Dilluns, 20 de gener del 2025

El Museu de Lleida acull una exposició que permet conèixer la diversitat geològica i biològica del territori

|

- Publicitat -

El Museu de Lleida acull fins al 12 de febrer del 2023 ‘Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu’, una exposició itinerant de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. Permet conèixer la diversitat geològica i biològica d’aquest territori, a través de fòssils, roques i reconstruccions d’animals extingits. La mostra arriba a Lleida amb novetats com ara la reconstrucció d’una nova espècie de dinosaure titanosaure, l’Abditosaure, i la d’un rèptil volador o pterosaure; les rèpliques d’un húmer de titanosaure i d’una extremitat d’hadrosaure Adynomosaurus, i un niu d’ous de dinosaure original. Compta amb el suport del Geoparc Orígens i està comissariada pels paleontòlegs Àngel Galobart i Rodrigo Gaete.

 

Publicitat

Els nous elements que es poden veure al Museu de Lleida s’afegeixen als 120 fòssils i roques recollits en 22 localitats de Ponent i el Pirineu i a les cinc reproduccions d’altres animals ja extingits, com ara un rèptil marí únic a Catalunya, localitzat a Alòs de Balaguer (Noguera) i el vertebrat més antic que va habitar les Terres de Lleida fa 270 milions d’anys, que s’han vist als altres museus de la Xarxa que ja han acollit la mostra.

 

Una altra novetat és la projecció d’un audiovisual on s’han reconstruït virtualment el paisatge i els dinosaures del jaciment del cretaci superior d’Orcau (Pallars Jussà). Aquesta reconstrucció forma part d’un projecte de recerca i divulgació subvencionat amb fons europeus Next Generation, liderat per la Universitat de Barcelona (UB) i amb la participació de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, el Geoparc Orígens i l’empresa especialitzada en realitat virtual Digivisión.

 

Les novetats que s’exposen al museu lleidatà s’han centrat en el cretaci superior, l’època dels grans dinosaures, atès que a les excavacions paleontològiques de la zona del Prepirineu lleidatà s’han descobert abundants restes d’aquests animals (ossos, nius d’ous, petjades o restes fòssils de diverses espècies). Tant la reconstrucció de l’Abditosaure com la del pterosaure s’han elaborat expressament per a l’exposició del Museu de Lleida, amb l’objectiu que, un cop acabada la mostra, es dipositin a la Dinosfera de Coll de Nargó (Alt Urgell) i al Museu de la Conca Dellà (Pallars Jussà), respectivament, perquè formin part de les exposicions permanents dels dos centres.

 

Amb aquesta acció, el Museu de Lleida referma la seva vocació territorial, seguint el camí que ja es va iniciar amb l’exposició sobre la fortalesa dels Vilars d’Arbeca (Garrigues), o amb les col·laboracions que manté amb jaciments com els Soses o Seròs (Segrià), entre altres.

 

A l’exposició destaquen, també, el fòssil més antic, que té 440 milions d’anys, trobat al Port del Cantó (Pallars Sobirà); la roca més antiga, que té 550 milions d’anys, provinent del Pirineu Axial; i la Montsechia, l’ancestre de totes les plantes amb flor, de fa 125 milions d’anys, i que pren el seu nom del Montsec.

 

El tret diferencial d’aquesta exposició és que mostra la gran varietat geològica existent a Ponent i Pirineu. La varietat de roques i restes paleontològiques i la disparitat d’edats de les mateixes resulten difícils d’explicar en un territori tan petit com el lleidatà, on alhora hi ha concentrada bona part de la història del món. A part de ser un territori amb una gran quantitat de fòssils, la demarcació de Lleida conserva alguns jaciments absolutament excepcionals gràcies a la quantitat de fòssils conservats o bé perquè són restes d’animals i plantes que van viure en moments clau de la història de la vida de la Terra.

 

‘Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu’ es va inaugurar al Museu de la Noguera el 6 de novembre del 2021. Posteriorment, s’ha pogut visitar al Museu Tàrrega-Urgell i al Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès). La mostra s’inaugura aquest vespre al Museu de Lleida on s’hi estarà fins al 12 de febrer del 2023. La voluntat és que segueixi itinerant per altres museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

Comments are closed.