Divendres, 22 de novembre del 2024

Tremp converteix l’adober en un espai vistable per donar a coneixer la història de la ciutat

|

- Publicitat -

A l’Edat Mitjana Tremp va ser un dels principals centres adobers de Catalunya amb la documentació de més de 800 adobers. La capital del Pallars Jussà va concentrar l’activitat de transformació de la pell en cuir al raval de les Adoberies, on el barranc de la Font Vella abastia de l’aigua necessària. A patir del segle XIX va començar el seu declivi fins a acabar tancant. Ara el Consell Comarcal del Pallars Jussà n’ha rehabilitat una per donar a conèixer aquest espai i aquesta història de la ciutat. Les obres han consistit en la consolidació de l’edifici, fent visitable la planta baixa on es trobaven les basses que s’utilitzaven per tractar la pell.

 

Publicitat

En aquest espai durant les obres van quedar al descobert diverses basses més que també s’han rehabilitat i que ara formaran part del conjunt. Es preveu que aquest estiu l’espai ja es pugui visitar.

Façana de l’entrada de l’adoberia de Tremp que es farà visitable

L’adobament de la pell

La ramaderia és una de les activitats amb més tradició al Pallars. A més de la carn, la llet i la llana, històricament també s’ha aprofitat la pell del bestiar.

 

Les pells arribaven a l’adoberia en cru, directament de l’escorxador, però si venien de lluny estaven conservades en sal. Les primeres tasques consistien en hidratar les pells i treure’ls el pèl i les restes de carn. Tot seguit, se submergien durant mesos amb productes que els donaven duresa i resistència. Tots aquests processos exigien molta aigua, per això es feien a la part baixa.

 

En pisos superiors (assecadors) calia eliminar l’aigua sobrant de les pells. Primer s’estenien i després s’aplanaven i retallaven. Finalment, s’engreixaven per donar-los llustre i impermeabilitzar-les, i es tenyien si era necessari.

Una bassa d’una de les adoberies visitables de Tremp

La primera planta d’aquest edifici s’ha convertit en un mirador que queda connectat a la ciutat mitjançant un carrer empedrat que ha estat també recuperat. Els treballs han inclòs les tasques d’investigació i redacció d’un estudi històric per part d’arqueòlegs que han servit de base per a la senyalització de l’indret.

 

Aquests estudis han permès documentar al llarg del barranc de la Font Vella altres activitats que s’hi duien a terme com un escorxador, una destil·leria, forns de farina, un obrador de tint i fins a vuit adoberies, de les quals s’ha pogut recuperar la que probablement va ser la més important.

 

Aquesta acció realitzada pel Consell Comarcal, amb un pressupost de 147.000 euros, s’inclou dins el projecte ‘Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà’ i estan cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tremp.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.