El Festival de Cultures del Pirineu, Dansàneu, dona el tret de sortida aquest diumenge 24 de juliol a una setmana d’espectacles de dansa i música que posaran en relleu el patrimoni de les Valls d’Àneu. En la seua 31a edició, normalitzada després de dos anys marcats per les restriccions pandèmiques, el Dansàneu -que l’any passat va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura- programa una trentena d’espectacles amb artistes d’alt nivell, nacionals i internacionals, que situen el Pirineu com a escenari cultural de primer ordre. Als eixos temàtics de dansa, música i patrimoni, s’hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l’accés a la cultura per part de la població aneuenca en el context d’un territori sense equipaments escènics.
L’espectacle inaugural tindrà lloc en un escenari natural magnífic el diumenge 24 de juliol a les 19.30 h; concretament serà Prat de Rinau, un espai privat que s’obre al públic, al nucli urbà d’Esterri d’Àneu, i anirà a càrrec de l’OMAC, Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (Premi Alícia al Millor Directe) amb l’espectacle “Trencadís”. L’OMAC és una formació orquestral integrada per trenta-un músics joves, amb una tímbrica atractiva i sorprenent, nascuda amb esperit d’innovació i experimentació i amb la voluntat de fer arribar a nous públics creacions originals de qualitat de l’àmbit de la música d’arrel dels Països Catalans. Es va estrenar a Manresa la tardor de 2021, a manera d’inauguració de la darrera edició de la Fira Mediterrània, amb aquest espectacle de nova creació signat pel jove compositor olotí Daniel López a partir de poesia post-contemporània en llengua catalana. Els autors musicats a “Trencadís” són: Enric Casasses, Clara Fiol, Anna Gual, Sònia Moya, Mireia Calafell, Josep Pedrals, Juana Dolores Romero i Rosa Vilanova.
Al migdia, però, la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada presentarà el seu segon i multipremiat àlbum: “Nimbus” (Seed Music) a l’església de Sant Joan d’Isil, en el marc de la inauguració de l’exposició que porta per títol “Llepada celestial: el Romànic aneuenc vist per Tatsuji Ohara” d’aquest pintor japonès nascut a Tòquio el 1947 i afincat a Catalunya. La mostra pictòrica és un encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu a aquest prestigiós pintor japonès seduït per la singularitat de les Valls d’Àneu. En els seus quadres, la natura emula el moviment dels elements primaris i també recorda el so (cap allà on menen els colors) de l’aigua i l’aire; hi té un rol destacat la sèrie sobre l’església de Sant Joan d’Isil. El mateix Ohara comentarà l’exposició amb els visitants que s’atansin a veure les seves pintures. L’horari de visita és de les 11.00 a les 13.00 h, del 24 al 30 de juliol, ambdós inclosos. Els dies 24 i 27 de juliol al migdia s’han programat activitats destinades a dinamitzar l’exposició, ubicada a l’interior de l’església de Sant Joan d’Isil.
En aquest context s’emmarca la proposta de Laura Farré Rozada, pianista, matemàtica i divulgadora musical, molt adient per a l’escenari escollit atès que Sant Joan d’Isil té el seu absis sobre l’aigua i l’àlbum de la pianista explora precisament les possibilitats creatives d’aquest element. Hi suma l’ànim de divulgar repertori contemporani entre el públic general i es completa amb l’homenatge a la figura del compositor Olivier Messiaen (1908-1992) i al repertori francès per a piano dels segles XX i XXI. “Nimbus” està format per obres de compositors i compositores internacionals: inclou les més importants dels francesos Maurice Ravel i Pierre Jodlowski; els japonesos Tōru Takemitsu i Dai Fujikura i la sud-coreana Unsuk Chin. El repertori del disc i del concert es completa amb dues estrenes discogràfiques: una obra del compositor català Josep Maria Guix (també d’inspiració oriental) i l’encàrrec a la compositora xinesa Yixuan Zhao.
