El públic foodie té una cita a Benvinguts a Pagès La Festa, l’aparador de l’oferta agroalimentària de Catalunya el proper cap de setmana de l’1 i 2 d’octubre. La festa de la pagesia fa una crida a la ciutadania perquè conegui l’origen dels productes que es consumeixen cada dia de manera directa en una experiència que es vehicula a través de les visites gratuïtes guiades a prop de 180 explotacions agroalimentàries del país. Les visites guiades que ofereixen els pagesos i pageses són l’eix d’un projecte que convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos i pageses en una oportunitat per fidelitzar nous clients. Benvinguts a Pagès La Festa es proposa escurçar la distància entre la ciutadania i la pagesia a través d’unes visites gratuïtes que promouen l’alimentació i la salut de les persones, la sostenibilitat ambiental i la sobirania alimentària que ofereix el sector primari.
Una oferta excepcional
El públic foodie gaudirà de valent amb una oferta de productes excepcional que situa en primer pla l’oferta gastronòmica de Catalunya. Des de Mas Buret, a l’Anoia, la ciutadania podrà degustar la mel de muntanya que aquesta família d’apicultors de quarta generació elabora des d’un petit obrador a Santa Margarida de Montbui. En Josep Maria Oliva explica que “fem la transhumància de les abelles fins a Ripoll i Queralbs per obtenir una mel de muntanya, que combina de manera excepcional amb el iogurt i el mató, per exemple”. En paral·lel, també ofereixen una mel més suau i gustosa a partir del romaní i les 1.000 flors “que produïm a la primavera”. Al Pirineu, des de l’explotació ecològica Ecofranch, a l’Alt Urgell, en Joan Barbé apunta que “les nostres vaques Swiss Brown només s’alimenten de farratges frescos i pinsos ecològics, un fet que ens assegura l’obtenció d’uns iogurts naturals de més qualitat i amb un punt dolç únic”. Des de les Terres de l’Ebre, les Vinyes del Convent, a la Terra Alta, disposen d’un raïm que es cull a 500 metres d’altitud, que “assegura unes condicions excepcionals a partir d’un treball en què utilitzem una tecnologia pionera a través de la qual triem gram a gram el raïm que acaba formant part de la nostra producció”, apunta Elias Gil, que lidera aquesta explotació per homenatjar els seus avantpassats.
La pàgina web, eina de reserves
Les visites de Benvinguts a Pagès La Festa s’han de reservar de manera gratuïta a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte. Fins ara, a través de la pàgina web més de 6.000 persones ja han fet la seva reserva gratuïta.
Setze rutes de cap de setmana
Benvinguts a Pagès Tot l’Any articula també una proposta extensa de setze rutes arreu de Catalunya que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni amb itineraris que es poden fer durant tres dies o bé amb una única jornada. Les experiències proposen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels propis productors i productores. Hi ha itineraris per fer al Pirineu, a les Terres de Lleida, a l’Ebre, a l’interior de Tarragona, a tot el litoral i prelitoral, a la Catalunya Central i a l’interior de Girona.
Organització
Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Súper3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.
El projecte s’emmarca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, el Pacte Verd i el Farm to Fork europeu i el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) en els àmbits de la promoció de la sostenibilitat, la biodiversitat, la producció d’aliments de proximitat i la viabilitat del sector, assegurant el futur de la pagesia arrelada al territori. Tots aquests projectes s’alineen amb la importància i la necessitat de valorar i incentivar la venda i el consum de proximitat pel seu benefici mediambiental en reduir-ne la petjada de CO2. Catalunya ha estat pionera a Europa en la creació del segell de Venda de Proximitat per facilitar a les persones consumidores que puguin identificar els productes que són d’explotacions catalanes, així com el segell Peix de Llotja per identificar el peix que prové de les llotges catalanes. Les explotacions agrícoles i ramaderes que es poden visitar en el marc de Benvinguts a Pagès tenen aquest segell de Venda de Proximitat, així com els pescadors formen part del segell Peix de Llotja, essent una manera més de difondre els valors i beneficis de la venda i el consum d’aliments de proximitat.
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/44063/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/44063/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/44063/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 5652 more Info to that Topic: territorirural.cat/44063/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: territorirural.cat/44063/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 57026 additional Info on that Topic: territorirural.cat/44063/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: territorirural.cat/44063/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/44063/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: territorirural.cat/44063/ […]