Diumenge, 19 de gener del 2025

Tret de sortida de l’Agenda dels pobles i ciutats de Catalunya 2050, que adapta els reptes globals a l’àmbit local.

|

- Publicitat -

Tret de sortida de l’Agenda dels pobles i ciutats de Catalunya 2050, un document estratègic que ha de servir com a “far de les polítiques” que es facin als municipis en els pròxims 20 anys. Així ho ha definit aquest dimecres el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, que ha assegurat que es tracta d’una eina que adapta els reptes globals a l’àmbit local. De fet, el document és una evolució de l’Assemblea Urbana de Catalunya i enguany posa el focus en la transició verda i digital. “És una guia de bones pràctiques”, ha dit el vicepresident del Govern. Més d’un centenar de personalitats vinculades al món local han rubricat el redactat en un acte al Museu Marítim de Barcelona.

 

Publicitat

El text s’adapta a la “idiosincràsia” del territori i és aplicable a tots els municipis, independentment de la seva població i localització. “Perseguim l’objectiu de municipis més verds, pròspers i democràtics”, ha resumit Puigneró.

 

Tres grans prioritats

El document fixa tres grans prioritats: generar equilibri territorial, prosperitat econòmica i equitat social.

 

Pel que fa a l’equilibri territorial, l’objectiu és que es pugui “viure i treballar arreu del territori”, acabar amb la bretxa digital i afavorir la descarbonització de la mobilitat. “La política social més important que podem oferir als nostres ciutadans és la feina. Necessitem ciutats que generin oportunitats de feina”, ha subratllat Puigneró.

 

En relació amb la prosperitat econòmica, el document proposa “aprofitar” el potencial econòmic de cada territori i potenciar formes de treball híbrides com a mesura per reduir emissions i millorar la gestió del temps.

 

Quant a l’equitat social, l’agenda estableix fomentar les polítiques d’accés a l’habitatge i un augment dels espais verds, entre altres.

 

Els representants del món local celebren el document

Diferents representants del món local han celebrat el tret de sortida de l’Agenda dels pobles i ciutat de Catalunya 2050.  “Avui no tanquem cap procés, sinó que ara tot just el comencem”, ha destacat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, qui ha assegurat que tot plegat permetrà avançar cap a un model de ciutat “just, verd, sostenible i democràtic”.

 

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha assegurat que es tracta d’una “gran iniciativa de país” i, en la mateixa línia, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat la “complicitat” entre territoris per tirar-ho endavant.

 

Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha parlat dels riscos del despoblament i de la necessitat que el Govern inverteixi en les comarques de Lleida. “A Catalunya hi ha dues velocitats”, ha lamentat.

 

El procés de redacció de l’Agenda dels pobles i ciutats de Catalunya 2050 s’ha fet de manera participativa entre més de 700 persones i una dotzena de grups de treball. A més, també hi ha participat 200 infants a través del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya. Tot plegat s’emmarca en la Nova Agenda Urbana que estableix Nacions Unides.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.