El node territorial del Penedès-Garraf del Col·lectiu Eixarcolant organitza per primera vegada un programa d’activitats primaverals en aquest territori. L’entitat, que té per objectiu fomentar un nou model agroalimentari emprant les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals, oferirà la possibilitat de participar a tothom que estigui interessat, ja que es tracta d’un programa que consta de 7 activitats totalment obertes al públic.
Tot el programa està enfocat a donar a conèixer les plantes oblidades que tenim a tocar de casa i que sovint desconeixem, així com tot el potencial i usos associats en aquestes, ja siguin gastronòmics o medicinals, i també els beneficis que aporten en termes de biodiversitat.
La primera activitat del programa consisteix en la realització de 4 sortides de formació etnobotànica pels paisatges del Penedès i del Garraf. Aquesta formació permetrà als participants visitar i descobrir els diferents ambients i hàbitats del territori per tal d’identificar les comunitats vegetals que els habiten, les seves espècies principals, els seus usos, i fins i tot, algunes toxicitats.
A la primera formació es visitaran els camps i zones ruderals de Sant Pere de Ribes, al Garraf, per conèixer la vegetació associada als camps agrícoles i als marges i camins. La segona formació es durà a terme a la riera de Mediona, al Penedès, i servirà per observar la vegetació de riera i dels seus voltants. Durant la tercera formació es visitarà el litoral del Garraf, concretament la zona de la platja del Far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú. Finalment, les persones participants de la quarta formació gaudiran d’una visita a la màquia i als boscos del parc del Foix al Penedès per conèixer el bosc mediterrani i la vegetació de la màquia del parc.
Aquestes formacions aniran a càrrec d’en Marc Talavera i d’en Marc Casabosch, experts en etnobotànica i divulgadors del Col·lectiu Eixarcolant. Les dues primeres sortides seran al mes d’abril i les dues restants, al maig. Existeix la possibilitat d’apuntar-se a la formació completa o individualment a cada sortida etnobotànica.
Una altra activitat del programa organitzat pel node territorial Penedès-Garraf consistirà en la realització d’un taller teòric-pràctic per aprendre a fer “xampanyet de saüc”. Aquest taller, a càrrec de Roger Guasch i que tindrà lloc a Sant Pere Molanta (Vilafranca del Penedès) el diumenge 24 d’abril, permetrà experimentar tots els passos, des de la recol·lecció del saüc fins a la maceració i posterior elaboració i conservació d’aquesta beguda. Els participants que així ho vulguin, també podran compartir un dinar popular pensat per lligar totes les activitats previstes per aquell dia.
També, a mitjans de maig, concretament el diumenge 15, el node territorial del Col·lectiu Eixarcolant participarà a la Festa de les Flors del Pla del Penedès, duent-hi a terme una passejada per a tota la família per donar a conèixer l’entorn del poble i fer un reconeixement de les diferents espècies vegetals que s’hi poden trobar. Durant la festa també s’hi podrà realitzar un tastet al bar “El Centre”, adquirir llibres etnobotànics i llavors agroecològiques de varietats tradicionals.
Finalment i per tancar el cicle primaveral d’activitats, el dissabte 28 de maig es realitzarà una passejada etnobotànica pels voltants de Sant Pere de Ribes amb la Sílvia Ysamat, escriptora i llicenciada en Ciències Químiques. És una de les persones més coneixedores de la botànica de la zona i així ho demostra al seu llibre “Etnobotànica del Garraf”. La sortida permetrà identificar diferents indrets botànics interessants i les plantes que els habiten. Un cop finalitzada l’activitat, tots els interessats podran apropar-se al bar social del GER i gaudir d’un tast de 5 tapes i platets cuinats per La Fritel·la i elaborats amb les plantes que creixen a l’entorn de Ribes.
Leire Miñambres, una de les responsables del node Penedès-Garraf afirma que “Aquest nou programa permetrà a la gent del Penedès i del Garraf descobrir la importància de les plantes i de la gastronomia que podem trobar en aquest territori, però també l’oportunitat de poder compartir coneixements i activitats que girin al voltant d’un nou model de producció, distribució i consum d’aliments molt més sostenible, ètic i just”.
Algunes de les activitats proposades requereixen d’inscripció prèvia o de pagament. Tota la informació es troba disponible a la web de l’entitat www.eixarcolant.cat/agenda.
Finalment, destacar que aquesta iniciativa servirà per donar el tret de sortida a tot un seguit de trobades, tallers, cursos i actes previstos per aquest 2022 que realitzarà el node Penedès-Garraf. Totes aquestes accions s’emmarquen en l’aposta pel creixement i per la descentralització del Col·lectiu Eixarcolant, i es replicaran als 19 nodes de l’entitat repartits pel territori.
… [Trackback]
[…] Here you can find 37102 more Info to that Topic: territorirural.cat/36453/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/36453/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: territorirural.cat/36453/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: territorirural.cat/36453/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: territorirural.cat/36453/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: territorirural.cat/36453/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/36453/ […]