El sistema de transport públic per carretera de la Generalitat comença a partir d’aquest dimarts a incorporar el biogàs als dipòsits dels seus busos. La primera prova pilot d’ús d’aquest combustible renovable que el Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori posa en marxa a Catalunya tindrà com a escenari la comarca del Montsià. L’empresa operadora Hife ha adquirit un vehicle que funcionarà amb el biogàs produït a la planta de l’empresa Biometagàs La Galera. L’objectiu és poder avançar cap a la descarbonització del transport a partir del consum d’un combustible de quilòmetre zero, obtingut a partir de matèria orgànica i subproductes de l’activitat primària, afavorint l’economia circular.
En marxa des de fa dos anys i després d’haver superat els problemes burocràtics que li impedien connectar-se al gasoducte de la xarxa general, la planta de Biometagàs La Galera subministrarà directament el combustible al bus Iveco Crossway ambcapacitat per a 63 passatgers adquirit per l’operadora Hife per 270.000 euros –que ha pogut accedir a ajuts dels fons Next Generation per a la compra amb uns 40.000 euros d’estalvi en aquest cas-. Es tracta d’una prova pilot d’una iniciativa que la Generalitat vol estendre, en cas d’èxit, a diferents línies de transport interurbà de Catalunya.
El nou bus disposa d’un dipòsit amb capacitat de 1.260 litres de gas -400 quilos-, amb una autonomia estimada per cobrir entre 750 i 800 quilòmetres. Hife el destinarà inicialment a cobrir la línia exprés.cat que enllaça Tortosa, Amposta, la Ràpita i Alcanar així com de la línia regular L1011 entre Tortosa, Santa Bàrbara, Godall, la Galera i la Sénia. Tampoc descarta, en funció de la seva resposta al pes transportat i a les distàncies, la de la Sénia, Ulldecona, la Ràpita, Amposta i Tarragona. “En funció d’això, i d’acord amb la Generalitat, veurem si es posa per a un servei més curt o més llarg”, ha apuntat el president d’Hife, José Maria Chavarría.
D’aquesta manera, el vehicle de transport públic utilitzarà per desplaçar-se biogàs produït a la mateixa comarca a partir de la transformació en energia renovable de residus alimentaris, industrials i del sector primari que efectua l’empresa. De moment, ho farà des d’un punt de proveïment situat a la mateixa planta i en funció de les necessitats podria fer-ho alternativament en punts de recàrrega de grans ciutats. Mecànicament, la motorització del vehicle és pràcticament la mateixa que un vehicle dièsel de les mateixes característiques, però el consum de combustible resulta climàticament “neutre” amb el biogàs.
Emissions negatives i economia circular
La directora de Transport i Mobilitat de la Generalitat, Mercè Rius, ha destacat que la prova vol avançar cap la descarbonització del transport públic a Catalunya. Recorda que, actualment, la flota de vehicles elèctrics encara no permet arribar a tot arreu i aquest nou sistema permetrà complementar-lo. Al mateix temps, ha remarcat, permet afavorir l’economia circular aprofitant residus que es produeixen a les Terres de l’Ebre per propulsar un dels vehicles que donen servei al territori. “Parlem d’un biogàs de quilòmetre zero”, ha insistit. “En comptes de ser un combustible fòssil, aquest no té emissions, al contrari: són negatives, al ser produït per biomassa. Creiem que és molt positiu”, ha precisat Chavarría.
L’empresa Biometagàs La Galera, segons ha concretat el seu gerent, Albert Martínez, té capacitat potencial per abastir diàriament les necessitats combustible de 25 autocars, cobrint un total de 30.000 quilòmetres recorreguts. “Som la primera planta autoritzada per emetre certificats europeus d’origen. Això ens permet vendre la nostra molècula, que és la mateixa que el gas natural, però amb el certificat ‘bio'”, ha explicat.
De moment, però, el govern espanyol encara no ha regulat aquest àmbit i això dificulta l’activitat empresarial en l’entorn estatal. En aquest sentit, Martínez ha reclamat l’aprovació al més aviat possible de la normativa que permeti garantir la validesa dels certificats i, així, oferir el biogàs amb acreditació d’origen des de qualsevol punt de subministrament connectat a la xarxa.
Actualment, Biometagàs La Galera ultima la seva connexió al gasoducte general després de prop de dos anys de problemes burocràtics i interpretacions legals entre Estat i Generalitat que bloquejaven l’obra. Aquests desacords, precisament, van impedir que fructifiquessin diversos acords per vendre el biogàs a distribuïdors europeus que subministraven el combustible a flotes de transport públic. L’empresa confia completar definitivament la connexió a finals de setembre.
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: territorirural.cat/43558/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/43558/ […]