Els incendis de sisena generació són una realitat al territori i la nova planificació preveu Perímetres de prevenció prioritària (PPP) en les zones amb molt risc i on els focs poden agafar molta continuïtat. A les Terres de l’Ebre hi ha cinc PPP més dos compartides amb el Camp de Tarragona. Acció Climàtica redacta els projectes dels massissos de Berrús-La Fatarella-Riba-roja, les serres de Pàndols, Cardó i Boix i del Montsià. També es fan projectes a Tivissa i el Perelló i al Port, a la Sénia. El Departament invertirà 2,7 MEUR directes a l’Ebre per la gestió de boscos els pròxims 4 anys. A més, s’han reforçat les brigades dels Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) que tenen 13 efectius i dues bases, a Arnes i Benifallet.
Per preparar-se davant la temporada d’estiu, les brigades del GEPIF s’han centrat en diverses tasques, com ara l’arranjament dels camins de la muntanya del Caro, que van quedar malmesos per les últimes pluges. També s’han encarregat de revisar i fer el manteniment dels punts d’aigua de la xarxa bàsica de prevenció i extinció d’incendis. A partir de l’1 de juny i fins al 30 de setembre però, els operaris es dedicaran a la vigilància i a la primera intervenció en cas que es declarin focs en zones forestals. D’altra banda, el Departament està treballant en el projecte de millora dels punts d’aigua de la xarxa bàsica de les Terres de l’Ebre.
A tot Catalunya, la inversió en prevenció d’incendis del Departament d’Acció Climàtica s’eleva als 72 milions d’euros fins al 2025 amb l’objectiu de preservar els ecosistemes de Catalunya mitjançant actuacions de gestió forestal. Acció Climàtica treballa a partir dels PPP, els perímetres de protecció prioritària. Segons la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Santijas, els plans referents a les Terres de l’Ebre estan “pràcticament tots redactats” i en breu s’iniciaran els relatius als Ports, els de Tivissa i el del Perelló.
A través dels PPP es pretén reduir el volum de vegetació i sotabosc, i en cas d’un incendi, canviar-ne el comportament aprofitant llocs topogràficament estratègics. Santijas ha apuntat que “el foc zero no existeix”, però ha insistit en la importància d’aquests plans per prevenir la propagació dels incendis.
Menys risc d’incendis a les Terres de l’Ebre
A diferència de la previsió nacional, en què la sequera ha incrementat el risc d’incendis, en el cas de les Terres de l’Ebre no és tan alt a causa de les pluges registrades l’any 2020 i 2021, a més de les precipitacions dels últims mesos. Tot i això, Santijas ha assenyalat que caldrà estar pendent de la climatologia dels mesos de maig i juny, que determinarà com arribarà de seca la vegetació de cara a la temporada d’incendis.
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/37072/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/37072/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: territorirural.cat/37072/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: territorirural.cat/37072/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: territorirural.cat/37072/ […]