Dissabte, 23 de novembre del 2024

El Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal va realitzar un total de 34.550 anàlisis durant el 2021

|

- Publicitat -

El Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va realitzar l’any 2021 un total de 34.550 anàlisis, dividides entre mostres de campanyes oficials de detecció, certificació de material vegetal, exportació i anàlisi clínica. Aquesta xifra va en augment cada any i el laboratori porta 41 anys en funcionament ininterromput des de la seva creació. Les seves funcions principals són les campanyes oficials de detecció d’organismes regulats sota normativa europea, les d’exportació,  i l’atenció a empreses, ADVs i particulars.

 

Publicitat

Els desafiaments més importants del laboratori venen de la implantació de les tècniques de diagnòstic més eficients i modernes, i de la detecció a Catalunya d’organismes de quarantena definits en l’espai únic europeu, com per exemple els bacteris Erwinia amylovora, causant del foc bacterià, i de Xylella fastidiosa, així com dels organismes regulats per la Unió Europea en material de propagació, principalment en vivers.

 

Catalunya, referent en sanitat vegetal

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fomenta la gestió integrada de plagues i el bon ús dels fitosanitaris i vigila  la introducció i propagació de plagues perilloses. Catalunya és pionera en el Foment de la Gestió Integrada de Plagues a través de les 7 Estacions d’Avisos i les 120 Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) amb les quals s’implementa la lluita col·lectiva amb tècniques alternatives contra plagues de la vinya, fruiters, tomàquet, olivera o arròs, entre d’altres. D’aquesta manera, s’ha aconseguit evitar tractaments aeris, com els de la mosca de l’olivera i el barrinador de l’arròs.

 

El Servei de Sanitat Vegetal duu a terme la prevenció i lluita contra les noves plagues, amb el suport del Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya. Per al control de les plagues, a Catalunya hi ha 1840 persones assessores acreditades en Gestió Integrada de Plagues i  68.225 persones en formació amb carnet d’aplicador de productes fitosanitaris.

Imatge del Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya

El Laboratori amplia l’abast de la seva acreditació

Aquest mes d’abril el Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya ha vist ampliat el seu abast d’acreditació per la norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017, atorgada per la Entidad Nacional de Acreditación (ENAC).  Fins ara  el Laboratori ja disposava de l’acreditació per a la detecció per ELISA dels virus de certificació de vinya així com per a la detecció molecular de Xylella fastidiosaErwinia amylovora y Ralstonia solanacearum. Aquesta ampliació és un pas més en l’assoliment d’uns estàndards de qualitat molt elevats en la detecció d’organismes infecciosos en els vegetals. A més,  també detecta els milers d’organismes nocius habituals i comuns  com poden ser àcars, bacteris, fitoplasmes, fongs, insectes, nematodes, virus o viroides causants de danys als  cultius, als vegetals dels parcs, o jardins i boscos. Entre tots aquests organismes n’hi ha 630 de regulats per la Unió Europea.

 

L’ampliació suposa la consolidació del laboratori en la seva competència tècnica per mètodes moleculars (PCR) i serològics (ELISA) així com per a la demostració de la seva competència en la determinació morfològica de fongs i oomicets, organismes nocius de detecció molt habitual en les rutines del laboratori.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.