Diumenge, 24 de novembre del 2024

Una recollida de deixalles organitzada per Platges Netes ha extret 55kg de residus al Parc natural del Cap de Creus

|

- Publicitat -

L’Associació Platges Netes ha organitzat aquest dissabte una neteja del fons marí a Llançà (Alt Empordà). Deu submarinistes van estar tot el matí de dissabte extraient brossa a la platja Cau del Llop, dins del Parc Natural del Cap de Creus. També hi va participar una desena de persones que netejaven la sorra. En total, es van aconseguir retirar 55 quilos de residus, dels quals se 27 eren del mar i els 28 restants es van recollir a la platja. La neteja del fons marí s’ha fet de forma simultània a trenta localitats de l’Estat espanyol durant aquest cap de setmana. És una iniciativa de la Xarxa de Vigilants Marins, una entitat ecologista dedicada a la neteja de mars i oceans.

 

Publicitat

Aquesta és la sisena vegada que l’Associació Platges Netes, constituïda el 2016 a Llançà, ha promogut una recollida de deixalles a la platja. L’actuació d’aquest dissabte s’ha fet a la cala Cau del Llop, ubicada dins del Parc Natural del Cap de Creus, en col·laboració amb tres entitats ecologistes més: Salt al Mar, Thalassa Canet i Amar.

 

Al final de la jornada, que va començar a les 10.00 hores i es va allargar fins al migdia, es van comptabilitzar un total de 55 quilos de residus retirats, tant del fons marí com de la sorra. D’aquests, 27 es van extreure del mar i els 28 restants es van recollir de la platja.

Deixalles extretes de la platja Cau de Llop de Llançà

La recollida de deixalles va ser possible gràcies a la col·laboració d’una trentena de persones voluntàries, de les quals deu eren submarinistes. Una barca i cinc caiacs donaven suport a les recollides del fons marí, per traslladar les deixalles retirades fins a la costa. A més, una desena de persones van estar netejant la sorra.

 

Jesús Blanco, membre i cofundador de l’Associació Platges Netes, que va participar en la recollida, va explicar que es va retirar “de tot”. Un material que s’ha separat en diferents contenidors agrupats a la platja per poder-ho reciclar.

 

D’entre les deixalles van sortir mocadors, pilotes, taps de suro, tovalloletes o restes de roba, entre altres objectes. De tot, en destaca una nina trobada dins d’un camp de posidònia del fons del mar. “La planta ha format arrels al seu cap i és com si la nina tingués una perruca”, va afirmar Blanco d’aquesta troballa que ha titllat de “curiosa”.

Una nina amb el cabell format de plantes marines extreta de la platja de Llançà

Falta conscienciació

Segons Blanco, les recollides de deixalles “s’estan posant de moda” i cada cop és més habitual que se n’organitzin. Tot i assegurar que “anem per bon camí”, ressalta que “falta conscienciació” perquè la gent no embruti el medi ambient. “Les platges no es poden deixar així, s’han de netejar”, ha destacat el membre de Platges Netes.

 

La neteja forma part del projecte ‘Un m² contra les escombraries’, que ha englobat a una trentena d’actuacions similars organitzades simultàniament arreu de l’Estat durant tot el cap de setmana impulsades per Vigilants Marins, una entitat ecologista dedicada a la neteja de mars i oceans. Tot i ser un fenomen a l’alça, “de tot Catalunya, només s’ha fet aquí a Llançà”, ha assegurat Blanco. El setembre hi haurà una acció similar.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.