Divendres, 22 de novembre del 2024

El Dansàneu reivindica el Pirineu com a escenari cultural mentre ultimen els preparatius del festival

|

- Publicitat -

A dues setmanes per a l’inici del Dansàneu, el proper 24 de juliol, el festival escalfa motors en el que vol ser una reivindicació del Pirineu com a escenari cultural de primer ordre gràcies a l’articulació d’una programació que inclou una trentena d’espectacles que mesclen dansa, música i patrimoni i que convida artistes nacionals i també alguns d’internacionals d’alt nivell. En aquest sentit, els responsables del festival ultimen els preparatius per rebre els primers creadors que faran residència a les Valls d’Àneu amb l’objectiu de mostrar els seus treballs en entorns patrimonials que defugen la massificació i que aporten “un valor afegit” a les accions artístiques que s’hi presenten.

 

Publicitat

Promogut pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, que l’any vinent commemora el seu 40è aniversari, el Dansàneu reivindica més que mai el seu origen i arrel pirinenques amb un eslògan prou manifest: “Que el Dansàneu se celebri al Pallars, és el millor que pot passar”. Més espectacles -una trentena en total, amb una programació diària desplegada en tres franges horàries: matinal, vespertina i de nit- i una major ambició artística que es tradueix en posar el focus no només en l’exhibició dels projectes sinó també en les residències d’artistes en el territori amb la voluntat de fidelitzar el públic ja existent i sumar-ne de nou.

 

La 31a edició del Dansàneu, que s’inaugurarà amb una proposta de gran format, l’OMAC – Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (Premi Alícia al Millor Directe) el diumenge 24 de juliol en un espai natural magnífic com és Prat de Rinau, a Esterri d’Àneu, i culminarà el 31 de juliol amb l’actuació del ballarí Jon Maya a Santa Maria d’Àneu i un espectacle multidisciplinar a Sorpe (Alt Àneu) sobre l’obra Solitud de Caterina Albert/Víctor Català,  portarà fins a les Valls d’Àneu una trentena de propostes artístiques ben diverses que posen en valor aquesta vall pallaresa i ofereixen una mirada al territori des de diferents angles. Als eixos temàtics de dansa, música i patrimoni s’hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l’accés a la cultura per part de la població aneuenca en el context d’un territori sense equipaments escènics.

 

“Per a nosaltres és important que referents de la nostra cultura contemporània com Carme Sansa, Marina Rossell o Quico Pi de la Serra pugin a les Valls d’Àneu en el marc d’un festival que també programa artistes com Marc Parrot, Joana Serrat o les Tarta Relena, que acaben d’actuar a festivals com el Primavera Sound o el Sónar”, apunta Rut Martínez, directora del Dansàneu. “Després de dos anys molt difícils, enguany també gosem convidar artistes internacionals que són referents en els seus àmbits respectius, com el pianista luxemburguès Francesco Tristano o el ballarí anglès Julyen Hamilton”, afegeix.

 

Maria Arnal amb Eduard Escoffet i José Luis de Vicente, Gemma Humet -que actuarà en un escenari florant al llac de Torrassa-, el poeta Lluís Calvo -fent tàndem amb l’escriptora Itxaro Borda- o el ballarí Pol Jiménez, entre d’altres, acaben de configurar la programació d’aquest 2022.

 

Més dansa i d’alta qualitat amb ballarins multipremiats

En l’àmbit de la dansa, crearan per al Dansàneu artistes reconeguts com és el cas de la ballarina i coreògrafa basca Iratxe Ansa (Premio Nacional de Danza 2020 en la categoria d’interpretació) que, juntament amb el també ballarí Igor Bacovich, actuaran amb l’inspirador pianista luxemburgués Francesco Tristano, un dels noms més reputats de l’escena clàssica i contemporània actual. Es tracta sens dubte d’una de les perles del Dansàneu d’enguany i tindrà lloc el dimecres dia 27 de juliol, a les 19.30 h a Santa Maria d’Àneu – la Guingueta d’Àneu. De fet, aquesta proposta obre un cicle de petit format que també convidarà el pianista de jazz Xavi Torres i la ballarina de flamenc Karen Lugo – el dijous 28 de juliol a les 19.30 h, a l’església dels sants Just i Pastor, a Son- i la percussionista Núria Andorrà i el ballarí anglès Julyen Hamilton, una referència en l’àmbit de la improvisació, que actuaran a la plaça Major d’Isavarre (Alt Àneu) el divendres 29 de juliol a les 19.30 h.

 

Un altre Premio Nacional de Danza del Ministerio de Cultura espanyol és Jon Maya, director de la companyia Kukai Danza i que compta amb tres Premis Max, que crearà per encàrrec del Dansàneu un solo de cloenda el diumenge 31 de juliol a les 19.30 h a Santa Maria d’Àneu. Maya, coneixedor com pocs del folklore basc, compartirà la seva mirada singular i contemporània als elements clau de la dansa tradicional basca.

