Els aqüicultors del delta de l’Ebre van començar la campanya del musclo el 19 d’abril. Preveuen comercialitzar-ne prop de 3,5 milions de quilos, 2,8 milions a la badia dels Alfacs on s’inicia habitualment la recollida per aquestes dates. Ja fa uns anys la campanya es tanca a principis de juliol per evitar que les onades de calor en ple estiu els mati el musclo i la cria de l’any següent. Els mariscadors s’adapten així al canvi climàtic tot i que se’n venia molt a l’estiu amb la campanya turística. Com altres sectors, l’augment de la factura de la llum i els combustibles farà augmentar el preu del musclo. En aquest inici de campanya, quan també es competeix al mercat amb el musclo gallec i italià, ja ven un 20% més car que l’any passat.
Les tempestes i el fred en aquest inici de primavera van fer baixar la temperatura de l’aigua de les badies del delta de l’Ebre 6 graus per sota de la mitjana de l’última dècada. Fa ja dues setmanes que la situació s’ha normalitzat i més enllà d’alentir una mica el creixement del musclo, no es preveu que tingui cap impacte en la campanya. Els mariscadors han après a adaptar-se al canvi climàtic després de patir devastadores campanyes.
La campanya del musclo és habitual que arrenqui al mes d’abril –enguany ho ha fet una mica abans que l’any passat, però més tard que l’anterior-. S’inicia sempre a la badia dels Alfacs, on l’aigua és més calenta i hi ha més fitoplàncton i els musclos s’avancen, i s’allargava fins ben entrat l’estiu per aprofitar i vendre musclo en plena campanya turística al delta de l’Ebre. Els últims anys els mariscadors, als Alfacs, la donen per acabada a finals de juny o principis de juliol, data a partir de la qual només es treu musclo de la badia del Fangar –intentant que a finals de juliol s’hagi retirat tot el marisc de l’aigua-.
Havien acumulat moltes campanyes de pèrdues per la mortalitat de tots els musclos comercials i també la cria de la campanya següent. La causa era l’augment exagerat de les temperatures durant molts dies, massa dies. L’aigua de les badies pot superar els 30 graus, com en “un mar tropical”. “Dos o tres dies no passa res, però si s’allarga set o deu dies, aquí ens ho juguem tot”, ha recordat Gerardo Bonet, gerent de la federació de productors de Mol·luscs de Delta de l’Ebre (Fepromodel).
L’any passat no hi va haver mortalitat i la compra de cria a altres països ha estat “mínima” perquè hi ha aqüicultors que ja no posen els col·lectors per captar-les després d’anys de pèrdues. Que es morís la cria a l’aigua, els disparava els costos de producció, però comprar-la també limita els beneficis.
Augment de preus i despeses
Enguany amb una factura de la llum el doble de cara que l’any passat, els mariscadors ja preveuen un augment dels preus del musclo que s’ha notat des de bon començament de la campanya –es venen ja un 20% més cars que l’any passat, sobre els 5 euros per quilo. “Tenim un cost fix al Delta del qual no ens podem escapar, que és la depuració del marisc”, ha recordat Bonet. “És obligatori” que tots els mol·luscs passin per la depuradora abans d’anar al mercat i el cost elèctric enguany és molt alt. Això, sumat amb el transport i els combustibles, ha disparat les despeses dels mariscadors. “El que tenim a favor nostre és que el musclo continua sent el marisc més econòmic”, ha apuntat el gerent de Fepromodel.
Cria autòctona i menys cranc blau
Poder comptar amb la cria autòctona també ajuda a augmentar la qualitat del producte, “està adaptada al medi i és millor”. El musclo del delta de l’Ebre és molt apreciat perquè, sense ser molt gros, té molt gust i molta carn. També creix la demanda als mercats i peixateries perquè “aguanta viu” molt temps. “No s’obre i no es mor i això és molt important per a un producte que fa tot el procés viu”, ha explicat Bonet.
Els aqüicultors també celebren que s’hagi “controlat” l’expansió de la plaga del cranc blau, que va posar “en perill” les explotacions aqüícoles i el cultiu de musclo al delta de l’Ebre. “Ens veiem perduts i en comercialitzar el cranc blau, pràcticament està controlat. Estem molt contents perquè pràcticament no ens afecta i si hi ha pèrdues, són mínimes”, ha explicat el gerent de la federació.
Aposta per l’ostra
Amb una campanya del musclo escurçada i concentrada en tres o tres mesos i mig, els aqüicultors volen apostar per fer créixer la producció d’ostra al Delta, un cultiu més resistent a les altes temperatures i que es pot fer gairebé tot l’any per trencar amb la temporalitat del musclo. Actualment, en produeixen uns 400.000 quilos, entre 4 i 5 milions d’unitats d’ostres. La producció es concentra als volts de Nadal i Fi d’Any, quan venen entre el 25% i el 30% de tot el cultiu anual.
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/36836/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/36836/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 90372 more Information to that Topic: territorirural.cat/36836/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/36836/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: territorirural.cat/36836/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: territorirural.cat/36836/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: territorirural.cat/36836/ […]