Els pescadors d’angula del delta de l’Ebre tanquen la temporada de pesca amb resultats “millors” que l’últim any i un balanç general d’estabilitat després de la crisi i la davallada de captures que va començar el 2019. Segons ha apuntat el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pasqual Chacón, es mantenen al voltant dels 600 quilos capturats, però amb xifres desiguals en diferents punts de pesca. Per exemple, la Societat de Pescadors d’angula de Sant Jaume d’Enveja (Montsià) ha incrementat notablement les captures, fins als 280 quilos, unes xifres millors que l’any passat, però encara lluny dels 500 quilos que pescaven abans de la crisi. Els preus també han augmentat fins als 350 euros per quilo, de mitjana.
Perquè hi hagi angula al delta de l’Ebre, l’espècie ja necessita unes particulars condicions. L’aleví de l’anguila que creua l’Atlàntic i l’estret de Gibraltar des del mar dels Sargassos ha d’arribar al Delta i remuntar el riu i els factors i efectes de canvi climàtic repercuteix la pesquera negativament des de fa uns anys. Com recorda el secretari de la Confraria de Deltebre, Pasqual Chacón, els temporals han canviat. N’hi ha més de llevant, són més violents i duren més i afecten la costa i també als cabals d’aigua del riu. No baixa l’aigua “clara i neta” dels desgels dels cims, el cabal baixa amb massa força i frena que les angules remuntin, o fins i fa “massa calor”.
El secretari de la Societat de Pescadors d’angula de Sant Jaume d’Enveja, Pasqual Bertomeu, també afegeix que als greuges de la pesquera les mesures de protecció del Delta, com són l’assecament de camps o la inundació amb aigua salada per frenar el caragol maçana. “El canvi climàtic afecta moltíssim, però l’any passat algunes pesqueres no van poder pescar sense aigua dolça. L’angula depèn dels temporals i riades que ens afecta moltíssim, però els tractaments que es fan al Delta també afecten”, ha afegit Bertomeu. “Tot acaba sent una influència per a la pesquera, però podem dir que s’ha estabilitzat en aquestes xifres més baixes, que tenim des de fa tres o quatre anys”, ha apuntat Chacón.
Així i tot, la pesca ha estat desigual en els 300 punts autoritzats al Delta. A Sant Jaume han tingut una temporada “molt millor” que l’any passat. S’han capturat 280 quilos i d’aquests, un 10% els han comercialitzat ells mateixos ha través de la cooperativa que han muntat. La resta s’ha venut a llotja a uns preus satisfactoris, amb un pic per Nadal de prop de 500 euros el quilo i un mínim de 300 euros per quilo que deixa una mitjana d’uns 350 euros per quilo.
Tot i que la pesca de l’angula no ha estat mai estable, ara s’arrosseguen uns quants anys dolents i les xifres d’aquesta temporada donen “esperances” als pescadors que l’espècie i la pesquera “té recorregut” i futur. “La campanya ha estat bé i ha anat millors a uns que a altres, els preus es mantenen i aquell que n’agafa es guanya una mica la vida”, ha dit Chacón.
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: territorirural.cat/35574/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: territorirural.cat/35574/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: territorirural.cat/35574/ […]