Que el Dansàneu se celebri al Pallars és el millor que pot passar
Promogut pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, que l’any vinent commemora el seu 40è aniversari, el Dansàneu reivindica més que mai el seu origen i arrel pirinenques amb un eslògan prou manifest: “Que el Dansàneu se celebri al Pallars, és el millor que pot passar”. Més espectacles -una trentena en total, amb una programació diària desplegada en tres franges horàries: matinal, vespertina i de nit- i una major ambició artística que es tradueix en posar el focus no només en l’exhibició dels projectes sinó també en les residències d’artistes en el territori amb la voluntat de fidelitzar el públic ja existent i sumar-ne de nou.
Noms referents de la nostra cultura contemporània com Carme Sansa, Marina Rossell o Quico Pi de la Serra compartiran protagonisme en un festival que també programa artistes com Marc Parrot, Joana Serrat o les Tarta Relena, que acaben d’actuar en festivals com el Primavera Sound o el Sónar, com recorda Rut Martínez, directora del Dansàneu. “Després de dos anys molt difícils, enguany també gosem convidar artistes internacionals que són referents en els seus àmbits respectius, com el pianista luxemburguès Francesco Tristano o el ballarí anglès Julyen Hamilton“, afegeix.
Maria Arnal amb Eduard Escoffet i José Luis de Vicente, Gemma Humet -que actuarà en un escenari florant al llac de Torrassa-, el poeta Lluís Calvo -fent tàndem amb l’escriptora Itxaro Borda- o el ballarí Pol Jiménez, entre d’altres, acaben de configurar la programació d’aquest 2022.
Més dansa i d’alta qualitat amb ballarins multipremiats
En l’àmbit de la dansa, crearan per al Dansàneu artistes reconeguts com és el cas de la ballarina i coreògrafa basca Iratxe Ansa (Premio Nacional de Danza 2020 en la categoria d’interpretació) que, juntament amb el també ballarí Igor Bacovich, actuaran amb l’inspirador pianista luxemburgués Francesco Tristano, un dels noms més reputats de l’escena clàssica i contemporània actual. Es tracta sens dubte d’una de les perles del Dansàneu d’enguany i tindrà lloc el dimecres dia 27 de juliol, a les 19.30 h a Santa Maria d’Àneu – la Guingueta d’Àneu. De fet, aquesta proposta obre un cicle de petit format que també convidarà el pianista de jazz Xavi Torres i la ballarina de flamenc Karen Lugo – el dijous 28 de juliol a les 19.30 h, a l’església dels sants Just i Pastor, a Son- i la percussionista Núria Andorrà i el ballarí anglès Julyen Hamilton, una referència en l’àmbit de la improvisació, que actuaran a la plaça Major d’Isavarre (Alt Àneu) el divendres 29 de juliol a les 19.30 h.
Un altre Premio Nacional de Danza del Ministerio de Cultura espanyol és Jon Maya, director de la companyia Kukai Danza i que compta amb tres Premis Max, que crearà per encàrrec del Dansàneu un solo de cloenda el diumenge 31 de juliol a les 19.30 h a Santa Maria d’Àneu. Maya, coneixedor com pocs del folklore basc, compartirà la seva mirada singular i contemporània als elements clau de la dansa tradicional basca.
Encara en l’àmbit de la dansa, el Dansàneu d’enguany mostrarà la darrera coreografia de la flamant Premi Nacional de Cultura 2022, Núria Guiu, que presentarà l’espectacle Cyberexorcisme a la plaça Major d’Isil, en col·laboració amb 5 Tik Tokers. La proposta, que s’ha pogut veure recentment al Mercat de les Flors de Barcelona, servirà de preludi a l’actuació d’una altra ballarina resident al Mercat aquesta temporada: Aina Alegre, que farà tàndem ni més ni menys que amb Marc Parrot el dissabte 30 de juliol -en aquest cas, al recinte firal d’Esterri d’Àneu.
… [Trackback]
[…] There you can find 29467 more Info on that Topic: territorirural.cat/41163/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/41163/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/41163/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/41163/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: territorirural.cat/41163/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: territorirural.cat/41163/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: territorirural.cat/41163/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/41163/ […]