Entre els mesos de març i abril, el Departament d’Acció Climàtica, mitjançant el Cadecat, la unitat encarregada dels controls de la Llei de la cadena alimentària, ha engegat una onada d’inspeccions per comprovar el compliment de les obligacions en matèria de contractació alimentària, és a dir, l’existència d’un contracte amb tots els elements obligatoris, i si s’han produït pràctiques comercials abusives. Així mateix, s’ha començat a comprovar que el cost efectiu de producció de cada productor és un dels factors que es tenen en compte en la negociació de l’oferta i en el contracte.
Aquest primer bloc ha suposat una trentena d’inspeccions inicials. Cadascun dels controls efectuats implica la revisió de totes les relacions contractuals del productor fins arribar al consumidor, fet que provoca que aquesta trentena d’inspeccions inicials desencadenin noves inspeccions.
La intensificació dels controls és fruit de l’entrada en vigor el passat mes de desembre de la darrera modificació de la Llei de la cadena alimentària. Sobre aquesta modificació, el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha dit que “tot i no ser la llei que haguérem volgut, és un instrument que ens permet fer un pas endavant en el control de l’equitat i l’eficiència de la cadena de valor que s’estableix en la producció d’aliments”.
Fins ara, s’han prioritzat els controls al sector lacti, al sector vitivinícola i al sector dels cítrics en ser els sectors que estan patint una situació més crítica que estan patint, especialment pel que fa a la baula productora. Així, en el sector lacti s’han fet controls sobre el terreny a indústries làcties i a productors de llet; en el sector del raïm per vinificació, s’estan portant a terme controls a cellers i productors, i, en el cas dels cítrics, s’han seleccionat productors de taronges.
A partir del mes de juny, es continuaran les inspeccions realitzades amb el control de les possibles relacions contractuals derivades i s’incidirà en la resta de baules de la cadena. A més, s’iniciaran nous plans de control per cobrir altres sectors. Els incompliments que es detectin en el marc d’aquests controls restaran subjectes al règim sancionador establert per l’esmentada Llei que tipifica les infraccions de lleus a molt greus. Entre les infraccions greus hi ha la inexistència de contracte i la destrucció de cadena de valor, i poden suposar sancions de 3.001 fins a 100.000 euros.
Paral·lelament als controls efectuats en l’àmbit de la Llei de la cadena de valor alimentària, des del Departament s’estan impulsant altres actuacions encaminades a equilibrar la cadena de valor dels productes agrícoles i ramaders a través dels diferents canals, incloent-hi el Codi de bones pràctiques comercials. Igualment, s’està ampliant la difusió de les actuacions del Departament a través de la pàgina web “Millora de la cadena alimentària”; s’està participant en totes les taules sectorials que convoca el Departament, es realitzaran jornades divulgatives, es faran piulades setmanals informatives i, entre d’altres, per incrementar el coneixement de què disposa l’Administració i per tal de detectar nous indicis, així com problemàtiques sectorials en relació amb el compliment de la Llei en aquesta matèria, s’han començat a realitzar enquestes a les baules de diferents sectors, amb el sector productor com a prioritat.
… [Trackback]
[…] Here you can find 80563 more Information to that Topic: territorirural.cat/38389/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/38389/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 73489 additional Info on that Topic: territorirural.cat/38389/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 79787 more Info to that Topic: territorirural.cat/38389/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: territorirural.cat/38389/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/38389/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: territorirural.cat/38389/ […]