Dilluns, 27 de gener del 2025

Obligació de buidar el Canal Esquerra de l’Ebre a causa de l’increment de preus

|

- Publicitat -

Un 80% dels comuners ha donat el vistiplau a buidar i tancar el Canal de l’Esquerra de l’Ebre durant tot l’hivern, del mes de novembre al mes d’abril. És una mesura severa amb la qual es vol “salvar els comptes” de la Comunitat de Regants. Tot i haver doblat el pressupost, a 750.000 euros, temem que no puguin cobrir els costos pels increments de preus. Un hemidelta esquerre sense aigua tot l’hivern, tindrà un impacte agroambiental, que pot ser “catastròfic” amb el creixement exponencial de la sembra en sec de l’arròs – mètode que evita que la plaga del caragol maçana es mengi els brots-. Els Regants de l’Esquerra reclamen la coresponsabilitat de les administracions en la gestió de l’aigua, perquè “és l’essència del Delta”.

 

Publicitat

La decisió de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre de tancar el canal tot l’hivern es va prendre en una assemblea extraordinària aquest dijous, amb aquest únic punt a l’ordre del dia. Com ha explicat el president de l’entitat, Javier Casanova, les previsions de costos s’estan veien superades per l’increment de la inflació. “S’intentarà mitigar els costos de l’energia però no exclusivament. Parar màquines, parar el canal significa reduir costos en general i evitar un dèficit més gran”, ha detallat.

 

El suport rebut, amb el vot favorable a la proposta de més del 80% dels comuners, els satisfà i suposa redreçar la situació de l’entitat, però reconeixen que no és una bona mesura per al delta de l’Ebre. “Com a deltaic, tinc tristesa perquè l’essència del Delta és l’aigua i figures com el Parc Natural, la Xarxa Natura 2000 i la Reserva de la Biosfera no es poden quedar en un titular”, ha denunciat Casanova.

 

Coresponsabilitat

Inundar els camps d’arròs, els canals i els desguassos quan no es cultiva arròs a l’hivern afavoreix els ecosistemes i els hàbitats d’aquesta zona humida. Però els costos d’aquestes mesures agroambientals recauen cada cop més en els regants i els arrossaires i s’estan tornant inassumibles. Un exemple és que Acció Climàtica ja va retallar aquestes ajudes als arrossaires en el Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020, però lluny de corregir-ho, ha pressupostat 4 milions d’euros anuals per al 2023-2027. Les Cooperatives Arrossaires ja han demanat que la partida s’incrementin fins als 6,5 milions d’euros anuals.

 

El president dels Regants de l’Esquerra de l’Ebre ha reclamat que les administracions i la societat s’han de comprometre en la gestió del delta de l’Ebre i ser-ne corresponsables. La cogestió del Delta, també de l’aigua, és un debat “que s’ha de tenir” i que podria accelerar la decisió dels regants de tancar el canal de l’Esquerra durant l’hivern, tot i ser conscients de l’impacte agroambiental que tindrà. Ara han decidit prioritzar les butxaques dels comuners i esperar que les administracions reaccionin. “Tothom ho passa malament, però no ho podem fer nosaltres sols, no podem ser un territori on només ens caiguin les obligacions. Tenim uns drets”, ha reivindicat Javier Casanova.

 

Aquesta reivindicació és compartida amb la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre. A l’hemidelta dret la situació dels sobrecostos energètics és similar i, com a l’Esquerra, també s’implementen projectes d’eficiència i estalvi a les infraestructures de rec. No es plantegen tancar també el canal dret tot l’hivern, però entenen la decisió dels regants de l’Esquerra i la consideren “lògica”, sobretot perquè a l’hemidelta esquerre la plaga del caragol maçana ho ha canviat tot.

 

Rendició massa d’hora

Des que es va escampar la plaga del caragol maçana, quan els canals es tanquen després de la sega de l’arròs, cap al novembre, es deixa entrar aigua de mar per atacar els mol·luscs que moren amb l’aigua salada. Al desembre es tornen a omplir d’aigua de l’Ebre per netejar els desguassos amb aigua dolça. Com apunta Casanova, la subsidència del Delta ha rebaixat el nivell dels desguassos, del 10 centímetres sota el nivell del mar a 80 centímetres i l’aigua s’ha de treure amb bombes, un esforç que fa el comuner per evitar que s’infectin altres camps amb la plaga.

 

Aquesta espècie invasora afecta la pràctica totalitat dels cultius del Delta a l’esquerra de l’Ebre, però a la Dreta la plaga està confinada en una àrea de 200 hectàrees aproximadament. Per frenar-la, els mètodes més eficients que s’han tronat són l’aplicació de saponines i la sembra en sec, “que va en contra de l’essència del Delta”, però evita que el caragol es mengi els brots de la planta.

 

“El caragol –maçana- ens ha portat a una manera de gestionar el Delta que condiciona no només el cultiu de l’arròs, sinó tota la seva realitat com a hàbitat aquàtic, en el seu conjunt”, ha alertat Casanova. El mol·lusc viu en els espais humits i deixar el Delta sense aigua a l’hivern per atacar-lo acabarà tenint impactes en la biodiversitat, com pot passar amb les aus aquàtiques hivernades o l’aiguabarreig a les badies, on es pesca i es marisqueja.

 

Els Regants de l’Esquerra lamenten que a l’octubre es tanqui el grup ad hoc per la lluita contra el cargol poma i la conservació de la biodiversitat al delta de l’Ebre i demanaran al Govern que tingui continuïtat. “Abaixar els braços amb el caragol a l’hemidelta esquerre, pot portar problemes més grans”, ha advertit el president de la Comunitat de Regants. “Pot ser mediambientalment catastròfic”, ha afegit. Per a Casanova, admetre “que ja s’ha lluitat prou” suposa un risc que la plaga torni a estendre’s, es descontroli i posi en perill tota la gestió hidràulica del Delta.

 

Canvi Climàtic

A més del caragol maçana i els preus de la llum disparats, els comuners insisteixen que el Delta també pateix com a zona zero del canvi climàtic a Catalunya. Per això, el president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra insisteix que per frenar altres impactes, com l’augment de la temperatura de l’aigua de les Badies del Fangar i els Alfacs o efectes derivats de la mateixa regressió, s’ha de compartir “la gestió ambiental i agronòmica”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

15 COMMENTS

Comments are closed.