Una parella de falcons pelegrins ha nidificat, per primera vegada de forma natural, al Port de Tarragona. Amb tot, segons l’Autoritat Portuària, es desconeixen els motius pels quals les aus no han utilitzat les caixes de nidificació habilitades a les sitges del Moll de Reus per fer la posta de tres ous. En el marc del desplegament del Pla de Sostenibilitat Agenda 2030, el port fa un seguiment d’aquesta espècie protegida per tal de disposar d’un recurs educatiu i per ajudar en el control de les plagues d’estornells, coloms i tórtores. L’estudi tindrà una durada aproximadament d’uns tres mesos i estarà liderat per l’equip de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del port tarragoní i per un equip de professionals del sector.
Durant el mes de gener d’enguany, els responsables del projecte han observat la presència de falcons que feien intuir la possibilitat d’aparellaments i s’han pogut veure còpules en diverses zones del port. Els ous de falcó triguen aproximadament 32 setmanes a fer eclosió. Els joves falcons creixen protegits i alimentats pels pares naturals i al cap de 45 dies ja poden volar. Al final de tot el procés, els exemplars s’adapten al medi urbà i volen en llibertat per la ciutat. Per això, són molt beneficiosos per al control de plagues i com a recurs educatiu i de sensibilització.
Les instal·lacions portuàries, per la seva situació estratègica, es troben en la ruta de pas de les migracions de nombroses aus, entre elles les rapinyaires. Des de fa temps, el port tarragoní volia dur a terme aquest projecte amb la finalitat d’ajudar a nidificar els falcons perquè aquestes aus són fonamentals per l’equilibri de l’ecosistema i lluiten contra les espècies invasores. La col·locació dels nius caixes és “clau”, diuen des del port, per facilitar la nidificació de l’espècie. Així, el projecte fa un seguiment de l’ús dels nius instal·lats i no descarta el marcatge d’alguns exemplars per estudiar la seva adaptació.
L’any 2001, es van introduir quatre falcons en diverses zones del recinte portuari per fomentar la seva nidificació, però el projecte no va tenir èxit. Aquesta iniciativa tenia el vistiplau i l’autorització de la Direcció General del Patrimoni Natural i Medi físic del Departament de Medi Ambient de la Generalitat i el suport de les agrupacions ecologistes DEPANA i GEPEC. Des de llavors, s’ha fet un seguiment exhaustiu dels exemplars per tal d’analitzar els seus moviments i tornar a incentivar la nidificació natural al Port, que finalment, s’ha aconseguit aquest any.
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/36530/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/36530/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: territorirural.cat/36530/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: territorirural.cat/36530/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/36530/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: territorirural.cat/36530/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/36530/ […]