Dissabte, 18 de gener del 2025

L’Associació l’Era i el Consell Comarcal del Bages organitzen una demostració de maquinària agrícola

|

- Publicitat -

El Consell Comarcal del Bages organitza, per al divendres 21 d’octubre, una demostració gratuïta a camp de maquinària agrícola. Serà a Aguilar de Segarra, en el marc del programa formatiu ‘Bages. Treball, talent i tecnologia’.

 

Publicitat

A la sessió es podrà veure in situ com funciona una grada rotativa per al desherbatge, un descompactador de sòls i una sembradora de sembra directa. A més, les persones assistents també podran escoltar el testimoni de Pep Bover, pagès i ramader de l’Espunyola, que explicarà el seu recorregut a l’hora de trobar la maquinària més adient per fer sembra directa en producció ecològica.

 

La jornada començarà a les 10 del matí i acabarà a la 1 del migdia. Les persones interessades poden inscriure’s gratuïtament al formulari https://ja.cat/bDKJY. Tothom podrà gaudir d’un piscolabis elaborat amb productes de proximitat.

 

Eines per facilitar la feina

La jornada ajudarà al primer sector a conèixer més de prop algunes de les eines que poden utilitzar per a una gestió del sòl més sostenible i més efcient. Gràcies a la col·laboració de tres empreses – Casa Bover; Maquinària Agrícola de Montmajor i Casa Vicens– la maquinària es podrà veure en ple funcionament al camp.

 

Per complementar-ho, en Pep Bover, del SAT Cal Pauet de l’Espunyola, relatarà la seva experiència a l’hora de buscar i triar maquinària per la feina en cultius extensius. Per la seva finca han passat màquines i arreus de tota mena, que ha anat descartant fns a trobar les eines idònies que li permeten fer sembra directa sense usar herbicides.

 

Ajustar la maquinària als nous requisits de la crisi energètica i climàtica

La situació mundial i el panorama d’emergència climàtica pressionen el sector primari a un tipus d’agricultura que ha de començar a prescindir de ftosanitaris i fertilitzants de síntesi química. Alhora, la pujada de preus dels combustibles obliguen, encara més, a optimitzar les passades de tractor.

 

Des de ja fa alguns anys, alguna pagesia d’extensius ha començat a treballar amb maquinària que respon a aquests reptes. Noves màquines i arreus permeten la gestió més precisa de les arvenses, sembrar directament sobre rostoll del cultiu anterior o d’un cultiu de cobertura, i preservar més bé l’estructura del sòl. Aquesta gestió contribueix a millorar les condicions de la fertilitat del sòl i conseqüentment la retenció d’aigua.

 

Tot plegat ajuda a la rendibilitat econòmica de la fnca agrària i a avançar cap a una agricultura amb una petjada hídrica i de carboni més reduïda, en consonància amb el Pacte Verd Europeu i l’estratègia De la granja a la taula de la Unió Europea.

 

Sessions per descobrir eines innovadores per a la ramaderia i per posar el relleu agrari sobre la taula

A més d’aquesta sessió destinada a la maquinària agrícola, el Consell Comarcal ja ha programat dues sessions més destinades al sector primari. La segona jornada es fxarà en les difcultats del relleu agrari per explorar possibles estratègies per a facilitar-lo. Hi intervindran pagesos que estan a punt de jubilar-se per entendre com estan gestionant la fnalització de la seva activitat i com està sent el procés de traspàs a altres pagesos o pageses; també hi tindrà veu la jove pagesia que està prenent el relleu i que exposarà quines són les seves difcultats principals i com creuen que es podria facilitar la incorporació a l’activitat pagesa. Tots plegats debatran quin és el seu punt de vista sobre aquest repte del sector primari i quina funció pot fer la nova Xarxa de Relleu Agrari. La sessió serà el matí de l’11 de novembre a Castellnou de Bages.

 

La tercera jornada tindrà d’escenari Sant Mateu de Bages el 25 de novembre i estarà destinada a les noves eines efcients per a la ramaderia. I és que avui dia les eines digitals permeten que el ramader o ramadera pugui individualitzar la gestió de cada un dels seus animals per optimitzar el rendiment de la seva granja i dels recursos disponibles. Algunes aplicacions digitals donen dades precises de la producció a cada granja, faciliten el registre de malalties del bestiar i del seguiment de les vacunes. En el cas de la ramaderia extensiva, permeten el seguiment dels animals, conèixer quan un d’ells està malalt i, en defnitiva, estalviar temps i diners.

 

Aquest cicle de jornades s’emmarca en el projecte d’àmbit comarcal ‘Bages. Treball, Talent i Tecnologia 2021-2022’. Compta amb la col.laboració de 28 municipis, l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages i està finançat per la Diputació de Barcelona.

 

Per a més informació podeu adreçar-vos a l’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics, entitat col·laboradora del Consell Comarcal del Bages per a l’organització d’aquestes jornades: formacio@associaciolera.org 938 787 035 / 672 337 305.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

10 COMMENTS

Comments are closed.