Els pagesos s’han manifestat arreu de Catalunya aquest dissabte per denunciar el que consideren un “abús de les distribuïdores” a l’hora de fixar els preus de compra dels aliments. Asseguren que se’ls paga per sota del cost de producció i que, per tant, estan “perdent diners per treballar”. El sector acusa les distribuïdores de pagar en funció del preu màxim que fixen al supermercat i això obliga al pagès a vendre per una quantitat que no li permet cobrir les despeses, especialment en el cas de la llet. Per tot plegat, s’han mobilitzat arreu del territori amb tractorades i concentracions a les comarques gironines, al Pirineu, a Terres de l’Ebre, al Camp de Tarragona, a la plana de Lleida, a la Catalunya Central i a l’àrea metropolitana.
A la històrica reivindicació del preu que els paguen les grans superfícies, els pagesos hi han afegit l’increment de costos de producció a causa de la pujada del gasoil, els adobs i els productes fitosanitaris. Pere Guinovart, coordinador territorial d’Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, ha xifrat l’augment entre el 30% i el 40%.
A més, ha desvinculat la situació de la guerra a Ucraïna: “Ens fan creure que la guerra és la responsable però són els especuladors de les grans superfícies els que han augmentat els preus”, ha assegurat. I ha afegit: “Diuen que l’IPC el fa pujar les fruites, les verdures i l’oli, però els productors no ens guanyem la vida. Els responsables són Mercadona, Carrefour, Lidl i les grans superfícies, i això el consumidor ho ha de saber”, ha etzibat.
Per evitar que el sector primari cobri per sota del preu de producció, Guinovart ha reclamat “un laboratori de preus” que fixi el què cal pagar per cada producte i una llei que estableixi que els distribuïdors no poden comprar per sota d’aquest import. A més, ha afirmat que “hi ha un acord entre la indústria transformadora i les grans superfícies” per establir els preus, i que es demostraria perquè a les llotges la cotització d’un aliment és molt estable durant tot l’any.
Manifestacions arreu del país
Al Camp de Tarragona la concentració d’Unió de Pagesos ha començat al Morell i s’ha desplaçat fins al Carrefour del centre comercial Les Gavarres. Hi han participat una trentena de tractors i un centenar de persones, alguns dels quals s’han desplaçat en cotxe. A les portes del supermercat han desplegat una pancarta amb el lema ‘La pagesia diu prou’, l’eslògan de la campanya arreu del país. També han repartit centenars de fulletons informatius als consumidors per explicar la problemàtica que pateixen. Finalment, han abocat fems a les portes del supermercat. A la regió els conreus més afectats pels baixos preus que reben de les grans superfícies són l’avellana, l’oli i el vi.
A les Terres de l’Ebre, els sindicalistes han protestat davant del Mercadona de Móra d’Ebre i l’Esclat de Móra la Nova. Les accions s’han reproduït a Lleida, la Seu d’Urgell, la Vall d’en Bas, Malla i Vilafranca del Penedès.
Una cinquantena de tractors a les comarques gironines
A les comarques gironines la protesta s’ha dividit en tres localitats, Girona, Figueres i Ripoll. En total han estat una cinquantena de tractors entre els tres municipis els que s’han plantat davant de tres grans supermercats de cada localitat. El motiu de la protesta ha estat, en essència, el preu de la llet que paguen les distribuïdores i que continua sent “irrisori”.
En concret, el responsable del sector lleter a la demarcació, Marc Xifra, ha denunciat que estan rebent 0,35 cèntims per litre, quan el cost actual és de deu cèntims més, per tant, acaben perdent diners per treballar. En aquest sentit, carreguen contra les marques blanques que ofereixen la llet al client per preus al voltant dels 70 cèntims, lluny de l’euro per litre que reclamen els pagesos.
“El que fan amb la marca blanca és rebentar-nos a nosaltres el preu. Ells no hi guanyen diners, però els serveix com a reclam, a costa nostra i això és el que no podem permetre, perquè cada vegada tanquen més explotacions ramaderes a les comarques de Girona”, ha assenyalat Xifra.
Al final de la protesta, els pagesos han abocat llet i líquid vermell per fer visible “la mort del sector lleter”. I és que actualment hi ha menys de 400 explotacions ramaderes quan havien arribat a ser més de 1.600. “Això és una sagnia que s’ha d’aturar com sigui”, ha conclòs Xifra.
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/35582/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/35582/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/35582/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/35582/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/35582/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 15897 more Info to that Topic: territorirural.cat/35582/ […]