Dissabte, 18 de gener del 2025

Acció Climàtica engega un Pla d’acció per aconseguir reduir un 50% l’ús de fitosanitaris al 2030

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Climpàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa un Pla d’acció per assolir la reducció al 50% de l’ús de productes fitosanitaris el 2030, tal com marca la Unió Europea. El Pla s’ha presentat aquest passat divendres en una finca de fruiters de Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell) que ja fa anys que utilitza controls biològics alternatius als químics, com trampes de confusió sexual, per evitar que les plagues es reprodueixin. El Pla té com a objectiu assessorar i formar els agricultors per un control de plagues més eficient i sostenible així com crear un quadern telemàtic d’explotació per tal de controlar quins productes i quines dosis s’utilitzen en cada explotació –un requisit europeu per optar als ajuts de la PAC-.

 

Publicitat

El nou Pla té com a objectiu optimitzar la prevenció de plagues, la formació i l’assessorament tècnic en gestió integrada de plagues (GIP) per assolir l’ús sostenible dels productes fitosanitaris. La gestió integrada de plagues posa èmfasi a aconseguir el desenvolupament de cultius sans amb la mínima alteració possible dels agroecosistemes i en la promoció dels mecanismes naturals de control de plagues, tal com ha explicat Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

El pla pretén impulsar les accions que ja es fan i s’agrupa en set eixos, com són la prevenció a través d’un sistema informàtic en què s’entren les dades per cultiu per buscar la màxima eficiència; la formació continuada per tots els agricultors que utilitzen productes fitosanitaris perquè els usin de manera correcta; la innovació per anar un pas endavant de les plagues; l’assessorament en gestió integral de plagues; el foment de la implantació de la GIP; el control de l’ús i la comercialització de productes fitosanitaris, i el quadern telemàtic d’explotació.

“Moltes vegades no tenim les dades concretes de l’ús de fitosanitaris i per això volem tenir digitalitzades les dades, per poder comparar una finca amb finques similars i incentivar l’agricultor a fer les coses bé”, explica Guillaumes.

 

Situacions com la de Torres de Segre (Segrià) que fa 25 dies que no poden usar l’aigua de l’aixeta després del vessament al Canal de Seròs i de detectar-hi traces d’hidrocarburs en les anàlisis podrien limitar-se o evitar-se amb aquest pla. Guillaumes assegura que les coses s’han fet bé i complint amb la normativa però que algunes de les mesures que s’haurien de prendre, ha afegit, són millorar la potabilitzadora, fer rotació de cultius, fer terrasses que evitin l’erosió del sòl, utilitzar altres productes i fer un desherbatge mecànic que s’està estudiant juntament amb l’IRTA. “El Pla pot ajudar a millorar aquesta situació gràcies al seguiment que es fa dels cultius i les mesures que es prenen” per evitar la contaminació de l’aigua, ha dit.

Nuria Ris, tècnica de l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de Bell-lloc d’Urgell, mostra un dels sistemes per controlar les plagues de manera sostenible, sense productes químics

Per la seva banda, Núria Ris, tècnica de l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de Bell-lloc d’Urgell, ha explicat que fa anys que els agricultors d’aquest municipi van començar amb trampes de monitoreig per comprovar el nivell de les plagues i ja fa uns deu anys que instal·len feromones de confusió sexual per evitar que les plagues es reprodueixin.

 

Ramon Maria Secanell, propietari de la finca de fruiters de Bell-lloc d’Urgell on aquet divendres s’ha presentat el Pla d’acció, assegura que aquest “ens facilita la feina perquè la tècnica ens porta el control de les trampes i ens indica el moment idoni per aplicar el producte i la quantitat necessària per fer front a les plagues”.

 

A Catalunya hi ha 120 associacions de defensa vegetal (ADV), que són agrupacions d’agricultors que tenen l’objectiu de col·laborar per lluitar de manera col·lectiva contra agents nocius dels vegetals d’acord amb els principis de la GIP.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

8 COMMENTS

Comments are closed.