, es deixaria anar l’aigua cap a les turbines de la nova central hidroelèctrica a través d’una altra canonada. Els ecologistes posen el crit al cel i denuncien l’impacte ambiental que suposaria. De moment, la proposta es troba en fase d’avantprojecte.

 

Publicitat

El projecte, impulsat per l’empresa d’energies renovables Capital Energy, contempla la creació d’una central hidroelèctrica a la llera dreta de la Baells, just davant del Serrat del Gall, i la construcció d’un pantà d’uns cinc hectòmetres cúbics de capacitat al Pla de Clarà, una zona de pastures de La Nou del Berguedà. El sistema de central hidroelèctrica reversible permet tornar a pujar l’aigua, de nou, cap a l’embassament superior a l’espera de tornar a produir electricitat.

 

La llum produïda es faria passar per una nova línia d’alta tensió que se situaria damunt de la Baells fins a la subestació de Cercs, al costat de la central tèrmica. Si el projecte tira endavant, s’haurà de construir la nova central a la riba esquerra de la Baells, així com els pous de captació al mateix embassament i fer tot el sistema de doble canal fins al pla de Clarà.

 

L’empresa argumenta, en el seu avantprojecte, que la iniciativa té el suport de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica i que la nova central hidroelèctrica que proposen és una “bona opció” per “començar a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, fer front a la vulnerabilitat derivada dels impacte del canvi climàtic i afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions de CO2, competitiva, innovadora i eficient en l’ús dels recursos”. També asseguren que, quan s’hagi de redactar l’estudi d’impacte ambiental, establiran “les mesures preventives o correctores corresponents per evitar o minimitzar els impactes potencials”.

Vista del pla de Clarà on s’hi projecta el nou embassament

Els ecologistes denuncien que tindrà un “gran impacte ambiental”

Els ecologistes lamenten que la comarca del Berguedà torni a estar “amenaçada” per un nou projecte “amb un gran impacte ambiental”. El portaveu del Grup de Defensa del Berguedà, Hèctor Aranda, posa de relleu que, el mateix avantprojecte redactat per l’empresa, “evidencia que hi ha problemes tectònics a la zona que desaconsellen instal·lar-hi un embassament”. “És una zona molt inestable amb moltes plaques de guix. Al Prepirineu és freqüent que hi hagi moviments sísmics i, en qualsevol moment, es pot produir un moviment que podria, fins i tot, trencar la presa i fer caure tota la muntanya fins a la Baells”, alerta Aranda.

 

Els ecologistes també critiquen l’amenaça que el projecte suposaria per la biodiversitat de la zona. “Perdríem les pastures de muntanya que tenen un efecte en la prevenció d’incendis forestals i són imprescindibles per garantir la ramaderia de proximitat”, exposa l’ecologista. En aquest sentit, lamenta que troben a faltar una “bona planificació” i creu que “no podem anar fent centrals de renovables a tot arreu perquè faríem una política de terra cremada”. “Baixaríem les emissions de Co2 però a quin cost?”, es pregunta Aranda, que afegeix: “trauríem recursos vitals per la pròpia supervivència de la zona com la ramaderia de proximitat, les pastures de muntanya, la biodiversitat i l’aigua”.

 

De fet, en relació a l’aigua, l’avantprojecte exposa que el nou embassament utilitzaria entre el 5 i el 6% de les reserves del pantà de la Baells, de manera que provocaria que el nivell del pantà baixés entre un metre i un metre i mig. Els ecologistes alerten que la Baells proporciona aigua per beure a l’àrea metropolitana de Barcelona, al Baix Llobregat i a la mateixa Barcelona. “Si l’aigua del pantà ja està prou baixa, imagineu què passaria si baixa un metre i mig més”, alerta.

Un ramat de vaques pastura lliurement pel pla de Clarà

L’Ajuntament de La Nou evita pronunciar-se a l’espera dels informes

L’alcalde de La Nou de Berguedà, Josep Maria Teixó, ha evitat pronunciar-se sobre si està a favor o en contra del projecte. “Estem esperant a rebre tota la documentació amb tots els estudis pertinents i llavors valorarem els ‘pros’ i els contres'”, ha explicat. També diu que, un cop tinguin els documents i abans de prendre una decisió, consultaran de forma informal els veïns perquè “tothom hi pugui dir la seva”.

 

Teixó ha recordat que el projecte fomenta les energies renovables i, en un moment en què s’estan intentant treure totes les energies fòssils, “no podem aturar-ho d’entrada”. A més, també ha posat sobre la taula que els terrenys on es vol construir el nou embassament son privats.

 

En fase d’avantprojecte

L’empresa ja ha iniciat la tramitació administrativa de l’avantprojecte als Ajuntaments de La Nou i Cercs, així com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i al Ministeri per a la Transició Ecològica. Segons ha confirmat l’ACA, tècnics del seu departament ja estan estudiant el projecte per veure si és viable que tiri endavant o no. El Grup de Defensa del Berguedà ha avançat que ja estan redactant les al·legacions al projecte i que arribaran fins allà on calgui perquè es retiri.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.