L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ha acompanyat en la constitució de 29 noves empreses i entitats de l’economia social i solidària des de la seva creació, a finals de 2017. Per altra banda, entre 2016 i 2021 s’han creat 7 noves empreses d’aquest tipus a la comarca a través dels Projectes Singulars finançats des del Programa d’Economia Social de la Generalitat. Tot plegat ha generat 280 nous llocs de treball (121 a través dels projectes acompanyats per l’Ateneu Cooperatiu i 159 dels Projectes Singulars). En els quatre anys de vida de l’Ateneu, 5.570 persones han participat de les 722 activitats que ha organitzat.
Són dades que s’han facilitat aquest dimarts 29 de març a Montornès del Vallès en la presentació del balanç dels cinc primers anys del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. A la presentació hi ha participat Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat; Montse Lamata, en representació de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, i Marta Carrasco, de Mixité, un dels Projectes Singulars que el Programa d’Economia Social ha impulsat a la comarca.
A la tarda, a Montornès mateix, l’Ateneu Cooperatiu ha fet la primera assemblea d’una nova etapa que s’inicia ara amb la implementació d’un nou pla de treball a tres anys vista, i amb la participació de 17 empreses, entitats i administracions del Vallès Oriental. Segons Montse Lamata, el nou pla a tres anys és una «oportunitat per crear una estratègia», i l’assemblea d’aquest dimarts, «un punt de partida». Lamata també va fer una crida al territori, ja que «volem sumar i créixer i construir una estratègia territorial compartida».
Precisament, l’Ajuntament de Montornès del Vallès és un dels que s’afegeix com a participant a l’Ateneu a partir d’aquest any. En aquest sentit, Josep Vidal va ressaltar la participació de les administracions locals com a claus per l’èxit dels ateneus. Ho va dir en tant que els ateneus són fruit d’una «col·laboració publico-comunitària-cooperativa amb el territori», i qui millor pot explicar-hi el valor del món cooperatiu són les mateixes empreses i entitats que hi estan treballant. Però també «qui millor coneix les necessitats del territori són les administracions públiques de la comarca».
Més de mil empreses i entitats noves en els cinc anys del Programa d’Economia Social de la Generalitat
El Programa d’Economia Social de la Generalitat ha ajudat a tot Catalunya a la constitució de 1.027 empreses i entitats d’aquest àmbit en els seus cinc primers anys de funcionament. En concret ha estat a través de les dues línies principals del programa, els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars. Els 14 ateneus cooperatius del país han acompanyat a la creació de 661 empreses i entitats d’economia social i solidària, i 366 més han nascut a partir dels Projectes Singulars que s’han impulsat amb el finançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.
La creació d’aquest miler d’entitats ha permès la creació de 4.757 nous llocs de treball (2.708 a través dels Ateneus Cooperatius i 2.049 dels Projectes Singulars). De fet, la generació d’ocupació estable i de qualitat a través de projectes d’economia social i cooperativa, per una part, i l’extensió en tot el territori català d’aquest tipus d’empreses i entitats són dos dels principals objectius del Programa que arriba al cinquè aniversari amb uns resultats qualificats de satisfactoris per totes les parts implicades.
El Departament ha invertit en les dues línies principals del Programa d’Economia Social en aquests cinc anys més de 65 milions d’euros (35,2 milions en els Projectes Singulars i 30,3 milions en els Ateneus Cooperatius). Després de l’èxit d’aquests primers cinc anys del Programa d’Economia Social, la inversió s’ha reforçat i en aquest pròxim any es destinaran 10,5 milions d’euros a l’impuls de nous Projectes Singulars. Els Ateneus Cooperatius, per la seva part, tenen una inversió prevista de 16 milions d’euros en els tres anys vinents.
Sputnik Gastrobar, Mixité, La Fresca i Fundació Viver de Bell-lloc, quatre projectes d’economia social de la comarca
El Programa també ha permès la territorialització de l’economia social. Ha estat gràcies a l’impuls dels 14 ateneus cooperatius, que ha permès la construcció conjunta de les polítiques i programes de foment de l’economia social en col·laboració amb les entitats de cada territori, i poder arribar a absolutament tots els punts del país.
En aquest sentit, comarques com el paper que ha jugat l’Ateneu Cooperatiu al Vallès Oriental, una comarca on a diferència d’altres de l’entorn metropolità el cooperativisme no tenia una presència destacada, ha estat fonamental. D’aquí que durant la jornada Josep Vidal també hagi volgut visitar tres projectes de la comarca que en els últims anys han estat beneficiaris del Programa d’Economia Social de la Generalitat.
