Dimecres, 04 de desembre del 2024

Torna una nova edició de FiraTàrrega, amb el lema “L’inesperat” i recuperant l’espai públic i les propostes de carrer

|

- Publicitat -

FiraTàrrega recupera en aquesta nova edició l’espai públic i les propostes de carrer, un dels seus principals trets d’identitat. Les estrenes de FiraTàrrega suposen el 56% del total de la programació que engloba propostes vingudes de Catalunya, Illes Balears, Navarra, País Valencià, Euskadi, Múrcia, Madrid i Andalusia. El món s’acosta de nou a Tàrrega amb més d’una desena d’espectacles internacionals vinguts de països com Alemanya, Bèlgica, França, Hongria, Irlanda, Països Baixos, Regne Unit, o Xile. El talent més jove, les propostes experiencials i itinerants, l’ambient festiu i d’entreteniment, la dramatúrgia digital, la reflexió i la paraula marcaran el certamen d’aquest any.

 

Publicitat

El leitmotiv de l’edició 2022 es resumeix i s’actualitza amb el lema «L’inesperat» que vol recollir l’esperit de les arts de carrer, de la sorpresa i d’allò que esdevé en el moment més impensat. Un enunciat que vol posar l’accent en un espai públic viu, mutant i per a l’expressió artística espontània.

 

Pel que fa a la programació artística s’ha estructurat en els següents blocs:

1 – Veu jove, el talent més jove es concentra en aquest espai de la programació que dona la veu als més joves, no només als creadors, sinó també al públic. Una interpel·lació directa a la gent jove d’edat i d’esperit. En aquest apartat destaquen entre altres, noms com Lali Álvarez amb The Unfinished Human MANIFESTO (El Manifest inacabat de la Humanitat), un projecte participatiu que combina la creació artística, la creació comunitària i el pensament; el Col·lectiu Desasosiego amb Un segundo bajo la arena, una peça en la que el públic podrà assistir a un banquet nupcial inspirat en Bodas de sangre; els belgues Circus Ronaldo amb Swing, una proposta entre el circ i els espectacles de varietats de la primera meitat del s.XX; o Teatro en vilo, una coproducció amb el Centro Dramático Nacional, i el seu Blast, una trobada improbable i eclèctica entre joves entre 16 i 26 anys que volen canviar el món.

Circus Ronaldo amb Swing, imatge de Frauke Verreyde

2 – Experiència, propostes experiencials que requereixen un públic actiu i amb espais singulars que prenen veu. Aquí trobarem Roger Bernat i la seva Dormifestació, una dormida col·lectiva acompanyada d’artistes convidats com els poetes Oriol Sauleda i Núria Martínez Vernis; dels Països Baixos arriba Johannes Bellinkx i Reverse, una creació que proposa un recorregut caminant cap enrere durant uns 50 minuts; les Artistas Salchichas amb Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, una immersió en el paisatge de l’Urgell; Projecte Ingenu que es pregunten sobre com serà el món d’aquí a 1000 anys a El dia que va morir l’últim pandaCarla Rovira amb el dispositiu escènic Exit through the gift shop que gira al voltant del concepte d’èxit en els processos de gestació i maternitat; Engruna Teatre i el seu particular Univers per a infants de 0 a 2 anys; la companyia Escarlata amb La grutesca, una experiència sonora en un ambient grotesc i circense.

Engruna Teatre

3 – Festiu-entreteniment, una festa on les arts del circ, la dansa, la performance, el teatre i la música faran esclatar una paleta de sonoritats i colors diversos. En aquest bloc hi trobem la Compagnie Dyptik amb Mirage (un jour de fête), una peça inspirada en la imatge irreal i absurda del camp de refugiats de Balata (Cisjordània); els belgues Circumstances amb Exit, un treball de circ i dansa on es fusionen el moviment, l’acrobàcia i l’equilibri; Pau Palaus que ens porta amb Zloty una història de dos personatge d’una antiga troup de circ fent camí sense rumb; Sound de Secà amb +, un espectacle nocturn que esdevé una cruïlla entre la percussió, la dansa, la veu, el moviment i la poesia; Kaleider i el seu Robot selfieuna instal·lació participativa que recull selfies del públic i els converteix en un gran mural col·lectiu; Lucas Escobedo i Paüra, una peça musical  hilarant que parla de la por; Truca Circus amb Sopla!, una atmosfera circense i festiva que evoca el món del còmic; o la Cia. Pepa Plana amb Si tu te’n vas, on tres pallasses es troben per recrear un món accelerat i ens fan riure de les coses més petites.

