Divendres, 22 de novembre del 2024

Ja ha començat la recolecta de préssecs i nectarines del Baix Segre

|

- Publicitat -

Els productors del Baix Segre han començat aquesta setmana la recol·lecció del préssec i la nectarina. Es tracta d’una campanya “molt complicada” ja que l’afectació de les gelades de principis d’abril farà caure la producció caurà entorn d’un 70% respecte al que seria un any normal. El sector estima en més de 450 milions d’euros les pèrdues que patirà aquesta campanya i reclama a Acció Climàtica que habiliti les ajudes previstes per als afectats el més aviat possible. Els pagesos confien, però, que el fet que hi hagi menys producció es tradueixi en un increment dels preus per a aquella fruita que es pugui collir. A la vegada, farà falta molta menys mà d’obra que en altres campanyes, tant al camp com en cooperatives i centrals. 

 

Publicitat

La zona del Baix Segre ha començat a collir els primers préssecs i nectarines d’una campanya que es preveu “molt complicada” i amb “una producció minsa o nul·la per a molts pagesos perquè gairebé ni podran collir”, assenyala el cap de la sectorial de la fruita dolça de JARC, Sergi Balué. Les gelades de principis d’abril, les més importants dels darrers trenta anys, van afectar tota la vall de l’Ebre i han fet caure considerablement la producció, sobretot de fruita de pinyol, però també de llavor.

 

El potencial productiu de Catalunya en préssec i nectarina se situa en unes 550.000 tones però enguany les gelades de l’abril faran caure la producció fins a les 165.550 tones, un 69% menys, segons les previsions que van presentar fa unes setmanes Afrucat i Acció Climàtica. Les comarques de Ponent, principals productores del país, són on es dona la davallada més important. En concret, s’hi esperen collir 149.570 tones, un 70% per sota del que seria un any considerat normal.

Temporers collint préssecs plans en una explotació fruitera d’Alcarràs

Balué explica que ha pogut salvar part de la collita en una de les seves finques d’Alcarràs (Segrià) gràcies al sistema antigel per aspersió que hi té, cosa que va minimitzar els danys de les gelades, però “això no és l’habitual” en la majoria d’explotacions. Tot i així, estima que la producció en aquesta finca serà d’entorn el 60% respecte a altres campanyes. El responsable de JARC indica que la fruita que es collirà serà de “màxima qualitat” perquè “amb aquestes calors ha agafat color i el nivell de sucres serà perfecte”.

 

De totes maneres, el cap sectorial de la fruita dolça de JARC confia, al menys, que enguany els preus “siguin bons” tenint en compte que la producció serà de les més baixes en anys. “Esperem que les exportacions funcionin perquè hi ha una alta demanda de producte a la qual no es pot fer front amb la producció que tenim”, assenyala. Així mateix, remarca l’increment dels costos de producció que han hagut d’assumir els pagesos per l’escalada de les matèries primeres però especialment dels carburants.

 

Ajuts per pal·liar les pèrdues per les gelades

JARC estima en més de 450 milions d’euros les pèrdues que patirà enguany el sector de la fruita dolça. En aquest sentit, l’organització agrària emplaça Acció Climàtica a concretar i habilitar al més aviat possible els ajuts per als afectats als quals es va comprometre el Departament. En aquest sentit, la consellera Teresa Jordà va anunciar que el Govern preveu destinar a l’entorn d’uns 40 milions d’euros en ajuts per als productors, cooperatives i centrals per pal·liar les pèrdues provocades per les gelades, al marge de préstecs per als afectats. De la seva banda, el Ministeri d’Agricultura hauria d’aportar la mateixa quantitat per finançar aquest pla de xoc, tal com preveu l’acord assolit pel Acció Climàtica amb Unió de Pagesos, JARC i la FCAC.

“Necessitem que la conselleria es posi les piles, que ens entregui el document definitiu per acabar-lo de treballar i que cada pagès pugui saber el que li toca per poder sobreviure”, afirma Sergi Balué. “No volem almoina, el que volem és poder arribar a la campanya següent”, afegeix el responsable de JARC.

Temporers cullen préssecs plans en una explotació d’Alcarràs

Cau la demanda de mà d’obra

La davallada productiva també comportarà que hi hagi menys necessitats de mà d’obra en aquesta campanya de la fruita, tant al camp com en cooperatives i centrals. “Hi ha molta gent que ja venia any rere any i li has de dir que no hi ha feina”, explica Balué. Així, detalla que molts temporers “depenen en bona part de les jornades que fan a la fruita per després passar tot l’any”. “Es trobaran amb una situació molt complicada però els pagesos fem el que podem i intentem repartir el treball entre tots però, amb una caiguda tant important de la producció, necessitem la meitat del personal”, indica el cap sectorial de la fruita dolça de JARC.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

8 COMMENTS

Comments are closed.