Dissabte, 23 de novembre del 2024

La FCAC és una de les entitats que impulsa la creació del Grup Corylus Europae

|

- Publicitat -

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) és una de les entitats impulsores per a la creació del Grup Corylus Europae. Es tracta d’un projecte en què participen també organitzacions de productors i centres de recerca dels principals països productors d’avellanes d’Europa (Itàlia, França i Espanya).

 

Publicitat

Les cooperatives agràries produeixen el 65% del total de l’avellana de Catalunya, que és la principal comunitat productora d’aquest fruit sec -amb un 95% del total de l’Estat espanyol.

 

Per la seva banda, el Grup Corylus Europae representa gairebé el 80% de la producció europea d’avellanes i s’ha fixat els objectius següents:

 

  • Ser una xarxa d’intercanvi d’informació sobre l’avellana europea.
  • Establir accions conjuntes, en particular amb la Unió Europea, a favor del sector de producció d’avellanes a Europa.
  • Construir junts una identitat comuna i promoure una producció europea d’avellanes sostenible i de qualitat.

 

L’objectiu és garantir la sobirania alimentària i deixar de dependre de les importacions per al 80% del mercat europeu. Mentre que Europa produeix entre 50 i 150.000 tones d’avellanes, cada any importa 500.000 tones, principalment de Turquia. Aquesta fita es pot assolir desenvolupant una producció d’avellanes sostenible i de qualitat, perfectament traçada, sana, segura i respectuosa amb el medi ambient.

 

En una comunicació adreçada a la Comissió Europea, el Group Corylus Europae adverteix de les principals dificultats a què s’enfronta el sector europeu, amb la protecció contra les plagues (xinxes asiàtiques, en particular) al capdavant.

 

En concret, el Grup demana a la Comissió i als Estats membres:

 

  • Treballar de manera coordinada, promovent i facilitant els procediments de reconeixement mutu de productes autoritzats entre França, Itàlia i Espanya.
  • Promoure els processos d’ús menor i accelerar les autoritzacions excepcionals quan sigui necessari.
  • Aprovar un programa específic de recerca, assaigs de camp i transferència, tant de sistemes alternatius de control de les principals plagues i malalties del cultiu, com de sistemes alternatius o productes fitosanitaris per al control de nous organismes. En aquest sentit, el grup recorda que la Comissió Europea es va comprometre, durant la reunió bilateral anual amb Turquia sobre el mercat de l’avellana del 30 de setembre del 2021, a impulsar un pla de recerca conjunt UE-Turquia amb l’objectiu de compartir línies de recerca i informació sobre noves plagues, especialment pel control de Halyomorpha halys.

 

Els efectes del canvi climàtic (sequera i estrès tèrmic, augment de les plagues, desequilibri dels arbres, etc.) també amenacen la producció europea d’avellanes.

 

Finalment, el Grup subratlla que la producció europea d’avellanes -amb un dels nivells més alts del món en l’àmbit sanitari i mediambiental- és també una de les més fràgils.

 

Group Corylus Europae es reunirà diverses vegades l’any per debatre qüestions comunes al sector europeu de l’avellana. L’Assemblea de Regions Hortofructícoles Europees (AREFLH) s’encarrega de la coordinació.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

10 COMMENTS

Comments are closed.