Aquest cap de setmana torna Benvinguts a Pagès La Festa, el gran esdeveniment de portes obertes del sector primari a Catalunya amb dues jornades de visites gratuïtes amb protagonisme per als pagesos i pageses del país. La setena edició de la festa de la pagesia ho té tot a punt perquè la ciutadania redescobreixi l’origen d’allò que menja cada dia, conegui el dia a dia dels productors i productores i tingui l’oportunitat de viure una experiència única que ajuda a despertar consciències i situa en primer pla la importància de tenir un sector primari de qualitat. El cap de setmana de visites a les explotacions agroalimentàries es completa amb la participació de 200 restaurants que treballen amb productes de proximitat i que han estat seleccionats pels mateixos pagesos i pageses, l’adhesió de 145 establiments rurals i prop d’un centenar d’activitats complementàries.
Tot a punt
Els pagesos i pageses ultimen els detalls de les visites guiades gratuïtes que es poden reservar a través de la pàgina web benvingutsapages.cat. Fins aquest dimecres més de 10.000 persones ja han fet la seva reserva de manera àgil a través del lloc web. “Ho tenim tot preparat per fer entendre el procés d’elaboració de les castanyes i tots els productes que preparem. El bosc està en un moment extraordinari i l’experiència de la visita valdrà molt la pena”, explica Joaquim Solé, des del Centre de Manipulació de la Castanya, a Viladrau, on prop d’una setantena de persones ja s’han apuntat a les visites. Entre els camps de vinyes i les oliveres mil·lenàries de Productes Casa Llopis, a la Terra Alta, la Núria Trias assegura que “el cap de setmana de visites gratuïtes és una molt bona oportunitat per donar-nos a conèixer, divulgar la importància de la nostra feina i arribar a nous públics”. L’explotació elabora oli i un ampli assortiment de vi, licors i melmelades de fruita i verdura. Des de la Granja Mas Bes, a La Selva, en Joan Viñolas anuncia satisfet que “a hores d’ara ja hem esgotat totes les reserves gratuïtes, la gent té ganes de viure una jornada diferent i entendre el nostre dia a dia”. Al Pirineu també es preparen per al cap de setmana. Eco Carn Casa Masover és una petita explotació del Pallars Jussà “on ensenyem tot el cercle de la producció de la vedella ecològica en un entorn que és extraordinari”, apunten l’Antoni i la Montse.
La pàgina web, eina de reserves
Les visites de Benvinguts a Pagès La Festa s’han de reservar de manera gratuïta a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte. Fins ara, a través de la pàgina web més de 10.000 persones ja han fet la seva reserva gratuïta. Algunes explotacions ja han esgotat les places gratuïtes i es recomana reservar amb temps per assegurar la visita desitjada.
Setze rutes de cap de setmana
Benvinguts a Pagès Tot l’Any articula també una proposta extensa de setze rutes arreu de Catalunya que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni amb itineraris que es poden fer durant tres dies o bé amb una única jornada. Les experiències proposen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels propis productors i productores. Hi ha itineraris per fer al Pirineu, a les Terres de Lleida, a l’Ebre, a l’interior de Tarragona, a tot el litoral i prelitoral, a la Catalunya Central i a l’interior de Girona.
Organització
Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Súper3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.
El projecte s’emmarca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, el Pacte Verd i el Farm to Fork europeu i el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) en els àmbits de la promoció de la sostenibilitat, la biodiversitat, la producció d’aliments de proximitat i la viabilitat del sector, assegurant el futur de la pagesia arrelada al territori. Tots aquests projectes s’alineen amb la importància i la necessitat de valorar i incentivar la venda i el consum de proximitat pel seu benefici mediambiental en reduir-ne la petjada de CO2. Catalunya ha estat pionera a Europa en la creació del segell de Venda de Proximitat per facilitar a les persones consumidores que puguin identificar els productes que són d’explotacions catalanes, així com el segell Peix de Llotja per identificar el peix que prové de les llotges catalanes. Les explotacions agrícoles i ramaderes que es poden visitar en el marc de Benvinguts a Pagès tenen aquest segell de Venda de Proximitat, així com els pescadors formen part del segell Peix de Llotja, essent una manera més de difondre els valors i beneficis de la venda i el consum d’aliments de proximitat.
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: territorirural.cat/44401/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: territorirural.cat/44401/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: territorirural.cat/44401/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/44401/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: territorirural.cat/44401/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 57452 more Info to that Topic: territorirural.cat/44401/ […]