La llicència ambiental que va atorgar l’Ajuntament de Santa Bàrbara (Montsià) per a la planta de compostatge ha quedat anul·lada. El consistori ha acceptat parcialment el recurs de reposició de GEPEC-EdC i l’entitat veïnal del municipi Amevesaba contra el decret municipal que atorgava el permís. Com ha explicat l’alcalde Antonio Ollès, el recurs ha evidenciat que faltava una avaluació d’impacte ambiental, que no homologa l’estudi que va presentar l’empresa que projecta la planta, Ecompost de l’Ebre. “És estrany que passant per tants departaments ningú notés que feia falta i donés l’avís”, ha remarcat el batlle. Aquesta setmana es comunicarà a la companyia, que haurà de requerir aquest tràmit al Departament d’Acció Climàtica.
El recurs de reposició es va presentar el 2 de març, just un mes després de l’aprovació del decret que atorgava la llicència ambiental per part de l’Ajuntament de Santa Bàrbara. GEPC-EdC i Amevesaba al·legaven que la tramitació del projecte havia d’incloure, com a mínim, una avaluació d’impacte ambiental simplificada que en cap moment s’ha demanat. Per a les entitats defensen en el recurs que fins i tot caldria exigir una avaluació ordinària, més complexa, perquè la finca on s’ha d’instal·lar la planta de compostatge està prop d’espais protegits de la Xarxa Natura 2000, com el massís dels Ports o la Serra de Godall, i d’espais declarats d’interès faunístic.
Ollés ha detallat que el projecte de la planta de compostatge incorpora un estudi d’impacte ambiental, però que aquest hauria d’estar certificat i avaluat per l’administració, un tràmit que no s’havia sol·licitat ni s’ha fet. “El projecte ha passat de departament en departament, la Ponència Ambiental ens van enviar documentació que tot estava bé. Vam confiar en les administracions que tenen experiència en aquests assumptes i va tirar tot endavant”, ha reconegut l’alcalde.
Així i tot, davant del recurs de reposició “i el convenciment” de les dues entitats exigint l’avaluació d’impacte ambiental, l’Ajuntament ho ha tornat a revisar i ho ha tornat a consultar amb les administracions competents. “Ens vam voler assegurar i efectivament, falta”, ha explicat Ollés. La llicència ambiental ha quedat anul·lada i el tràmit haurà de “començar de zero” quan la promotora ho sol·liciti i el projecte tingui una avaluació d’impacte ambiental favorable.
En el recurs de reposició, GEPEC-EdC i Amevesaba també demanaven que es reconegués la incompatibilitat urbanística de la ubicació i un pla d’actuació específica aprovat abans de la tramitació urbanística, que tampoc s’ha efectuat. A més a més, es reclamava un procediment de protecció de la legalitat urbanística per l’enderroc d’edificacions dins de l’àrea del projecte sense els preceptius permisos municipals i sense gestionar adequadament restes que contenien fibrociment.
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: territorirural.cat/35656/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 48417 more Information to that Topic: territorirural.cat/35656/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: territorirural.cat/35656/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/35656/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/35656/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/35656/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: territorirural.cat/35656/ […]