La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, acompanyada del secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, va presidir dimecres a la tarda el lliurament dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) i Ruralapps 2020 i 2021, celebrats en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària i el 20è aniversari dels PITA.
La consellera ha posat en valor aquest vintè aniversari dels PITA, alhora que la innovació agroalimentària per a assegurar el futur del sector primari, i l’aposta del Departament per la importància d’articular una coordinació de la transferència del coneixement, de la recerca i de la innovació del sector per a què pugui ser encara més competitiu i sostenible.
“Catalunya té un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats internacionals i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial, un sector garantia de pobles i comarques vives, generadores de riquesa i oportunitats, sense el qual no tindrem un país cohesionat. De fet, les darreres notícies publicades ja situen al sector agroalimentari com al principal sector i motor econòmic del país”, ha subratllat.
En aquest punt, Jordà ha remarcat la contribució dels esmentats guardons a enfortir el sector establint una connexió imprescindible entre del món agrari amb el tecnològic. “Estem abocats cap a un nou canvi de paradigma global i l’agricultura i ramaderia del segle XXI haurà de ser sostenible, però també hauran de ser tecnològiques i això passa perquè tant les explotacions com l’agroindústria incorporin aquestes tecnologies”.
Teresa Jordà també ha destacat la contribució de tots dos premis al relleu generacional, i “seguirem com estem fent fins ara, ajudant i facilitant la incorporació de joves al sector, ens hi juguem la seva viabilitat i, quelcom més important, la sostenibilitat del sistema alimentari de Catalunya.
Finalment, la consellera ha volgut agrair tothom que ha fet possible la història d’ambdós guardons i l’aportació dels guardonats i participants que, plegats, fan possible “un sector agroalimentari punter a Catalunya, que ha sabut conservar els valors tradicionals com ara la qualitat de la producció i el respecte envers la natura, i combinar-los amb innovació tecnològica i competitivitat, sostenibilitat i adaptació als mercats, i reptes socials i territorials del nostre país. I que ha contribuït a construir una societat més justa, sostenible i adaptada als canvis globals. Un sector clau per a què aquest país arribi allà on es proposa”.
20 anys de Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària
Un total de 455 empreses han participat en el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) al llarg dels seus 20 anys de trajectòria, que han distingit i premiat un total 104 candidatures. Aquest guardó, que atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, vol reconèixer i distingir les empreses agràries, les agroindústries, i les persones joves emprenedores que han incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa orientats a millorar-ne la seva competitivitat i la sostenibilitat. El premi consta de tres modalitats: per a l’empresa agrària, per a l’agroindústria, i per al/la jove emprenedor/a innovador/a, dotats amb 6.000 euros cadascun, i amb 2.000 euros per a cadascuna de les candidatures nominades.
Aquests guardons tenen l’objectiu de posar en valor la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari amb el reconeixement a les empreses amb esperit innovador i emprenedor que apliquin noves tecnologies, optimitzin processos per incrementar la competitivitat, la preservació ambiental i les bones pràctiques productives, i alhora garanteixin beneficis econòmics, de qualitat, d’ergonomia i de seguretat i sostenibilitat de les produccions.
Durant aquestes dues dècades han estat moltes les innovacions aplicades per part de les empreses del sector agroalimentari. Alguns exemples en són la creació d’un producte artesà de pastisseria de qualitat lliure de gluten i lactosa i inclusiu apte per tothom; la implantació d’una menjadora eficient per a reduir el malbaratament del pinso en una explotació de vedells d’engreix; la producció de tomàquet de qualitat i proximitat durant tot l’any mitjançant un procés de treball integral o la transformació d’una granja de producció de llet de convencional a ecològic, entre molts altres. Els guardons permeten, any rere any, seguir impulsant la innovació i la recerca tecnològica aplicada al sector per tal de donar viabilitat i suport a projectes punters i d’alt valor afegit implantats a casa nostra.
