La Fundación Oso Pardo (FOP) ha repartit en centres de visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Parc Natural de l’Alt Pirineu, així com en diferents oficines de turisme, 5.000 làmines amb consells per saber com comportar-se a les muntanyes amb presència d’ossos, i millorar així la seguretat del visitants i la dels ossos.
La campanya informativa es desenvolupa en coordinació de la Generalitat de Catalunya i el seu objectiu es contribuir a la compatibilitat entre les activitats recreatives a la natura i la presència d’ossos en un context com l’actual, en el que augmenten tant aquestes activitats com la població ossera.
Als Pirineus la probabilitat de trobar-se amb un os es molt petita, doncs un total d’uns 70 ossos viuen en tota la seva àrea de distribució pirinenca, i que inclou una vasta àrea de mes de 8.200 km2 repartida entre Aragó, Catalunya, Andorra i França. No obstant, les majors densitats es troben als Pirineus centrals i dins de Catalunya, als boscos de la Vall d’Aran i Pallars Sobirà (Lleida).
Entre les recomanacions que s’ofereixen a la làmina, s’aconsella utilitzar sempre camins i senders autoritzats. No és convenient endinsar-se en àrees de vegetació tancada ni seguir els rastres d’os. Tampoc cal apropar-se a animals morts (carronyes), que poden ser font d’alimentació per l’os i per d’altres especies. A més a més, cal portar als gossos lligats i no llençar restes d’aliments. En cas de trobar-se un os a la carretera, és aconsellable reduir la marxa, activar els llums d’emergència i esperar que l’animal abandoni la via.
A Europa els ossos eviten el contacte amb la gent i solen detectar la seva presència amb força antelació, allunyant-se discretament del lloc sense que en la gran majoria dels casos les persones arribin a adonar-se’n. Això no obstant, davant una trobada fortuïta mai s’ha de reaccionar de forma agressiva o donant veus o intentar un apropament, que l’os identificarà com una amenaça. És fonamental observar als ossos a distància i amb responsabilitat.
A on trobar la làmina?
Les làmines han estat repartides a les oficines del parc natural de l’Alt Pirineu a Llavorsí, a les oficines de turisme d’Esterri d’Àneu i de Tavascan, a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà, a Sort, i al Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu. Els consells, en format de tríptic també han estat distribuïts als centres de visitants del parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
També és possible descarregar la làmina en format PDF des de la web de la FOP. Ha estat editada en catalá, castellà, anglès i francès.
La campanya informativa forma part del projecte “Establecimiento de un sistema de alertas tempranas”, amb finançament de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.
… [Trackback]
[…] There you will find 77278 more Information on that Topic: territorirural.cat/38747/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/38747/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/38747/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/38747/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/38747/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 90579 additional Information to that Topic: territorirural.cat/38747/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: territorirural.cat/38747/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/38747/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 96909 more Information to that Topic: territorirural.cat/38747/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: territorirural.cat/38747/ […]