Dissabte, 18 de gener del 2025

El Govern presenta el procés d’el·laboració de l’Estatut dels municipis rurals

|

- Publicitat -

Sota el lema “Construïm ruralitats, un país de tothom”, les conselleres Vilagrà i Jordà han presentat el procés d’elaboració de l’Estatut dels municipis rurals i han aprofundit en temes relacionats amb l’agenda rural i les polítiques del Govern pel que fa als municipis rurals amb alcaldesses i alcaldes de tot el país. L’objectiu de l’acte, celebrat a La Casa dels Àngels del Mag Lari a Castellserà, és establir un nou espai de diàleg i recollir les necessitats i fer intercanvi d’opinions amb les alcaldies dels municipis rurals del país, per tal de millorar la vida dels residents d’aquests pobles arreu de Catalunya.

 

Publicitat

El procés d’elaboració de l’estatut dels municipis rurals ja està en marxa a través del grup de redacció amb juristes de diferent procedència coordinats per la UB (Fundació Bosch Gimpera) i el grup de treball per a l’Estatut amb les entitats municipalistes (Micropobles, ACM, FCM), Eines de Repoblament i diversos departaments de la Generalitat. S’aprofitarà també l’experiència i el coneixement acumulat del procés de l’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

Durant l’acte, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha anunciat que a l’octubre estarà feta la memòria de l’Estatut i que a principi d’any l’esborrany del document ja es podrà tramitar al Parlament. La consellera ha recordat que “Catalunya és molt gran i diversa” i per això, ha afirmat, l’objectiu de l’Estatut és “no uniformitzar” i “donar oportunitats a tothom, visqui on visqui”. En aquest punt, ha explicat que el document ha de servir per modificar lleis i normatives i, així, propiciar el reequilibri territorial i evitar el despoblament rural. La consellera ha defensat que “som un govern municipalista i ho diem amb tota la força” i ha insistit que “es tracta que tots els elements que des del Govern activem tinguin en compte la visió del món rural”.

 

També durant l’acte, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha remarcat que “és una qüestió de país que Catalunya tingui un món rural dinàmic, diversificat i poblat”. En aquest sentit, Jordà Roura ha afegit que “tenim clar l’objectiu final: aconseguir igualar, el màxim possible, les condicions de vida entre aquests territoris i els de les zones urbanes, per facilitar que la gent pugui viure-hi, de manera que s’aconsegueixi equilibrar el país social i territorialment”. La consellera també ha reivindicat l’Agenda Rural, confeccionada a partir de la participació de més de 1.200 persones en els diversos tallers que s’han organitzat arreu del territori “per donar resposta als nombrosos reptes als quals s’afronta el món rural”.

 

L’acte, presentat i conduit pel monologuista i actor, Quim Masferrer i Cabra, ha servit també per donar el tret de sortida a la presentació territorial dels treballs de l’Estatut dels municipis rurals que passarà per totes les vegueries. Les polítiques del Govern en aquest àmbit serveixen per garantir les condicions de vida i desenvolupament dels espais rurals per mitjà de la diversificació econòmica. Un full de ruta compartit per tothom i emmarcat dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

L’Estatut dels municipis rurals forma part d’una estratègia més àmplia pel que fa a les polítiques del Govern en aquest àmbit que també engloba la llei de governs locals de Catalunya que té com a objectiu adaptar la regulació del món local a la realitat municipal actual. En aquesta mateixa línia, dimarts el Govern també va aprovar la creació del nou Consell Català de Municipis Rurals, que es posarà en marxa aquesta tardor.

 

És l’òrgan d’assessorament del Govern en matèria de règim local i de participació i proposta en els àmbits que afectin els municipis rurals amb poblacions inferiors a 2.000 habitants. El Consell Català de Municipis Rurals substituirà l’actual Consell Català de Petits Municipis, creat l’any 2003, per tal d’adaptar-lo a la legislació vigent.

 

En l’acte també han participat Marcel Pujol Coll, alcalde de Castellserà; Eva Amposta Serres, alcaldessa del Pinell del Brai; Mario Urrea Marsal, alcalde de Torrebesses i president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i Sònia Bruguera Diego, alcaldessa de la Vall de Boí i membre d’Eines de Repoblament Rural.

 

Estatut de municipis rurals

D’acord amb les darreres dades oficials de població, del total de 947 municipis de Catalunya, més del 62,6% tenen una població que no supera els 2.000 habitants i, dins aquest percentatge, un 35% no supera el llindar de població de 500 habitants.

 

L’Estatut dels Municipis Rurals serà un nou marc normatiu que reguli un estatut específic per als municipis rurals, per adequar-lo a les seves peculiaritats i donar resposta a les demandes i necessitats dels seus habitants. Amb la nova llei sobre l’Estatut dels municipis rurals, el Govern vol superar les problemàtiques associades amb els municipis rurals. La població del medi rural ha de tenir garantit l’accés en condicions d’igualtat a béns i serveis si es vol fer front al desafiament demogràfic i reduir la bretxa existent entre els nuclis urbans i rurals en l’accés als mecanismes de desenvolupament i qualitat de vida.

 

Agenda rural

A Catalunya, dos de cada tres municipis catalans tenen menys de 100 hab/km2, més de la meitat dels quals no arriben als 20 hab/km2. Així mateix, hi ha 336 municipis de menys de 500 habitants, que ocupen una superfície del 35% del país, però que representen l’1% de la població.

 

L’Agenda Rural de Catalunya identifica les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament i ha d’esdevenir un element clau per planificar les polítiques d’equilibri i cohesió territorial del país. Segueix el marc de referència de la iniciativa del Parlament Europeu per elaborar una Agenda Rural Europea que fomenti el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social, la protecció de la natura i la cooperació i interconnexió amb les àrees urbanes.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

10 COMMENTS

Comments are closed.