El PITA, creat 2001, vol distingir les empreses agràries, les agroindústries, i els joves emprenedors que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa, orientades a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses, mitjançant la innovació. La dotació és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros per a cadascuna de les tres modalitats: Premi a l’empresa agrària: per la implementació d’innovacions dins del procés productiu o de gestió que siguin referents per a altres empreses del sector. Premi a l’agroindústria: per innovacions en els processos, la gestió o en els productes i les estratègies comercials de les agroindústries de primera transformació i/o conservació, així com de subministrament de factors de producció o serveis que intervinguin en la producció i/o transformació agroalimentària. Premi al/a la jove emprenedor/a innovador/a per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/de una emprenedor/a innovador/a. Així, es pretén incentivar i posar en relleu les bones pràctiques d’innovació del sector primari català que fomenten el desenvolupament del territori.
Per la seva banda, amb el premi Ruralapps, que el Departament atorga amb el suport del centre tecnològic Eurecat, es vol distingir les empreses que han desenvolupat aplicacions mòbils que contribueixen a la millora del sector agroalimentari, forestal i pesquer, i que acosten aquests sectors a la ciutadania. Compten amb dues modalitats, dotades amb 3.000 euros cadascuna: Ruralapps-professional del sector per a l’app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores als professionals dels sectors agroalimentari, forestal, i pesquer, i Ruralapps-ciutadania per a l’app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores i coneixement del sector a la ciutadania. Més d’un centenar de projectes han participat en les diverses edicions d’aquests guardons, que es van crear a l’any 2014.
PITA 2021
Un sistema pioner de processament de colza per a elaborar tortó i oli autòctons, la implantació d’un sistema amb l’última tecnologia robòtica a una nau avícola, i l’emprenedoria d’una empresa que aposta per l’agricultura vertical com a model de futur van guanyen la XX edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) l’any 2021, una convocatòria que va ser un èxit rotund, malgrat el context de crisi global, tant pel nombre de candidatures presentades (32), distribuïdes arreu del territori, com per la qualitat dels projectes innovadors del sector agroalimentari, mostra, un cop més, la seva gran capacitat i potencialitat per a l’economia del país.
El guanyador en la modalitat d’agroindústria va ser Roviroli SL, pel desenvolupament d’un sistema de processament pioner de colza per elaborar tortó i oli autòctons, i el finalista:Costa Concentrados Levantinos, SL per la implementació d’un nou model sostenible de fabricació d’orxata. Quant a la modalitat d’empresa agrària, el guanyador va guanyador va ser Cal Xulic, SL– ChickenBoy i Undecex, per la implementació d’un sistema amb l’última tecnologia robòtica a una nau avícola, i Granja Can Planas SL va quedar finalista, per la gestió d’una granja de vaques amb un innovador sistema de manteniment automàtic. El guanyador en la modalitat Jove Emprenedor Innovador va ser Carlos Gómez, Groots Hydroponics SL, per l’emprenedoria d’una empresa que aposta per l’agricultura vertical com a model de futur, i Emma Viñas, el Turó de les Nou Cabres, per l’emprenedoria i creació d’una formatgeria mòbil i la gestió d’un ramat de cabres que fa tasques de prevenció forestal al Vallès Occidental, en va ser finalista.
PITA 2020
Una cervesa amb tots els atributs de l’oliva, la implantació d’un sistema de traçabilitat Blockchain per a garantir l’origen ecològic dels ous i el maneig en la producció de conills sense l’ús d’antibiòtics van ser els guanyadors dels PITA 2020, als quals es van presentar un total de 20 iniciatives. La guanyadora en la modalitat agroindústria va ser Erm del Pallars Productions SLU – Oliba Green Beer, per l’elaboració de la primera cervesa verda d’oliva del món feta amb set varietats autòctones d’olives del Pallars Jussà; i la finalista SAT ORT BELL-Rosco Fruits, per la creació d’un Snack saludable a partir de la deshidratació de la poma i la seva cobertura amb xocolata. En la modalitat empresa agrària va resultar guanyadora Origen Rural SL – Ous Ecològics Montsoliu, per la implementació d’un sistema de traçabilitat Blockchain per a garantir l’origen ecològic dels ous; i en va resultar finalista Racó calent CB- Pommyhouse, per la recuperació del cultiu de la magrana i el seu model de producció amb pràctiques de conreu eficients i sostenibles. I en la modalitat Jove Emprenedor Innovador va guanyar Arnau Vilaseca Puigpelat, Cal Palà, pel maneig en la producció de conills sense l’ús d’antibiòtics, i va quedar finalista Paul Domènech Dunfoy – Tastim, per l’emprenedoria i la incorporació de nous cultius produint edamame.
