Divendres, 22 de novembre del 2024

El jaciment de l’Hort del Cavaller permetrà mostrar una casa romana de l’Alt imperi al complet

|

- Publicitat -

La primera campanya d’excavació universitària a l’Hort del Cavaller d’Isona, al Pallars Jussà, ha permès continuar estudiant la torre i aprofundir en la Domus romana. L’arqueòleg de la Universitat de Barcelona, Ignasi Garcés, ha explicat que durant aquesta campanya han pogut “excavar aquest enorme edifici privat que era la Domus, amb uns murs que tenen una amplada de 80 centímetres”. Garcés ha assenyalat que “la importància que té aquesta excavació és poder conèixer el sector meridional d’una ciutat romana als Pirineus” i que per primera vegada es pot mostrar una casa romana de l’Alt imperi completa, a banda d’un sector “interessantíssim” de defenses, amb la muralla, la porta i una torre “espectacular i singular”.

 

Publicitat

Garcés ha afegit que aquests murs “tenen prou capacitat per sustentar un segon pis” i tenen també unes grans pedres cantoneres que servien per delimitar un gran espai interior, segurament un peristil, que ara estem començant a investigar”. Pel que fa a la muralla es pot convertir en la més gran de Ponent, tant en extensió com en altura, podent arribar a superar els dos metres.

L’arqueòleg de la Universitat de Barcelona, Ignasi Garcés, mostra part de la torre romana de l’Hort del Cavaller a Isona, al Pallars Jussà.

Cal tenir present que en les intervencions que s’havien fet fins al moment, a finals del segle XX i principis del XXI en altres extrems de la població, tot just s’havia pogut veure alguns sectors de casa. Un altre element que han pogut documentar és el sistema de drenatge que va paral·lel als murs, “unes clavegueres molt ben construïdes”, ha explicat l’arqueòleg.

 

Els arqueòlegs destaquen d’aquest jaciment de restes de grans construccions d’època romana el segle I aC, “la potencialitat” i el seu “bon estat de conservació”. La diferència amb altres jaciments d’aquesta època rau en el fet que a l’Hort del Cavaller no s’hi van construir edificacions a sobre i solament es va tapar la vila romana per fer-hi horts. Aquest fet ha permès conservar la trama urbana completa i poder entendre i posteriorment veure com era una ciutat romana, amb la seva muralla, la porta d’entrada, el carrer principal i les cases a banda i banda d’aquest.

 

Aquesta primera campanya ha servit per començar a entendre l’edifici, una actuació que forma part del projecte quadriennal de recerca sobre la ciutat romana d’Aeso 2022-2025. Garcés ha dit que confia que aquests treballa donin informació sobre la vida en aquella època.

Restes de ceràmica localitzades al jaciment de l’Hort del Cavaller a Isona.

Els estudiants universitaris que han participat en l’excavació a banda del treball a camp han fet treball de laboratori; rentar, marcar, dibuixar i inventariar tot el material que han localitzat.

 

Aquesta excavació compta amb el suport de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

 

Les excavacions no s’aturen a Isona i durant la segona quinzena de juliol es farà el segon camp de treball internacional organitzat pel Centre d’estudis d’Isona i Conca Dellà, on joves vinguts d’arreu participaran en l’excavació.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.