Dijous, 21 de novembre del 2024

Castellar de Riu protesta en contra dels plans d’instal·lar un macroparc solar en camps de pastura

|

- Publicitat -

Als prats del Casó, a Castellar del Riu, hi pasturen vaques molts mesos l’any i, quan no hi són, l’herba que hi neix serveix per fer farratge i alimentar el bestiar. Ara, en aquests prats de l’alt Berguedà s’hi projecta un macroparc solar de 8 hectàrees “que faria desaparèixer les pastures i destrossaria el paisatge”. Ajuntament i veïns estan en contra i, per això, han creat la plataforma ‘Volem vaques, no plaques’. No s’oposen a la transició energètica, però demanen que es faci de manera ordenada i sense carregar-se el primer sector. “És absurd. No podem defensar la sobirania energètica quan estem reduint la sobirania alimentària. Menjarem plaques?”, lamenta Montserrat Coberó, de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa

 

Publicitat

Els veïns de Castellar del Riu s’han mostrat preocupats davant la possibilitat que una empresa de Cardona construeixi un macroparc solar en uns camps de pastura d’Espinalbet, a poc més de 2 quilòmetres del simbòlic Pi de les Tres Branques. Denuncien que això faria desaparèixer els camps de pastura, destrossaria el paisatge i faria ressentir el turisme a la zona, una de les principals fonts d’ingressos al territori.

 

Per tot plegat, han creat la plataforma ‘Volem vaques, no plaques’ i han començat a recollir suports i adhesions. A més, volen informar tothom qui visiti la zona perquè, recorden, “aquest és un exemple més del que està passant a tot el país”. “Pensem que convé una estratègia conjunta per fer la transició energètica, a Catalunya ja tenim exemples d’altres transicions i ara les lamentem. Que d’aquí a 30 anys, no ens hagin de dir per què vau fer les coses així?”, explica Francesc Muntada, veí de la zona.

Les plaques solars es volen instal·lar en uns camps de dalt on ara pasturen vaques.

En la mateixa línia s’ha manifestat Hèctor Aranda, del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà. “La hipoteca que deixem és molt més alta que els beneficis perquè trinxem el paisatge, les pastures i ho trinxem tot”, ha subratllat. Aranda ha afegit que la transició energètica s’ha de fer d’acord amb la gent del territori: “Potser la gent de Barcelona no els agradaria veure una zona verda ocupada per coses negres. Doncs aquí dalt tampoc!”.

 

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà estan amatents a les comissions d’urbanisme de la Catalunya Central que es van produint periòdicament per saber quan es tractarà el projecte de macroparc fotovoltaic d’Espinalbet. Aranda ha explicat que ja han preparat les al·legacions contra el projecte -que formalment encara no s’ha donat a conèixer- i les presentaran tan bon punt s’obri el procés.

Alguns dels veïns que protesten per la instal·lació del macroparc

Més de 100 dies l’any de boira

Per altra banda, els veïns qüestionen que l’interès real de l’empresa promotora del macroparc solar sigui l’economia verda, i posen sobre la taula el fet que, en aquesta zona de l’alt Berguedà, hi ha boira entre 100 i 150 dies l’any. Per tant, veuen amb poc sentit la instal·lació de les plaques. “Ens fa la impressió que l’objectiu que persegueix aquest projecte és l’especulació”, lamenta Muntada.

 

L’Ajuntament, també contrari

De la seva banda, l’Ajuntament de Castellar del Riu recorda que, de moment, no s’ha presentat cap projecte “en ferm”, tot i que admet que hi ha diverses empreses que s’han interessat en aquesta possibilitat. No obstant això, insisteix en què el consistori “sempre serà contrari a qualsevol projecte que impliqui un impacte visual sobre el paisatge i sobre l’entorn del municipi”. Per aquest motiu, ja han contactat amb serveis tècnics de la Generalitat per saber com procedir en cas que alguna vegada arribi un projecte.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.