Divendres, 22 de novembre del 2024

Ja ha començat la Setmana Internacional del Compost, amb el lema “El compost: recepta per a la regeneració”

|

- Publicitat -

De l’1 al 7 de maig, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), entitats i empreses duran a terme més d’un centenar d’accions de sensibilització i d’informació sobre el compost per celebrar la Setmana Internacional del Compost (ICAW – International Compost Awarness Week). Enguany s’ha escollit el lema “El compost: recepta per a la regeneració”, que vol posar en valor el benefici d’usar-lo en l’agricultura gràcies a pràctiques agrícoles que fomenten un sòl més saludable i cultius més rics en nutrients i, per tant, permeten reduir el carboni a l’atmosfera.

 

Publicitat

Clau per reduir CO2

A Catalunya es tracten anualment més d’un milió de tones de materials orgànics en plantes de compostatge –fracció orgànica de recollida selectiva, dejeccions ramaderes, fangs, restes vegetals i residus orgànics de la industria agroalimentària– que produeixen més de 300.000 de tones de compost anual.

 

En els 25 anys que fa que es realitza la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals, (FORM) se n’han recollit de forma separada més de 6,3 milions de tones. Si aquests residus haguessin anat a l’abocador, haurien generat més de 3,7 milions de tones de CO2, mentre que amb el seu tractament separat s’ha obtingut compost i les emissions han estat de prop de 2,3 milions de tones. Això significa un estalvi de gairebé 1 milió i mig de tones de CO2.

 

Amb el tractament dels residus orgànics i la producció de compost, s’afavoreix l’economia circular i es contribueix a la lluita contra el canvi climàtic.

 

Activitats arreu

Un any més, entitats, sector agrari, ens locals i plantes de compostatge organitzaran activitats per promoure la valorització dels residus orgànics i els beneficis del compostatge. L’agenda, que inclou més de 100 activitats arreu del territori, ja es pot consultar al web de l’Agència de Residus de Catalunya.

 

L’ARC organitzarà la Jornada tècnica presencial “La fertilització orgànica amb compost”, que tindrà lloc a la planta de compostatge de Granollers (Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental) el dia 5 de maig. Amb aquesta jornada es vol potenciar la comunicació del cicle de la matèria orgànica a les plantes de compostatge i al sector agrari, i informar com és el compost, d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.

 

Punt divulgatiu al Palau Robert

L’Agència també instal·larà un punt divulgatiu als jardins del Palau Robert de Barcelona durant els dies 5, 6 i 7 de maig, que comptarà amb tallers lúdics i participatius per a adults i canalla, amb demostracions i activitats manipulatives. Les persones que el visitin podran sotmetre’s a un joc de preguntes temàtiques que els permetrà obtenir un premi simbòlic com, per exemple, una planta mediterrània, llavors de cultiu, fruita de proximitat i ecològica, etc. A l’espai hi haurà instal·lades les exposicions itinerants “Compost” i “Orgànica”, que il·lustren el cicle de la matèria orgànica i els beneficis del compostatge. Als jardins del Palau s’instal·larà un punt d’autoservei per recollir compost per a la llar.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.