Les excavacions que s’estan portant a terme al Pui de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) ha delimitat una desena de cases. Es tracta d’edificacions de tres habitacions i més d’un pis on les excavacions han permès documentar murs de més de 2 metres d’alçada, les escales per pujar d’un pis a l’altre i les portes d’entrada. L’arqueòleg i director de l’excavació, Walther Alegría, ha indicat que estan documentades entre finals del segle XIV i principis del XV, quan es va abandonar aquest espai per anar cap a la Pobla de Segur. Els arqueòlegs també excaven anualment a l’Espluga de Segur, fet que els ajuda a explicar els 600 anys d’història medieval de la zona, segons ha remarcat Alegría.
La prioritat d’aquestes excavacions al Pui de Segur és delimitar els espais que conformaven una casa per poder-ne fer una interpretació i, posteriorment, divulgar-ho al gran públic. En visites en aquest espai, volen que la ciutadania en general es faci una idea de com era aquell hàbitat, en què han trobat restes d’ofici de pastor.
Així mateix, Alegría ha destacat el bon estat de conservació de moltes de les parets de les cases que han pogut documentar.
La meteorologia ha impedit aquesta campanya als arqueòlegs anar a excavar a l’Espluga de Segur. El que sí que tenen documentat per campanyes anteriors és que d’aquella població situada en balmes es va baixar a la zona del Pui de Segur, un nucli feudal al voltant d’una església o fortificació. Al segle XIV, ja consta més població a l’actual ubicació de la Pobla de Segur que no pas al Pui de Segur. El motiu és que, poc a poc, els habitants van anar baixant a la vora del riu i així es podien dedicar més al comerç.