Dimecres, 22 de gener del 2025

L’Associació Masia de Castelló pretén reactivar el nucli d’aquest poble deshabitat amb un alberg i un espai de cotreball

|

- Publicitat -

La Masia de Castelló, al terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, està deshabitada des del segle passat. Després d’impulsar la recuperació del patrimoni històric durant els últims anys, ara l’Associació Masia de Castelló treballa per revitalitzar el nucli sense la necessitat de portar-hi nous habitants. El projecte preveu dotar-lo d’equipaments turístics, professionals i socials. Entre les propostes plantejades s’hi troba un alberg i un espai de cotreball que s’ubicarien en cases ja recuperades. Puntualment, ja s’hi celebren esdeveniments, com és el cas del Pessebre dels Estels o la Rústic Festa, però ara els membres de l’entitat busquen reforçar la Masia de Castelló amb activitats durant tot l’any i per a tots els públics.

 

Publicitat

La recuperació de la Masia de Castelló va començar l’any 1998, quan l’entitat va centrar els esforços en la conservació del patrimoni històric i cultural. Durant els primers anys, l’associació va destinar temps i recursos a la descoberta i preservació de les diferents cases que hi havia al nucli abandonat. Amb el pas del temps, es va poder documentar tot el conjunt arquitectònic de la Masia de Castelló i es van consolidar activitats com el Pessebre dels Estels o els camps de treball que es fan a l’estiu. Cada acte compta amb una cobertura legal puntual que permet la seva celebració, però l’associació pretén ordenar els usos i ampliar-los al llarg de tot l’any.

 

D’aquesta manera, l’entitat busca tornar a dotar de vida el nucli, que va ser abandonat als anys 50. De moment, no es treballa perquè en un futur a curt ni a mitjà termini s’hi tornin a instal·lar famílies que puguin repoblar l’espai. Els últims habitants van marxar perquè no hi havia aigua corrent ni electricitat, una situació totalment diferent de l’actual. L’abandonament del poble va provocar que les cases es deterioressin i moltes van acabar en runes. Es tracta d’una imatge que ja pertany al passat i ara, els membres de l’entitat esperen reviure el poble amb actes per a diferents públics.

L’Associació Masia de Castelló té unes tretze cases del nucli deshabitat

El pla especial urbanístic, un pas burocràtic necessari

Amb la voluntat d’ampliar les activitats que es poden celebrar en aquest poble deshabitat, la junta l’Associació Masia de Castelló està treballant en la promoció d’un pla especial urbanístic que inclogui els nous usos per revitalitzar el nucli. Els membres de l’entitat són els que hauran de fer front a les despeses de la redacció d’aquest pla, ja que actuen com a promotors de la Masia de Castelló.

 

Fa quatre anys, Alba Font, geògrafa de la Universitat Rovira i Virgili i membre de l’entitat, va presentar un informe sobre un futur pla urbanístic de la Masia de Castelló. “Tenim molt material treballat, modificant una mica el document, podria servir com un punt de partida per a l’avanç del futur pla especial urbanístic” ha assegurat Font. La pandèmia va condicionar els avenços en aquesta qüestió, que ara, s’han reactivat. La previsió és que l’equip d’arquitectes, ambientòlegs i altres professionals que redactaran el text estigui configurat pels volts de Sant Joan i a partir d’aquí, treballin en la redacció del pla.

 

Segons Conrad Solé, membre de l’Associació Masia de Castelló, es tracta d’un procés lent que durarà entre sis mesos i un any. Ara bé, el document haurà de ser avalat per les diferents administracions implicades, entre elles la Generalitat, un camí burocràtic que pot fer allargar els terminis en un o dos anys. Les despeses vinculades a la redacció del pla aniran a càrrec de l’entitat, que hi destinarà part dels diners recaptats en les diferents activitats com el Pessebre dels Estels o la Rústic Fest.

 

El document haurà d’incloure especificacions tècniques sobre l’abastiment d’aigua i electricitat dels diferents habitatges de la Masia de Castelló, així com aspectes relacionats amb la transició energètica. D’aquesta manera, es pretén no només impulsar la revitalització del nucli, sinó també servir “de model” per a altres pobles deshabitats o en procés de repoblament.

 

Un cop s’aprovi el pla especial urbanístic, les primeres edificacions que es podran beneficiar de la nova normativa seran les que ja s’han recuperat, unes tretze. És el cas de la Casa Quico, un habitatge on l’entitat preveu que s’hi ubiqui un futur alberg o refugi, així com un espai de cotreball. Altres espais, com la Casa Pep, podran ser utilitzats com a punts de trobada de caràcter educatiu, professional, lúdic o turístic. A partir d’aquí, s’obrirà la porta a recuperar altres cases i donar-los altres usos.

Conrad Solé i Alba Font, membres de l’Associació Masia de Castelló, a l’habitatge restaurat Casa Pep

Voluntat política per col·laborar

El consistori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant estén la mà a l’associació, tot i que remarca que els promotors de la redacció del pla especial són els membres de l’entitat. L’alcalde Alfons Garcia ha insistit que el document s’haurà d’adequar al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que data del 2014. D’altra banda, Garcia ha reconegut que el pla suposaria sumar un recurs turístic més del municipi per desenvolupar altres activitats econòmiques. Pel que fa a la possibilitat de participar econòmicament en aquest projecte, el batlle ha assegurat que hi ha “voluntat per col·laborar i donar suport”, encara que de moment, no s’ha acordat com es traduirà. Per part de l’entitat, Solé s’ha mostrat satisfet amb la resposta que han rebut per part de les administracions al llarg dels darrers anys i confia que en aquest nou projecte seguiran al costat de la Masia de Castelló.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

11 COMMENTS

Comments are closed.