L’explotació Mas Casa Nova de Sora (Osona) ha posat en marxa una prova pilot per eliminar els tancats elèctrics i controlar el seu ramat de vaques amb el mòbil. A través d’una aplicació, els ramaders defineixen en quina zona volen que pasturin els animals. Cada vaca porta un collar amb geolocalització i, quan s’activa, emet un so distintiu que avisa l’animal que no continuï avançant. Si l’animal es desentén de l’avís i segueix endavant, el so es reforça amb un petit impuls elèctric que és inofensiu pel bestiar. En Xavi Quirante, ramader, explica que s’estalvien molt temps perquè tenen els animals “controlats en tot moment” i afavoreix la gestió forestal. El projecte està finançat per la Diputació de Barcelona.
Aquesta solució de pasturatge a distància elimina la necessitat de tancats físics i permet als pastors i ramaders controlar els animals des dels seus telèfons mòbils. Això fa que els ramaders s’estalviïn molt de temps. Així ho constata Xavi Quirante, que diu que els ajuda, sobretot, en la “conciliació familiar”. “La vida de pagès no és que sigui molt dura, però sí que és molt constant, i avui en dia tothom vol tenir vacances i marxar amb la família a l’estiu. Aquesta eina et permet poder-ho fer”, admet.
A més, el fet de tenir les vaques geolocalitzades en tot moment permet fer un seguiment més acurat dels animals. Quirante posa l’exemple de quan les vaques que estan embarassades i han de parir. Sense aquest sistema, explica, “uns quants dies abans ja t’has d’endur la vaca a un tancat per si vols evitar que passi res”. En canvi, amb la nova aplicació “veus ben bé on està la vaca, la pots controlar constantment i pots deixar que pareixi al bosc, que és el seu hàbitat natural”.
Un altre dels avantatges del projecte és que permet als animals alimentar-se lliurement pels prats i boscos i això millora la seva dieta i guanyen en qualitat de vida. A més, els tancats virtuals permeten que els animals puguin arribar a més racons i això fa disminuir la càrrega de combustible dels boscos. Això impacta positivament en la prevenció dels incendis forestals, segons explica Pere Navarro, enginyer de territori de la Diputació de Barcelona. “Amb aquests collars se sap exactament on estan pasturant els animals i es poden crear zones estratègiques per a la prevenció d’incendis”, ha detallat Navarro.
L’aplicació i collar estan desenvolupats per Nofence, una empresa noruega creada per l’emprenedor i ramader Oscar Hoyde Bernsten, i, de moment, encara no es comercialitza a l’estat espanyol. Cada collaret té un cost de 270 euros per a les vaques i 170 per a les ovelles. A més, s’han de pagar uns 56 euros de manteniment a l’any. La Diputació de Barcelona, a través del programa BCN Smart Rural, s’ha encarregat de finançar l’adquisició dels collars amb fons europeus.
Tot i que en aquesta ocasió els collars han estat finançats per la Diputació de Barcelona, els ramaders del Mas Casa Nova creuen que la inversió “surt a compte”. Asseguren que el preu no és tant diferent de si has d’invertir en un tancat físic i, a més, asseguren que els animals salvatges s’hi colen igualment.
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/39282/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 44850 additional Information to that Topic: territorirural.cat/39282/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: territorirural.cat/39282/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/39282/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 96299 more Information on that Topic: territorirural.cat/39282/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 2612 more Info on that Topic: territorirural.cat/39282/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: territorirural.cat/39282/ […]