Zloty de la Companyia Pau Palaus

4 – Cogito, Ergo Sum, una programació centrada en propostes amb voluntat de fer reflexionar i no deixar indiferent. En aquest apartat hi destaquen la companyia navarresa Led Silhouette que juntament amb Marcos Morau han creat Los perros, una peça de dansa íntima i visceral; Joseph Toonga amb Born to protest, un paisatge sonor intens amb ritmes de hip-hop que posa l’accent en crear consciència al voltant de l’estigma racial; o la percussionista Núria Andorrà amb Nu.A, que amb objectes de la quotidianitat crea un paisatge sonor que ens apropa als seus orígens.

Led Silhouette

5 – Itinerants, històries deambulants que et trobaràs al bell mig del carrer, que es belluguen i es desplacen, que provoquen, que fan moure. Aquí trobarem propostes com les de Hortzmuga Teatroa & Deabru Beltzak amb Senta, a la deriva, una revisió contemporània i en clau de carrer de l’opera de Richard Wagner L’holandès errant; o 1 WATT amb Tales of No(oo)one, una peça deambulatòria i desordenada d’històries reals i d’antiheroïs que desborda energia.

Hortzmuga Teatroa&Deabru

6 – Dramatúrgia digital, noves formes de creació que mantenen una conversa entre el llenguatge digital, la tecnologia, les arts escèniques i l’espai públic. En aquest apartat destaquen Onírica mecànica, un projecte liderat per Jesús Nieto que, amb la tecnologia com a aliada, proposa una sèrie de peces que conformen un únic ecosistema però poden experimentar-se per separat. A FiraTàrrega 2022 presenta: DistanciaLa máquina de matar; i Rumbo a Farout.

Onirica Mecanica

7 – La Paraula, amb una programació centrada en la paraula, abordada en un sentit ampli i des de diferents disciplines: la música, la ràdio o la poesia. Hi trobarem una conversa oberta entre la filòsofa Marina Garcés i la artista Clara Peya sobre l’inesperat; o Pastors, un relat de milers d’anys, explicat en format ‘live journalism’, de la mà de La Mira.

Pastors, explicat per La Mira, imatge de Jordi Borras

8 – L’Inesperat, una sèrie de peces que ens podrem trobar en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Hi trobarem creacions com les de l’hongarès David Somló amb Drift, una interacció entre intèrprets i transeünts que fa pensar l’audiència sobre el seu comportament a l’espai públic; Sauf le dimanche, amb Troc!, una peça de dansa a l’espai públic lúdica, generosa i inventiva; o La Carbonera Itinerant, una llibreria mòbil amb una selecció de textos teatrals, assaigs sobre les arts en viu i l’ús de l’espai públic o els llibres que han servit d’inspiració pels espectacles de Suport a la Creació.

Drift, de l’hongarès David Somló

Cal remarcar que de les 62 propostes de la programació 2022, 17 peces procedeixen del Territori Creatiu, el viver creatiu de FiraTàrrega  (15 formen part del programa Suport a la Creació i 2 del programa Hivernem).

 

Pel que fa a l’apartat professional, es posa en marxa la plataforma digital FiraTàrrega.pro. Una aposta estratègica per a la digitalització i modernització del mercat de les arts escèniques que permet un contacte permanent i actualitzat amb tots els agents del sector els 365 dies de l’any. Aquest nou espai de trobada digital s’activa ara amb una plataforma més dinàmica, amb més continguts i més connectivitat. FiraTàrrega.pro compta amb un directori de 1.400 professionals de 850 entitats professionals i 326 projectes publicats.

 

El pressupost global de l’edició 2022 de FiraTàrrega és de 1.227.905,00 EUR.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.