 

Encara en l’àmbit de la dansa, el Dansàneu d’enguany mostrarà la darrera coreografia de la flamant Premi Nacional de Cultura 2022, Núria Guiu, que presentarà l’espectacle Cyberexorcisme a la plaça Major d’Isil, en col·laboració amb 5 Tik Tokers. La proposta, que s’ha pogut veure recentment al Mercat de les Flors de Barcelona, servirà de preludi a l’actuació d’una altra ballarina resident al Mercat aquesta temporada: Aina Alegre, que farà tàndem ni més ni menys que amb Marc Parrot el dissabte 30 de juliol -en aquest cas, al recinte firal d’Esterri d’Àneu.

La ballarina i coreògrafa Núria Guiu, recull el Premi Nacional de Cultura 2022

Residències artístiques i col·laboracions al territori

El Dansàneu d’aquest 2022 té un programa de residències artístiques amb un pla de treball continuat durant la setmana llarga de durada del festival.

 

Els residents del Dansàneu 2022 són:

  • Els integrants del projecte RE, la proposta liderada pel músic Adrià Grandia amb la dansa d’Anna Romaní i amb Carlos Martorell a l’electrònica, que forma part de l’Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània i que presenten una provocació escènica que dubta i refà la tradició (dijous 28 de juliol a les 22.30 h a Borén – Alt Àneu).
  • La companyia de la ballarina Laia Santanch, que comença el procés d’investigació i creació de la tercera part de la seua trilogia sobre l’arrel, JaranaÀer i Tradere van ser-ne les propostes precedents, totes dues amb suport del Dansàneu. Santanch treballarà a Esterri d’Àneu fins al 2 d’agost de 2022.
  • Aquest 2022 ha tingut lloc la primera col·laboració entre festivals de les Valls d’Àneu atès que, l’abril passat, el Dansàneu i l’Esbaiola’t, aixoplugats per Fira Tàrrega, van promoure la residència artística de la companyia de ponent Sound de Secà. La companyia farà un taller durant el Dansàneu adreçat als becats i professionals del Pla d’impuls de la dansa tradicional que rebran una formació intensiva del 29 al 31 de juliol en el context del festival.

 

Trobades (im)possibles

En la línia encetada el 2020, en plena pandèmia, de sumar la dansa a espectacles principalment musicals, s’inscriu la mescla de cançons amb empremta pròpia del músic i productor Marc Parrot, que actuarà al Firal d’Esterri el dissabte 30 de juliol presentant l’onzè disc de la seua carrera, Els fets i l’atzar, i que sumarà la dansa de la ballarina Aina Alegre en una nova provatura del cicle Trobades (im)possibles.

 

Encara en relació a la cerca d’espais nous que posin en valor la riquesa del patrimoni natural de les Valls d’Àneu, el Dansàneu s’alia amb l’empresa del territori Roc Roi per celebrar una doble sessió al Llac de la Torrassa de la Guingueta d’Àneu el divendres 29 de juliol, amb l’actuació del ballarí Pol Jiménez (Lo Faunal, Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània) i, ja dins l’aigua i dalt d’una plataforma, la cantant Gemma Humet, que presentarà el seu darrer àlbum Rere tot aquest fum.

 

Memòria democràtica

El president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella, ha explicat que el Dansàneu busca establir una relació directa amb el territori, un diàleg real i integral, des de la transversalitat. “A través del Dansàneu es requereix una aprehensió global, accions omnicomprensives perquè entenem que la cultura possibilita l’articulació dels fragments”. En aquest sentit, enguany es continuarà aprofundint en aspectes com el treball d’investigació i divulgació de la memòria democràtica d’Àneu.

 

Enguany, les accions en aquest àmbit es concretaran amb la publicació i presentació corresponent d’un llibre i la celebració d’un acte en record a les set persones deportades de les Valls d’Àneu (sis homes i una dona) als camps nazis que l’historiador Josep Calvet ha estudiat per encàrrec del propi Consell Cultural. Tot plegat tindrà lloc a Espot, davant el pont patrimonial del municipi, el dilluns 25 de juliol, i comptarà amb la recitació de l’actriu Carme Sansa i de l’actor pallarès Eduard Muntada, així com de l’actuació musical de Quico Pi de la Serra.

 

Dansàneu 2022: tota la programació

Més enllà d’aquest treball de suport a la creació, el Dansàneu no oblida “allò que ens demana el públic, el de les Valls d’Àneu i el que ens visita: artistes inspiradors, creacions fetes ad hoc i obrir espais que difícilment són visitables si no és gràcies a pretextos com la celebració del Dansàneu”, assegura la directora del certamen. De noms n’hi haurà, i molts.

