Dijous, 21 de novembre del 2024

Xavier Pellicer és un dels restaurants que confien en les diferents varietats de tomàquet del productor Soulblim

|

- Publicitat -

Xavier Pellicer és un dels més de trenta restaurants gastronòmics de Catalunya que prenen part en un programa europeu de recerca per trobar les millors varietats de tomàquets liderat pel productor Soulblim. L’empresa, que cultiva uns terrenys al Parc Agrari del Baix Llobregat, comença ara la collita de la vintena de llavors diferents que ha cultivat amb la finalitat de recuperar les varietats ancestrals de tomàquet i que els restauradors s’encarreguen de valorar. Totes les dades es bolquen en una plataforma unificada de gestió on se sumen a les de diversos països més que participen en la iniciativa.

El projecte, que s’ha tirat endavant amb l’aixopluc del programa Harnesstom, finançat per la Unió Europea, ha engegat la campanya ‘A la recerca del millor tomàquet’ per tal de determinar el potencial de cada varietat d’aquesta hortalissa amb l’ajuda dels millors restauradors del país. Aquests reben una caixa plena de les diferents varietats de tomàquets per tal que puguin “experimentar amb ells, fer les seves valoracions i puntuar-los d’acord amb el valor gastronòmic i comercial”, com explica Jaume Torras, director de Soulblim. “Busquem sobretot restaurants que apostin per un producte de proximitat, ecològic i que el treballin bé a la cuina”, afegeix. La campanya encara està oberta per als restauradors que vulguin apuntar-s’hi; poden fer-ho al formulari del web Els millors tomàquets que s’ha convertit en una espècie de wikipedia del tomàquet i en eina de consulta de molts productors, cuiners i gent interessada en l’hortalissa.

Publicitat

La crida a col·laborar en la recerca dels millors tomàquets està sent un èxit entre els restauradors i ha aconseguit que s’hi apuntin alguns dels establiments de més prestigi de Catalunya. Així, a banda Xavier Pellicer, també hi trobem Restaurants com del Celler de Can Roca, el Petit Comité, de Carles Gaig; el Lasarte, de Martín Berasategui; Albert Ventura, del Coure, l’Enoteca, de Paco Pérez; o bé l’Alkimia, de Jordi Vilà, Agreste de Fabio & Roser o Artur Martínez de l’AÜRT Restaurant. A la llista cal afegir-hi diversos establiments més de Barcelona però també d’altres poblacions catalanes, com Che Che Restaurant (Castelldefels), Cal Mingo (Viladecans), Lluerna Restaurant (Santa Coloma de Gramenet), Cèntric Gastro (El Prat de Llobregat), La Taverna del Ciri (Terrassa), La Salseta (Sitges), La Bonaigua (Sant Just Desvern) i Les Voltes de Sant Sebastià (Moià).

A banda del valor gastronòmic i organolèptic dels tomàquets, el projecte també recull dades relatives al seu cultiu com la resistència al canvi climàtic i la seva productivitat. Les dades de cada tomàquet es guarden a través d’un codi QR i se sistematitzen en una plataforma unificada de gestió on se sumen a les que proporcionen altres productors de l’Estat i de Bulgària, Itàlia, França, Israel, Itàlia i Països Baixos, que també participen en la recerca. En ella, es comparteix informació sobre el germoplasma del tomàquet així com sobre materials, coneixements i tècniques de producció. Algunes de les espècies s’han modificat genèticament.

“El projecte vol sumar els esforços tant de científics com d’agricultors per millorar la qualitat de centenars de varietats de tomàquet a través de la recerca”, explica  Torras. El director de Soulblim afirma que la Unió Europea ha escollit la seva empresa per al projecte “per la seva experiència en el cultiu de productes ecològics i de proximitat i per cultivar 24 dels 241 tomàquets amb característiques potencialment interessants per a consumidors, agricultors i xefs”. “El fet que el tomàquet és una hortalissa àmpliament cultivada i consumida, però amb una diversitat genètica reduïda el fa vulnerable a les malalties emergents i al canvi climàtic”, afegeix.

Sobre Soulblim

Soulblim és un productor de Viladecans que encapçala Jaume Torras, representant de la cinquena generació de pagesos a la seva família. Conrea uns terrenys del Parc del Baix Llobregat, pròxims a la marina del delta i a les muntanyes de Sant Climent i Begues amb tècniques d’agricultura ecològica i tradicional i també es dedica a la recerca i desenvolupament de cultius amb l’objectiu de mantenir la qualitat i sabor de sempre de la fruita i la verdura i les hortalisses. Treballa amb restauradors dissenyant produccions a mida que  s’adaptin a la seva cuina. Soulblim aposta pel producte de proximitat per tal de reduir el producte importat a Catalunya que recorre milers de quilòmetres abans d’arribar a la cuina i reduir així la petjada de CO₂ a l’atmosfera. Es dedica a la venda de proximitat i directa al consumidor dels seus productes que es poden adquirir al seu comerç en línia.

Sobre el projecte Harnesstom

Coordinat pel Centre Superior d’Investigacions Científiques i amb el suport del programa de recerca i innovació Horizon 2020, el projecte Harnesstom compta amb quatre àrees d’actuació per fer front als majors desafiaments del sector agrícola pel que fa al cultiu del tomàquet: millorar la seva tolerància al canvi climàtic i la qualitat; introduir resistències contra malalties emergents; i augmentar la resistència de les varietats europees. Hi prenen part un total de 22 institucions d’Espanya, Bulgària, Itàlia, França, Israel, Itàlia i Països Baixos i té un pressupost d’1,1 ME.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.