Dissabte, 18 de gener del 2025

El procés de participació de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 es prepara per la seva aprovació

|

- Publicitat -

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, i la Secretària de Govern Obert, Mercè Crosas, han encapçalat la sessió de retorn del procés de participació de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 (ESCACC30). Des d’ara, i fins que el Govern disposi de l’ESCACC30 per a la seva aprovació, el mes de juliol, es concretarà en el si del Grup de Treball d’Adaptació les accions que es desplegaran en el Primer Programa de Treball 2021-2025 per a cadascuna de les mesures establertes (temporalitat, pressupost, responsable i calendari).

 

Publicitat

El procés participatiu de l’ESCACC30 s’ha estructurat en tres etapes: una fase informativa inicial, l’hivern del 2020, per a millorar el coneixement de la ciutadania i la societat civil sobre els impactes del canvi climàtic a Catalunya; una de participativa, la primavera del 2021, amb seminaris amb persones expertes i sessions deliberatives, que han permès la ciutadania incidir en la definició i l’elaboració dels nous objectius i de les mesures d’adaptació a incloure; i finalment la sessió de retorn, on l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) ha explicat els principals resultats del procés participatiu i la tramitació pendent fins a l’aprovació per part del Govern de la Generalitat.

 

Accions garantides pel Fons Climàtic

L’ESCACC30 actualitza l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic, horitzó 2013-2020. Per a la secretària Barnadas “ens cal una nova estratègia d’adaptació que reculli l’expertesa de tots aquests anys, actualitzi el coneixement sobre els impactes i les vulnerabilitats, s’adeqüi a la Llei de canvi climàtic i, sobretot, s’adreci a l’acció, a la realització de mesures i accions concretes d’adaptació, més si tenim en compte que ara disposem de finançament a través del Fons Climàtic”. Segons la secretària Crosas “la combinació d’aquesta Estratègia i la participació ciutadana és molt rellevant.” I ha afirmat que “els valors del Govern Obert, que inclouen la transparència i el retiment de comptes, la participació i la col·laboració, amb el suport de les dades obertes, per tenir informació en els processos participatius, aquests tres valors, encaixen molt bé amb la presa de decisions en temes de canvi climàtic.”

 

El procés de participació de l’ESCACC30 ha pivotat al voltant de tres eixos de debat vinculats a l’adaptació als diferents impactes del canvi climàtic: aigua, aliments i boscos; infraestructures; i agenda urbana-agenda rural). Pel que fa a la participació, 191 persones hi han intervingut a través de l’espai per a propostes, les sessions autogestionades i els qüestionaris en línia. El grup de participants més nombrós ha estat el de les administracions públiques, seguit del d’empresa i les universitats i centres de recerca. En total han sumat 72 entitats diferents.

 

Participació i transparència

El resultat principal del procés ha estat la formulació de 742 propostes, majoritàriament referides a mesures d’adaptació. A més, en general, tots els objectius de l’ESCACC30 presentats han rebut una valoració molt positiva (>3 sobre 5).

 

Una gran majoria de les propostes realitzades tenen a veure amb l’adopció de solucions basades en la natura per afavorir l’adaptació als impactes del canvi climàtic. També s’ha proposat tenir en compte el principi de precaució davant d’algunes mesures el resultat de les quals es considera incert. Una part important de les persones participants ha destacat la transversalitat i la connexió entre els diversos eixos tractats en el procés participatiu. En general, es  demana més participació i transparència per afavorir que la societat organitzada i la ciutadania puguin incidir en les decisions i mesures d’adaptació.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

11 COMMENTS

Comments are closed.