 

A banda dels espectacles ja esmentats, el 31è Dansàneu també suma la participació de les Tarta Relena, el grup de folk i electrònica que integren Marta Torrella i Helena Ros i que està tenint un èxit destacadíssim a recer de la gira de presentació del seu darrer disc, Fiat Lux -actuaran a Sant Maria d’Àneu, a Escalarre (la Guingueta d’Àneu) el dimarts 26 de juliol a les 22.30 h. De manera prèvia, participaran en la conferència cantada Mil Sibil·les de Maria Arnal, Eduard Escoffet i José Luis de Vicente (Sónar +), Mil Sibil·les -també a Santa Maria, el 26 de juliol però a les 19.30 h. A tots aquests noms, el Dansàneu n’hi suma de nous com ara:

 

· La cantant Marina Rossell, que presentarà el seu darrer disc, 300 crits, al Firal d’Esterri d’Àneu el dilluns 25 de juliol a les 22.30 h, reblant d’aquesta manera la jornada dedicada a la memòria democràtica;

 

· El poeta Lluís Calvo, convidat enguany a recer de la publicació del seu llibre Cor pirinenc. El poema de Fontalba i Gotanegra (Ed. Lleonard Muntaner) i l’escriptora basca Itxaro Borda, que recitaran conjuntament en un espai magnífic com és Aurós (Alt Àneu), un cop finalitzada una excursió naturalista amb guiatge d’Obaga Activitats que tindrà lloc el dijous 28 de juliol a partir de les 10 h (hi haurà dos punts de sortida diferenciats, segons grau de dificultat);

 

· La cantant Joana Serrat presentarà amb banda les cançons del seu multipremiat disc Hardcore from the Heart al Firal d’Esterri d’Àneu el dimecres 27 de juliol a les 22.30h;

 

· A la proposta Explica Dansa de Toni Jodar i Beatriu Daniel, el ballarí posa la tradició al seu cos i reflexiona sobre les fusions actuals. L’actuació es presentarà en un marc magnífc: l’església de Sant Joan, a Isil (Alt Àneu), el dimecres 27 de juliol al migdia i en el context de l’exposició de pintures sobre el romànic aneuenc que durant tota la setmana es podrà veure en aquest mateix espai i que signa el pintor japonès Tatsuji Ohara. El mateix autor farà visites guiades i comentades durant els matins de dilluns a divendres (d’11 a 13 h), coincidint amb la celebració del Dansàneu. En col·laboració amb la Fundació Fluidra, el diumenge 24 de juliol al migdia, s’inaugurarà l’exposició amb l’actuació de la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada, que presentarà el seu àlbum Nimbus, que versa sobre la temàtica de l’aigua.

 

· Tornen cites habituals i molt seguides pel públic com són el Tastàneu (coordinat per Carme Mestre, amb més productors i en un format no estàtic) el divendres 29 de juliol a les 21 h a Isavarre; l’actuació al Castell de València d’Àneu (en aquest cas, amb el grup de ball folk La Gravetat de Coulomb i el conjunt de la Catalunya Nord Jutglars) el dissabte 30 de juliol al migdia i l’espectacle familiar de diumenge 31 de juliol al migdia, en aquest cas a Cerbi (la Guingueta d’Àneu), a càrrec de la rondallaire Patrícia McGill i l’acordionista Blai Navarro.

 

Entrades a la venda

Les entrades per als espectacles de pagament ja són a la venda amb preus que van dels 18 als 20 euros i descomptes de més del 30% per a la compra anticipada (i del 50% per als socis i sòcies del Consell Cultural de les Valls d’Àneu). Els responsables del Dansàneu recorden que més d’un 80% de les entrades d’aquestes darreres dues edicions s’han comprat de manera anticipada, i recorden en aquest sentit que els aforaments del festival continuaran essent mitjans i petits per defugir la massificació i garantir una experiència cultural pròxima i de qualitat.

 

“QUE AQUÍ HI HAGI EL DANSÀNEU, ÉS EL MILLOR QUE POT PASSAR”

El Dansàneu, FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU, un projecte obert al públic de totes les edats que posa en valor la riquesa patrimonial i natural de les Valls d’Àneu i la marida amb una proposta cultural diversa que es vertebra a partir de la dansa i de la música d’alta qualitat i mescla les propostes més contemporànies i l’incentiu a la nova creació amb la cultura d’arrel.

 

L’actual Dansàneu s’endevina un projecte TRANSPIRINENC que, amb la dansa com a epicentre, incorpora els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que redimensionen el concepte de festival estiuenc.

 

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura/Generalitat de Catalunya, els Ajuntament d’Esterri d’Àneu, l’Alt Àneu i Espot; la Mancomunitat de Municipis de les Valls d’Àneu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

 

Compta amb el patrocini del Ministerio de Cultura (Direcció General d’Indústries Culturals i Cooperació), la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs) i l’IDAPA, Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, entre d’altres agents del territori.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

8 COMMENTS

Comments are closed.