Per una banda, l’Sputnik Gastrobar, on s’ha fet la presentació del balanç. L’establiment està situat al centre juvenil de Montornès i és gestionat per una cooperativa de joves constituïda amb l’impuls de l’Ajuntament de Montornès i l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. El projecte de l’Sputnik Gastrobar també va ser beneficiari d’un dels Projectes Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat.
Mixité, per la seva part, el projecte que ha participat en la presentació, és un projecte dedicat a l’urbanisme regeneratiu, l’arquitectura conscient, la participació ciutadana, la cultura transformadora i l’educació transversal. Marta Carrasco ha explicat el procés de professionalització que han viscut des de 2016, en passar de ser una associació sense ànim de lucre a una cooperativa, amb l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu. Ara, amb el Projecte Singulars podran fer recerca i innovar en metodologies per posar al servei de l’administració, els centres educatius i la ciutadania.
Després de la presentació a Montornès, Josep Vidal ha visitat a Cardedeu el projecte de la cooperativa de consum agroecològic La Fresca, que després de néixer com a grup de consum es va cooperativitzar i des de 2020 ocupa un nou espai que comparteix amb altres iniciatives socials de la població. A la visita també hi ha participat Ramon Arribas, regidor de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Cardedeu.
La jornada ha acabat amb una visita a diverses dependències de la Fundació Viver de Bell-lloc, a Cardedeu i Llinars del Vallès. En aquesta última població és on està treballant en l’adaptació d’uns nous espais destinats al futur servei d’orientació i inserció laboral destinat a persones amb diversitat funcional o risc d’exclusió i que també ha tingut el suport d’un dels Projectes Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat.
Les activitats dels Ateneus Cooperatius han arribat a 123.963 persones
El Programa d’Economia Social de la Generalitat va néixer a finals de 2016 amb l’objectiu de situar l’economia social i solidària com a motor de transformació del model econòmic i social, per avançar cap a una economia sostenible, centrada en les persones i arrelada al territori. El treball s’ha dut a terme en estreta col·laboració entre l’administració i el món cooperatiu. En concret, fins a 360 entitats, empreses d’economia social i administracions locals han participat en la gestió diària dels 14 ateneus cooperatius, un model pel qual ja s’han interessat en altres territoris de l’Estat espanyol i d’Europa.
Més enllà de la creació d’empreses, amb la consegüent generació d’ocupació, el Programa també ha impulsat al llarg dels cinc anys diferents accions de difusió de l’economia social. Concretament, les activitats dels 14 ateneus cooperatius han arribat en aquests cinc anys a 123.963 persones. En el cas dels Singulars, s’han impulsat fins a 358 projectes de tots els sectors de l’economia. I és que un altre dels objectius del Programa és poder donar resposta a totes les necessitats i reptes de la ciutadania a través de l’economia social i solidària, amb la consegüent creació i enfortiment d’un mercat social.
Noves línies de foment de l’habitatge cooperatiu i altres projectes transversals de foment de l’economia social
A part dels Ateneus Cooperatius i Projectes Singulars, el Programa consta d’altres projectes transversals de foment de l’economia social i solidària, amb una inversió anual d’1,4 milions d’euros. En concret, són línies de suport al creixement i la consolidació de projectes cooperatius, formació en l’àmbit universitari o promoció i difusió del model. El programa compta amb la col·laboració d’una desena d’universitats catalanes.
Aquest any 2022 s’incorporen noves línies de foment de l’economia social i solidària a través del Programa. En concret, s’invertiran 1,3 milions d’euros en el programa HabitatCoop destinat al foment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, com a continuació de les polítiques dutes a terme en aquests últims cinc anys i que ja ha permès la creació de 15 nous projectes d’habitatge cooperatiu a Catalunya. Finalment, s’obre també noves línies destinades a l’impuls de cooperatives d’alumnes i pols cooperatius i ecosistemes de l’economia social i solidària.
4.521 cooperatives que donen feina a 45.417 persones
L’ecosistema de l’economia social a Catalunya està format actualment per més de 10.000 empreses i entitats, des de cooperatives a societats laborals, centres especials de treball, fundacions o associacions, entre altres. Dona feina a 180.000 persones i és present arreu del territori i de tots els sectors d’activitat.
La fórmula d’economia social amb més pes i tradició a Catalunya és el cooperativisme, ja que un 40% de les empreses són cooperatives. En total, 4.521 el desembre de 2021, any en què se’n van crear 182 de noves. Donen feina a 45.417 persones i obtenen una facturació anual conjunta de 4.500 milions d’euros (un 2,2% del PIB català), amb un 3,5% d’increment interanual d’ocupació.
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/35734/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/35734/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: territorirural.cat/35734/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: territorirural.cat/35734/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: territorirural.cat/35734/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: territorirural.cat/35734/ […]