Els municipis d’Alt Àneu, Alins i Farrera, al Pallars Sobirà, han rebut el certificat que acredita que una part del Parc de Natural de l’Alt Pirineu compta amb una Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA). De fet, aquesta ha entrat en vigor aquest dijous i té com a objectiu la preservació del silenci per tal de garantir que els únics sons que s’escoltin en aquest espai provinguin de la natura. Per aquest motiu, ha calgut aplicar diverses restriccions de pas de vehicles de caire recreatiu, com ara motos, quads i buggies, ja que s’estableix un límit de soroll inferior als 50 decibels. Al mateix temps, tampoc es permet fer botellots o activitats que es consideren massa sorolloses, com les associades a les explotacions mineres.
La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha destacat la feina feta entre els municipis i el Parc Natural de cara a preservar la qualitat acústica de l’entorn. En aquest sentit, ha assegurat que “prendre decisions en el moment adequat” permet garantir que els sons que s’escolten en aquests espais siguin els “propis del territori” i evitar que l’activitat humana els acabi deteriorant.
Barnadas ha assenyalat que cal potenciar els punts on s’arriba a aquesta “excel·lència”, tenint en compte que un 22% de la població viu en llocs on es considera que la qualitat acústica és bona i que, per contra, és més difícil estendre mesures de protecció d’aquest tipus als entorns més urbans. També ha afirmat que aquest tipus de zones de protecció “són bastant pioneres” a Catalunya i que la suma d’aquestes pot posicionar aquest territori com un referent a escala europea.
Per la seva banda, el president del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Josep Queró, ha explicat que la mesura serveix posar més en valor l’entorn i ha recordat que s’havien produït queixes, sobretot en època estival, pel pas de vehicles motoritzats en àrees com ara la de la vall de Bonabé. De fet, ha detallat que en algunes ocasions s’havia arribat a calcular que n’havien passat fins a 750, molts dels quals eren motos, quads i buggies que, a més, circulaven a “velocitats inadequades i fent molt soroll”.
Queró s’ha mostrat convençut que la posada en marxa de la ZEPQA contribuirà a un augment de les visites per part d’un segment de la població que és més sensible o li molesta el soroll. També ha defensat la necessitat de la desestacionalització del turisme a la zona per tal d’evitar les concentracions de persones que es produeixen al mes d’agost. Mentre, l’alcalde de Farrera, Àngel Bringué, ha apuntat que l’entrada en vigor d’aquesta zona suposa “convertir en cartell” la importància que té preservar el silenci en aquest espai, que ha definit com “el llenguatge de la natura” quan aquest no es veu “contaminat” per l’activitat humana.
L’objectiu és que aquesta Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica es pugui anar ampliant per altres espais del Parc Natural de l’Alt Pirineu i, amb aquesta intenció, ja s’estan fent medicions del soroll en altres municipis. Les limitacions que aquesta estableix n’exclouen les obres de millora i manteniment d’interès públic, les festes tradicionals i les activitats agrícoles, ramaderes i forestals pròpies de la zona. Pel que fa a les restriccions de circulació, a banda de la vall de Bonabé, afecten determinades pistes forestals de Farrera.
A banda de la reducció de sorolls, el projecte també contempla accions de sensibilització ambiental i de promoció d’activitats d’escolta dels sons de la natura i tradicionals. Un altre dels objectius és millorar l’estat de conservació de les espècies que són sensibles a la contaminació acústica, com ara l’os bru o el gall fer, entre d’altres, per evitar que aquestes acabin desplaçant els seus hàbitats o rutes habituals per un excés de soroll.
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: territorirural.cat/41292/ […]