Igualada ha posat en marxa un projecte de masoveria urbana en col·laboració amb la cooperativa Obrint Portes. L’objectiu del projecte és facilitar l’emancipació de joves d’entre 18 i 35 anys i, al mateix temps, promoure la rehabilitació d’habitatges que es troben en procés de deteriorament. D’entrada, el projecte arrenca amb la rehabilitació d’un immoble que consta de dos habitatges i que està situat al nucli antic de la ciutat. Els dos masovers s’han escollit d’entre una vintena de peticions de persones interessades. Tots dos hauran de col·laborar durant sis mesos en les millores de l’immoble i durant cinc anys tindran un lloguer assequible.
L’Ajuntament d’Igualada va obrir una convocatòria de caràcter públic perquè qualsevol propietari d’un immoble en desús que complís un seguit de condicions tècniques s’hi podia presentar. Dos propietaris van presentar candidatura i, després d’un estudi tècnic, finalment es s’ha seleccionat un immoble del nucli antic de la ciutat -construït el 1925- que té dos habitatges de 95 metres quadrats. El propietari rebrà una subvenció de 20.000 euros per a la reforma. Es calcula que els treballs costaran al voltant de 40.000 euros i la part restant l’haurà d’assumir el propietari.
Un cop els masovers accedeixin a viure a l’habitatge tindran una carència de pagament de lloguer segons les hores que hagin invertit en la reforma i, posteriorment, gaudiran d’un lloguer assequible per sota el preu de mercat, almenys, durant cinc anys. Des del consistori s’ha especificat que un preu assequible és aquell que es troba entre un 30 i un 40% per sota del preu de mercat.
L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha agraït la “valentia” del propietari que ha accedit a cedir l’habitatge: “Quan expliques el projecte a tothom li sembla molt bé i ho veu molt clar, però falta algú que sigui agosarat de creure’s-ho i aporti el seu immoble”. Segons Castells, arreu del país hi ha un problema amb l’emancipació dels joves i considera que aquesta fórmula, malgrat que “no resoldrà el problema de l’habitatge, pot ajudar els joves a pal·liar el problema o a trobar una alternativa”. “Tots els joves han de tenir dret a poder viure on han nascut o a on volen fer el seu projecte vital”, ha conclòs Castells.
El propietari de l’immoble, Damià Plans, ha explicat que l’habitatge que ha posat a servei del projecte de masoveria urbana és la casa on ell va néixer, però que feia vint anys que es trobava desocupada. “Sempre m’ha sabut greu tenir-la sense vida i anar veient com es degradava”, ha relatat, tot afegint que: “He fet alguns intents de rehabilitació però els números que em sortien eren inassumibles”. Per això, Plans va decidir apuntar-se al projecte quan va assabentar-se’n.
Des de la cooperativa Obrint Portes -col·laboradors del projecte-, Èric Morros, ha dit que la masoveria urbana permet “resoldre moltes de les problemàtiques que tenen avui en dia els joves per accedir a un habitatge”. Morros ha dit que els masovers seleccionats s’han d’implicar en el procés de rehabilitació de l’immoble, tot i que ha deixat clar que sempre hi haurà la supervisió de personal qualificat i especialitzat. De fet, considera que això també “proporciona als joves una formació”.
… [Trackback]
[…] Find More Information here on that Topic: territorirural.cat/36137/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: territorirural.cat/36137/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 21034 additional Info to that Topic: territorirural.cat/36137/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: territorirural.cat/36137/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/36137/ […]