Dissabte, 23 de novembre del 2024

Els parcs eòlics marins projectats a Roses afectaràn negativament a tota la costa catalana

|

- Publicitat -

Científics de la Universitat de Girona (UdG), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) han alertat en una compareixença al Parlament de l’impacte que poden tenir els parcs eòlics marins projectats al golf de Roses en la biodiversitat de la zona. En el marc de la Comissió d’Acció Climàtica, el professor de l’ICM-CSIC, Josep Maria Gili, ha assegurat que es tracta d’un espai “únic” que cal preservar. “Aquí hi tenim una mica la porta essencial d’entrada perquè tot el sistema funciona (…) Qualsevol alteració que es produeixi aquí afectarà no només el golf de Roses sinó la meitat de la costa catalana”, ha afirmat. “No podem posar un altre Castor”, ha conclòs Rafael Sardá, del CEAB-CSIC.

 

Publicitat

Els parcs eòlics marins projectats al golf de Roses han tornat al Parlament. Un grup de científics han comparegut a la comissió d’Acció Climàtica per exposar el seu posicionament sobre els projectes que hi ha sobre la taula (quatre, en total) i alertar del perill que poden suposar en una zona amb diversos espais protegits d’una gran biodiversitat.

 

El primer a intervenir ha estat el professor de la UdG, Josep Lloret, que ha posat en context els membres de la comissió. “La idea principal és que els parcs que es projecten estan envoltant i alguns, fins i tot, se solapen amb deu àrees protegides que són Xarxa de Natura 2000. Hi ha un corredor de migració de cetacis i dos vedats de pesca”, ha dit. “Estem en una situació excepcional a la mar catalana perquè el mar del Nord no és comparable”, ha afegit.

 

Al seu torn, el professor Gili ha detallat les característiques de la zona. En aquest sentit, ha explicat que al golf de Lleó hi ha representats el 70% dels habitats marins de la Xarxa Natura. “I tenim, si considerem els invertebrats, 3.200 espècies. Això és la meitat de la diversitat marina coneguda al Mediterrani occidental”, ha afegit.

Recreació del parc eòlic marí que projecta l’enginyeria basca Saitec vist des de la platja de Sa Conca de Cadaqués, on els aerogeneradors estaran a 21 quilòmetres de distància

Indispensable per a la reproducció de moltes espècies

En aquest sentit, ha afirmat que la zona és un dels “indrets més importants en biodiversitat marina” de la mediterrània i que és un hàbitat indispensable per a la reproducció de moltes espècies, com ara les anxoves. Gili ha detallat que tot plegat s’explica perquè el golf de Lleó compta amb diverses corrents que distribueixen els sediments, en lloc de dipositar-los, i dona riquesa al fons marí i a la seva biodiversitat.

“Per entendre’ns, aquí tenim com una porta essencial perquè el sistema funcioni com està funcionant. És com un coll d’ampolla”, ha remarcat. Per això, alerta que “qualsevol alteració” que s’hi produeixi no només tindrà efectes en aquest punt “sinó possiblement a la meitat de la costa catalana”.

 

Per la seva banda, la científica de l’ICM, Elisa Bardalet, ha focalitzat la seva intervenció en la tecnologia que utilitzaran aquest tipus de parcs eòlics. En relació a això, ha explicat que el mar del Nord no es comparable a aquesta zona per les fondàries –aquí són superiors- i per les diversitat que hi ha.

 

També ha afirmat que el sistema d’anclatge serà agressiu per al fons marí, com també preveuen que ho siguin tant els sistemes per transportar l’energia generada com les subestacions.

 

La biòloga de l’ICM, Anna Sabatés, ha abordat els impactes “potencials” que poden tenir sobre la natura. “Suposarà modificacions en els substrat i en l’habitat d’espècies que l’hora són aliment”, ha dit tot afegint que també impactarà en nombroses espècies de mamífers i crustacis, així com en ocells pels sorolls i les vibracions.

“Tot això s’hauria d’estudiar amb rigorositat”, ha dit. “Per acabar, vull reiterar la importància de no malmetre i conservar aquest indret únic des del punt de vista ambiental, ecològic i socioeconòmic. I no només de la costa catalana sinó del Mediterrani”, ha insistit.

 

Finalment, Sardá s’ha mostrat crític amb com s’ha gestionat tot el procés i el POEM, que està en tràmit. També s’ha referit directament als promotors d’alguns dels projectes assegurant que “els estudis d’impacte ambiental no són un estudi científic” i ha posat en dubte que els qui els elaboren siguin imparcials. En aquest sentit, ha dit que cal dir la “veritat” i parlar de l’impacte que tindran aquests projectes. “No podem posar un altre Castor aquí”, ha afegit.

Recreació dels aerogeneradors que Saitec pretén instal·lar a uns 15 quilòmetres del Cap de Creus

Els impulsors del Tramuntana defensen criteris científics

En resposta a la compareixença, l’equip promotor del Parc Tramuntana remarca que hi ha un manifest signat per més d’un centenar d’experts i científics al voltant del parc eòlic que volen instal·lar al golf de Roses. Asseguren que el document avala el desplegament de l’eòlica marina a Catalunya, acompanyada del col·lectiu científic, per impulsar la transició energètica.

 

Per altra banda, insisteixen que les primeres conclusions dels estudis d’impacte ambiental fetes per una consultora “independent” conclouen que l’eòlica marina és compatible amb la biodiversitat. Per això els impulsors del parc retreuen que el posicionament científic exposat al Parlament es basi en “impactes potencials” en cas que no s’apliqui cap mesura correctora.

 

A més, els impulsors del parc recorden que a l’esborrany dels Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) s’hi inclou el golf de Roses com a zona compatible amb l’eòlica marina segons una llarga llista de condicionants. De fet, el Ministeri de Transició Ecològica apunta que el golf empordanès seria l’única zona de Catalunya apta per aquesta tecnologia.

 

Concentració a les portes del Parlament

Coincidint amb la comissió al Parlament, una vintena de persones s’han concentrat al parc de la Ciutadella. La convocatòria l’ha fet l’associació Stop Macroparc Eòlic Marí i la Xarxa per una Transició Energètica Justa. Els manifestants portaven pancartes demanant al Govern que no especuli amb les renovables. Els membres de les entitats han defensat una transició energètica descentralitzada en què hi hagi un impacte paisatgístic mínim.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.