Dissabte, 18 de gener del 2025

Un petit obrador per aconseguir que la llana deixi de ser “un residu”, nou projecte al Montseny

|

- Publicitat -

Després de viatjar per tot el món com a comercial tèxtil, la Berta Flotats va decidir deixar la feina i fer realitat el seu somni: ser pastora. Així, va engegar el seu projecte a Vallcebre, al Berguedà, on ha muntat una granja on hi cria un ramat d’ovelles Ryeland, una raça molt preuada per seva llana. De fet, ara mateix es tracta de l’únic ramat de Catalunya criat exclusivament per la llana. “Això s’ha deixat de fer perquè, com que no es fa servir, s’ha anat criant només per la carn”, explica. El problema és que, a Catalunya, de moment, no hi ha cap lloc on rentar-la i poder-la comercialitzar, però ara, al Montseny, està a punt de néixer un petit obrador per aconseguir que la llana deixi de ser “un residu”. 

Un xai Ryeland de la granja de can Bufulà de Vallcebre, al Berguedà

Les Ryeland són unes ovelles rodanxones, de pota curta i orelles petites, coll fort i un cap gros i arrodonit, cobert de llana fins gairebé el musell. De fet, sovint les hi han de tallar la llana de vora els ulls perquè s’hi vegin bé.

Publicitat

 

El més apreciat és la seva llana, de fibres fines i homogènies. El problema és que, a Catalunya, de moment, no hi ha cap lloc per rentar-la i poder-la comercialitzar. “Abans, a Catalunya, hi teníem filadores, colònies tèxtils, però ara tot això s’ha perdut i tot està a la Xina. Hem convertit la llana en un residu que substituïm per fibres de plàstic”, lamenta.

La Berta Flotats fa formatges que després comercialitza a les valls del Pedraforca

Però això canviarà aviat perquè, al Montseny, està a punt de néixer un petit obrador, on els productors podran portar la llana dels seus ramats i comercialitzar-la. Mentrestant, la Berta i l’Èric, el seu company, també crien ovelles de llet per fer formatges i iogurts que comercialitzen a les valls del Pedraforca.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.