Premi Ruralapps 2021
Entre les 20 candidatures presentades en aquella edició, 6 en la categoria professional i 14 en la de Ciutadania, en la modalitat Professional va guanyar Hortagest, desenvolupada per Gerard Pibernat Piferrer, una aplicació pensada específicament per a agricultors, productors, tècnics i empreses del sector de l’horticultura que busquen una manera ràpida i efectiva de gestionar qualsevol procés de la seva producció. Permet integrar el quadern de camp, la comptabilitat, la gestió de clients i de comandes, les tasques i la distribució de recursos humans i la comercialització a través d’una botiga virtual. I la finalista va ser AnaWin360, de Terra Alta Consultoria TIC, pensada per a optimitzar la gestió integral dels cellers, des de la viticultura fins a la gestió amb el consell regulador, i que integra funcionalitats de control sanitari de la vinya, de planificació i d’organització de la collita, quadern de camp i control de feines entre altres, així com també eines de traçabilitat i gestió administrativa amb el consell regulador. En la modalitat de Ruralapps Ciutadania, va guanyar GoZeroWaste, aplicació desenvolupada per Go Zero Waste SL, per a promoure el comerç local i la reducció de residus a través de la ludificació i la intel·ligència artificial i el green blockchain. Permet als usuaris descobrir on trobar tots els productes de la llista de la compra sense plàstics d’un sol ús i, al mateix temps, permet al comerç local connectar amb els productors de proximitat. I la finalista va ser La Piriteca, del Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya, que connecta el sector agroalimentari amb el sector de l’hostaleria i la restauració de les comarques de l’Alt Urgell i Cerdanya, a fi de donar identitat al producte alimentari local i crear vincles entre les persones i sectors d’hostaleria d’ambdues comarques i les diferents associacions gastronòmiques i de producte local del territori.
Premi Ruralapps 2020
D’entre 17 candidatures presentades en aquella edició, set en la categoria professional i 10 en la de Ciutadania. En aquesta darrera modalitat va guanyar l’aplicació Ecolocal Market, desenvolupada per Elizabeth Ledesma i Monica Pulido d’Ecolocal Market, i que ofereix una eina d’e-commerce on els productors agroecològics poden establir el preu, al temps que es facilita que el consumidor tingui accés a compra local. A més de donar visibilitat als productors agroecològics, l’app permet agrupar comandes, fet que ajuda a arribar a comandes mínimes, millorant la logística i fent-la més justa i sostenible. Durant la pandèmia, s’ha pogut afegir d’una manera dinàmica productors per treure el seu estoc i continuar amb la venda del seu producte directament al consumidor final. I la finalista va ser l’aplicació La compra, desenvolupada per Pere Ponsatí, de l’empresa Interactiu Comunicació Digital, va resultar finalista aportant una eina gratuïta de venda online per a productors i comerços de proximitat, amb la finalitat que es puguin beneficiar dels avantatges de la digitalització. L’app permet fer la compra des del mòbil als comerços i productors de proximitat i rebre-la a casa o recollir-la a l’establiment. Mitjançant la geolocalització els usuaris poden veure els establiments donats d’alta al seu voltant o a la ubicació que escullin, navegar pel seu catàleg de productes i afegir-los al cistell per realitzar-ne la compra.
I en la modalitat de Ruralapps Professional, va guanyar l’app Cultilogic, desenvolupada per Enric Costas de l’empresa Ecostas Smart Services. Gràcies al seu sistema de planificació de recursos empresarials especialitzat en el sector agrari, permet integrar tota la informació en una sola plataforma i fa possible la connectivitat de les dades entre els diferents agents, des d’agricultors, ramaders i tècnics fins a l’administració o els proveïdors. La finalista va ser SCClients, una aplicació exclusiva per als clients de Semen Cardona que permet realitzar la comanda dels seus productes de forma ràpida i eficient, controlant les seves dades i característiques.
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/39570/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: territorirural.cat/39570/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: territorirural.cat/39570/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/39570/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: territorirural.cat/39570/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: territorirural.cat/39570/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: territorirural.cat/39570/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: territorirural.cat/39570/ […]