Divendres, 22 de novembre del 2024

Catalunya es posiciona en l’onzè lloc a Espanya en nivell d’implementació dels ODS

|

- Publicitat -

Catalunya ocupa l’onzè lloc a Espanya en nivell d’implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que integren l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Segons un estudi elaborat pel Consell General d’Economistes d’Espanya (CGE), actualment el rànquing per autonomies està liderat per Navarra i el País Basc. Catalunya, en canvi, es troba a la zona “mitjana” de compliment per darrere de Madrid, l’Aragó o el País Valencià. Tal com han ressaltat els responsables de l’informe, els fons Next Generation de la Unió Europea poden ajudar a impulsar el desplegament d’aquestes metes que busquen erradicar la pobresa i la fam, millorar l’educació o garantir un creixement econòmic just i sostenible.

 

Publicitat

Seguint l’Índex Regional de Desenvolupament Sostenible Global (IRDSG), el CGE ha assenyalat la Comunitat Foral de Navarra, el País Basc i La Rioja com el grup amb millor compliment en termes d’ODS. A l’extrem oposat, les Illes Balears, les Canàries i Andalusia són les regions amb pitjors posicions relatives.

 

Malgrat això, els economistes observen una distribució “heterogènia” de les comunitats autònomes depenent de l’ODS considerat. En una roda de premsa encapçalada des de Madrid pel president del Consell General d’Economistes, Valentí Pich, aquesta organització ha reclamat de forma “urgent” que es posin en marxa polítiques i accions “més efectives” per complir aquestes metes.

 

L’anàlisi compartida aquest divendres s’ha realitzat a partir de 80 indicadors de seguiment d’algunes de les metes que es plantegen dins de cada ODS. Així, Navarra i el País Basc són les dues comunitats que a més ODS aconsegueixen en una de les tres primeres posicions del rànquing regional. A aquest grup el seguirien Aragó, Castella i Lleó, la Comunitat de Madrid i La Rioja.

 

En aquesta classificació, Catalunya estaria al grup mitjà amb Astúries, el País Valencià, Castella i Lleó i Galícia. Per darrere quedarien Extremadura, la Regió de Múrcia, Castella-la Manxa, les Illes Balears, les Canàries i Andalusia.

 

Des del CGE consideren que els fons Next Generation poden ser una bona palanca perquè els territoris assoleix un millor compliment dels ODS. Segons els economistes, aquests recursos s’han d’aprofitar per a fer una “gran transició” en matèries com l’energia, digitalització o sostenibilitat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

14 COMMENTS

Comments are closed.