Divendres, 22 de novembre del 2024

La Generalitat crea un mapa topogràfic que mostra les zones on practicar pesca marítima recreativa

|

- Publicitat -

Aquesta temporada d’estiu, els pescadors recreatius podran saber quines són les zones permeses, regulades o prohibides per a la pràctica de l’activitat gràcies a OnPescar, un mapa topogràfic que, conjuntament amb l’aplicació gratuïta CarryMap, permetrà localitzar l’usuari i conèixer la regulació de qualsevol zona al llarg del litoral català a través d’un dispositiu mòbil.

 

Publicitat

Per a la posada en marxa d’aquest mapa, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible ha integrat les normatives d’ordenació dels àmbits portuaris, dels espais naturals protegits i dels plans d’usos i serveis de temporada (PUST). Així doncs, la informació presentada en aquesta eina no és nova, però sí recull els plans d’usos i serveis que els ajuntaments van presentar per a aquest any 2022, entre altres actualitzacions referents a ports i espais naturals protegits gràcies a les dades facilitades per la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Ports de la Generalitat, Autoritat Portuària de Tarragona i Autoritat Portuària de Barcelona i la informació disponible dels Espais Naturals Protegits.

 

D’aquesta manera, es pretén posar a l’abast de tothom la informació disponible sobre les zones habilitades per a la pesca marítima recreativa, un reclam dels darrers anys per part del sector ateses les diferents casuístiques trobades al llarg del litoral.

 

Compatibilitat d’usos i conservació de la biodiversitat

En general, la pesca marítima recreativa no presenta restriccions. No obstant, segons els ports, els espais naturals protegits, els espigons/esculleres o els plans d’usos i serveis de temporada, els accessos o les regulacions per a la pràctica de l’activitat poden variar.

 

En relació amb els plans d’usos i serveis de temporada, tal com determina la normativa de pesca marítima recreativa (Decret 109/1995), s’hi inclourà la determinació d’horaris diürns i la delimitació dels espais on serà permesa la pesca amb canya durant el període comprès entre el 15 de maig i el 15 de setembre. Així, dins d’aquest període, es poden habilitar horaris i/o espais delimitats per a la pràctica de l’activitat compatibles amb la resta d’usos a les platges.

 

D’acord amb la informació recollida, el mapa estableix 4 categories pel que fa a la regulació de l’activitat:

Permesa: Consisteix en una zona sense cap regulació o amb regulació per a pescar les 24 h durant l’època estival. S’hi pot pescar tot l’any durant les 24 h. En la mapa es pot veure de color verd.

 

Regulada: Aquesta categoria correspon a les zones amb alguna regulació temporal de la pesca marítima recreativa. En aquest cas, el color que la representa a l’aplicació és el groc.

 

No permesa: Zona on la pesca marítima recreativa no és permesa. Inclou: zona protegida biodiversitat, reserva pesquera, zona portuària i platja canina. Al mapa hi surt representada de color vermell.

 

Espigó / escullera: zones on hi poden haver regulacions específiques o d’accés per raons de seguretat. Aquesta categoria es representa en el mapa de color gris.

 

Les zones on no es permet la pràctica d’aquesta activitat són principalment zones protegides que han de conservar la seva biodiversitat (és el cas d’espais naturals protegits i d’altres zones que per motius de reproducció i conservació d’algunes espècies restringeixen la pràctica d’aquesta activitat), reserva pesquera (actualment al nostre litoral trobem la reserva pesquera de ses Negres i la de Masia Blanca, que, com el seu nom indica, està restringida a l’activitat pesquera tant professional com recreativa), zona portuària (els ports tenen la prohibició expressa de la pesca dins la zona de servei de cada port, tot i que poden habilitar zones per a la pràctica de l’activitat), i, finalment, platja canina (habilita una zona per a gossos no compatible amb l’activitat).

 

Es pot utilitzar fora de línia

El llançament d’On pescar es fa coincidir amb l’inici de la temporada d’estiu, amb molta afluència de persones al litoral, i, per tant, quan els ecosistemes marins estan sotmesos a més pressió. Segons l’estudi realitzat pel Departament d’Acció Climàtica i l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), a partir de les dades obtingudes de les llicències emeses els anys 2020 i 2021, a Catalunya hi ha un total de 47.016 practicants de pesca marítima recreativa.

 

En molts casos, això es podria solucionar pescant sempre en zones on es pugui dur a terme aquesta activitat. Precisament, aquest mapa permetrà a l’usuari, seleccionant la zona d’interès o georeferenciada i clicant-hi al damunt, en el camp Observació, conèixer el detall dels horaris i/o dels motius de regulació de la pesca marítima recreativa. Permet geolocalitzar el dispositiu mòbil, però també es pot utilitzar fora de línia. Així, l’aplicació ofereix els avantatges següents:

 

·Geolocalització del dispositiu mòbil. La persona pot saber en tot moment en quina zona es troba i si la zona on planteja pescar presenta alguna regulació.

 

·Es pot utilitzar fora de línia (off line), ja que la capa es trobarà emmagatzemada al dispositiu de la persona usuària, fet molt positiu perquè permet consultar la informació necessària hi hagi o no cobertura, i abans de realitzar un desplaçament.

 

·Es pot escollir el mapa base segons els gustos de la persona usuària: mapa topogràfic o ortofotoimatge, entre d’altres. Aquest mapa és en línia (on line), però la persona usuària té l’opció de descarregar-lo i utilitzar-lo fora de línia (off line).

 

·La persona usuària pot saber si disposa de la darrera versió de la capa i, en el cas que hi hagi hagut modificacions, pot actualitzar-la. Això és important, atès que cada any s’actualitzen les regulacions referents als plans d’usos i serveis de temporada de les platges, i hi pot haver altres possibles canvis normatius.

 

·Es pot consultar la informació associada a la capa de manera molt àgil, com ara el camp d’observacions on es detalla el motiu de la regulació, la franja horària permesa per realitzar l’activitat, etc., cosa que aporta seguretat als usuaris.

 

El pas següent és anar recollint i integrant tota la informació necessària per facilitar a l’usuari allà on pot i on no pot pescar. Així, és una mapa obert a canvis i flexible pel que fa a la inclusió de normativa o canvis en la regulació dels PUST que presenten els ajuntaments cada any.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.