L’Ajuntament de Roses (Alt Empordà), la càtedra d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la UdG han iniciat una campanya arqueològica a la zona est de la vila medieval de la ciutadella. La idea és excavar una gran illa de cases que se situava entre el carrer Nou i la muralla de la ciutadella. Aquests treballs permetran conèixer la història de la ciutadella des de la creació de la fortalesa moderna i tot el procés de desestructuració de la vila per aprofitar-ho com a equipament militar. El recinte medieval compta amb 10.000 m2 tot i que fins a dia d’avui només se n’han excavat 6.500. Aquesta extensió ha augmentat considerablement en els últims anys, ja que fins al 2018 només s’havien estudiat 4.000 m2 de tot el recinte.
La ciutadella de Roses acull des d’aquesta setmana una nova campanya d’excavacions. Els treballs estan impulsats per l’Ajuntament de Roses i la càtedra d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la UdG i aquest any es concentraran en la zona est de la vila medieval. Aquesta campanya segueix l’estratègia de treball marcada des del 2018.
Entre el 2018 i el 2021 s’ha excavant una gran illa de cases que estava entre els carrers Major i Nou i també s’han descobert dues vies que comunicaven el port amb el monestir de Santa Maria. Aquest 2022 els treballs se concentraran en una segona illa de cases que estaven a l’est de la vila i entre el carrer Nou i la muralla.
Amb l’aplicació de la nova estratègia de treball s’ha avançat de forma exponencial l’extensió excavada dins del recinte medieval. Dels 10.000 m2 que té la ciutadella de Roses, el 2018 s’havia treballat en 4.000 m2. Ara, ja s’han posat al descobert 6.500 m2. L’encarregat de la direcció de la campanya d’excavació, Lluís Palahí, ha destacat que les últimes campanyes han suposat un “salt qualitatiu” que han permès sumar 2.000 m2 més d’espai visitable a la ciutadella i ajuden a comprendre millor la vila medieval.
L’alcalde de Roses, Joan Sagué, ha mostrat el seu compromís amb les campanyes arqueològiques ja que tenen un “valor científic enorme” i també permeten a la ciutadania veure els avenços i descobriments sobre el passat del municipi. De fet, un altre dels objectius dels treballs arqueològics és conèixer millor la història de la ciutadella des de la creació de la fortalesa moderna i de tot el procés de desestructuració de la vila medieval i l’aprofitament del recinte com a espai militar. La campanya durarà unes set setmanes.
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: territorirural.cat/37450/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/37450/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 12634 additional Information on that Topic: territorirural.cat/37450/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/37450/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 17029 more Info to that Topic: territorirural.cat/37450/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: territorirural.cat/37450/ […]