Divendres, 22 de novembre del 2024

Els cultius fruiters de Catalunya ja han trobat exemplars de bernat marbrejat

|

- Publicitat -

El bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) ha continuat expandint-se pel territori català i va originar danys a diferents cultius i comarques durant la campanya 2021. Així ho constaten les dades aportades en el marc de la reunió del Comitè de Seguiment que es fa per avaluar l’estat de la situació d’aquesta plaga invasora i els estudis desenvolupats amb l’objectiu d’establir de manera conjunta les mesures més adients per a la seva prevenció i lluita.

 

Publicitat

Exemplars d’aquest insecte ja s’han començat a detectar en alguns cultius de fruiters a Catalunya com ara a Campllong, Llambilles, Cassà de la Selva, Bordils, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí o la Tallada d’Empordà. Es tem que enguany els danys que originin puguin ser superiors als de l’any passat. A la primavera, el bernat acaba la seva hibernació i marxa dels racons i les cases on s’havia amagat per passar-hi els mesos més freds per cercar nous llocs on alimentar-se i reproduir-se. S’alimenta i es reprodueix en jardins i cultius i es nodreix principalment de fulles, tiges i fruits, cosa que origina danys que en altres llocs d’Europa com ara Itàlia ja són molt greus.

 

A diferència dels anys anteriors, la primavera de 2021 va ser molt seca, no va afavorir el desenvolupament d’aquest insecte i les poblacions es van mantenir en general baixes. Tot i així, a zones humides de les comarques del Gironès i la Selva es van trobar poblacions elevades que provocaven danys a plantacions fruiteres. A la comarca de la Selva, a Vilobí d’Onyar, els danys es van detectar en diferents espècies de fruiters a l’estadi de quallat del fruit. Al Gironès, els danys es van detectar en plantacions de pomera al moment de la collita a  Bordils, en perers a Campllong i en diversos fruiters a Llambilles. Al Baix Llobregat, a Gavà, tot i tenir una població molt baixa de bernats marbrejats, es van trobar un centenar individus en pebrots a cultius d’horta al final de la temporada.

 

Climatologia favorable per incrementar la plaga invasora

Les dades meteorològiques apunten que aquesta primavera està essent més plujosa del que és habitual i una primavera humida podria provocar un increment del nombre d’individus d’aquesta plaga invasora molt concentrada de moment pel que fa a danys a les comarques gironines i el Parc Agrari del Baix Llobregat. Segons els registres recollits pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’IRTA, l’any 2020, la primavera va tenir uns paràmetres més humits dels habituals, cosa que va afavorir una alta població de bernat marbrejat. En canvi, l’any 2021, la primavera va ser més seca, va frenar-ne l’augment d’individus i va limitar així el possible dany als conreus i les molèsties als nuclis urbans.

 

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona l’any 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona. Es va estendre, posteriorment, als municipis i cultius del Baix Llobregat. Podria haver arribat accidentalment a través de material comercial procedent dels països de l’est i el sud-est asiàtic originaris de l’insecte o bé de països on va ser introduït i ha desenvolupat grans poblacions com ara els Estats Units o Itàlia.

 

Durant la campanya d’enguany, caldrà parar especial atenció a les parcel·les on durant l’any anterior hi va haver danys, i en tot el conjunt de parcel·les on es va detectar l’insecte o se sospita que hi és.

 

Què hem de fer si trobem un bernat marbrejat?

Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix destorb quan entra a les cases o es mostra als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius i provocar pèrdues econòmiques importants. Per això, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que es reprodueixin i generin poblacions més altes que tornin a entrar a les cases durant la tardor i causin danys als cultius a l’estiu. Poden aparèixer en llocs molt diversos de les llars. Per exemple, se’l pot trobar al sofà, a les cortines, dins de coixins o als escocells de les finestres. Si se’n troba als habitatges, cal eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegant-los amb aigua i sabó, i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.

 

Els experts demanen a tothom que, si veuen un bernat marró marbrejat, l’eliminin. L’insecte s’assembla a altres espècies de bernats autòctons; per això, els experts indiquen que per identificar-lo cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques cadascuna. A la part dorsal del cos, tenen un patró de color marró marbrejat, i també cal fixar-se en el ventre, que no té espina.

 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina amb l’IRTA els treballs de seguiment, estudi i control de la plaga del bernat marbrejat. Les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) també ajuden a la seva vigilància i control.

 

Una nova campanya per demanar la col·laboració de la ciutadania

Al portal www.elbernatesaqui.cat i al web del Departament d’Acció Climàtica, hi ha informació relacionada amb la plaga i una secció oberta a la ciutadania perquè reporti observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar els experts a fer-ne un seguiment. Aquesta campanya està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona. Aquesta és una nova campanya que fa una crida específicament perquè la ciutadania col·labori en el control de la plaga i elimini els exemplars que trobi. La campanya també rep el suport de la Diputació de Girona perquè és una de les zones de risc envers possibles danys potencials originats per aquesta plaga i s’hi sumen també la Diputació de Tarragona i de Lleida per fer difusió de manera preventiva.

Localització del Bernat Marbrejat
Localització del Bernat Marbrejat

 

Un 20% dels municipis catalans conviu amb l’insecte

L’insecte, que és originari de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees, ja s’ha detectat a 185 municipis de Catalunya repartits per totes les comarques. Aquesta informació se sap gràcies als seguiments de la plaga que fa el Servei de Sanitat Vegetal i als avisos que fa la ciutadania a través de les fotos al web del projecte de ciència ciutadana ‘Hhwanted’ dins del portal Natusfera, a través de l’app o el web (https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted.mobile). Els experts revisen les fotos que s’envien a la plataforma i, un cop verificades, es publiquen en un mapa virtual que serveix com a informació complementària molt valuosa per dissenyar les estratègies de control.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.