Diumenge, 24 de novembre del 2024

L’Ateneu Cooperatiu organitza un event per a parlar sobre l’alimentació agroecològica i sobirania alimentària

|

- Publicitat -

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha organitzat pel dimecres 20 de juliol de 10 a 12h i en format virtual la jornada «L’alimentació agroecològica és un privilegi?», inclosa dins dels actes de la Festa del Tomàquet del Bages. L’activitat, a càrrec de Gustavo Duch, constarà de la valoració de l’informe ‘Mapatge sobre el preu i el valor dels aliments a Catalunya‘. El document, elaborat per la cooperativa El Pa Sencer, es conforma d’una breu anàlisi de la cadena alimentària i els seus elements, dels hàbits i costos del sistema alimentari actual i els valors de la producció agroecològica, centrant-se en el cost i la conformació de la cistella agroecològica, amb una enquesta a deu persones de cinc cooperatives: La Magrana Vallesana (Granollers), L’Egarenca (Terrassa), Supercoop (Manresa), La Manduca (Sant Feliu de Guíxols) i Lo Fato (Lleida).

 

Publicitat

Gustavo Duch és escriptor, veterinari, hortolà i activista, a més de membre d’El Pa Sencer, coordinador de la revista Soberanía Alimentaria i creador de Veterinarios Sin Fronteras. Autor de diversos llibres com ara Mucha gente pequeñaHuertos de libertadSecretosCosechas o Cuentos del progreso, Duch defensa la sobirania alimentària com a alternativa a l’agricultura capitalista i globalitzada.

Les persones interessades en participar en la jornada poden fer la inscripció prèvia a l’enllaç ja.cat/formacionscoop.

 

Llavors per la sobirania alimentària

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha passat enguany d’un pla anual a un de triennal i ha creat dos nous cercles: l’Agroalimentari i el Cultural. Un dels reptes principals del grup de treball agroalimentari és involucrar la població jove, migrant, les persones refugiades i les persones amb menys privilegis, i és per això que en la darrera de les activitats organitzada, que va ser la jornada «Ruralisme o barbàrie» al Konvent (Cal Rosal), es van repartir sobrets de «Llavors per la sobirania alimentària» entre les diverses persones assistents.

Repartiment dels sobrets amb llavors de la campanya «Llavors per la sobirania alimentària»

Les entitats integrants del cercle són Frescoop/MengemBages, MengemOsona i Mas Les Vinyes, que treballen juntes per la necessària transformació del sistema agroalimentari amb temàtiques com ara la sobirania alimentària, la tinença de terres i la conservació del paisatge amb l’emergència climàtica com a eix transversal. El cercle ofereix eines i acompanyament expert en la transformació d’empreses agroalimentàries i explotacions i, en definitiva, en la creació i consolidació de projectes cooperatius.

 

Per tal de caminar cap a una sobirania alimentària, s’han de potenciar les activitats agroramaderes que  tinguin com a objectiu la cura i regeneració del territori i, per tant, els circuits curts de comercialització, la venta directa, el projectes col·lectius de producció, transformació i consum que retornin el valor que té la producció alimentària en el futur ecològic, social i econòmic que podria resultar de la crisi ecosocial actual.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.