Dissabte, 18 de gener del 2025

Les Garrigues demana la flexibilitzar la legislació urbanística per lluitar contra el despoblament

|

- Publicitat -

El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha demanat al Govern que flexibilitzi la legislació urbanística per adaptar-la “a la realitat del territori”. I és que considera que la “rigidesa” de la normativa actual agreuja la problemàtica del despoblament. Ho ha dit aquest dissabte en una jornada dedicada a l’urbanisme que s’ha celebrat a la Floresta (Garrigues) i que ha aplegat una vintena d’alcaldes i regidors garriguencs, així com el secretari general d’Habitatge, Carles Sala; el director general de Joventut, Àlex Sastre, i el secretari general d’Estratègia, Informació i Coordinació Territorial, Xavier Fornells. En concret, la trobada ha servit per debatre la problemàtica de l’habitatge i el despoblament de la comarca.

 

Publicitat

En el transcurs de la jornada, Setó ha expressat que “és necessari i urgent que la normativa i legislació urbanística sigui més flexible i que s’adapti a la realitat del territori”, i ha denunciat que “la rigidesa de les actuals normes i lleis suposa un problema afegit en la lluita i esforços que fem des del territori per revertir la situació de despoblament progressiu que estem patint”.

 

En aquest sentit, el president del consell comarcal ha destacat que no tot el territori té les mateixes necessitats públiques i que, per tant, no té sentit que hi hagi una normativa estàndard. També ha posat damunt la taula exemples de situacions que es repeteixen sovint als municipis garriguencs. “No té cap mena de lògica que, seguint la normativa urbanística, un magatzem de les Garrigues no pugui allotjar un tractor o, que una família renunciï a vindre perquè, d’acord amb el POUM, han de construir-se la casa tan lluny que és inassumible el cost d’urbanització”, ha dit.

 

De la seva banda, Fornells ha reconegut que la Llei de Territori “es va aprovar fa 20 anys sense una mirada demogràfica”, i ha assegurat que s’està treballant per fer-hi canvis. En aquest sentit, ha explicat que un dels objectius és incloure una llei específica que permeti la diferenciació dels territoris de menys de 2.000 habitats amb lleis de discriminació positiva. Ha enumerat altres accions com els projectes d’arrelament destinats a àrees de territori amb característiques comunes o la compra de nous combois per a la línia de tren Lleida-Igualada.

 

Per la seva banda, Sala s’ha compromès a estudiar posar en marxa avals públics que facilitin als joves de territoris despoblats l’adquisició d’habitatges. També ha recordat que el pròxim mes de maig s’obrirà una nova convocatòria de subvencions per rehabilitar habitatges. Durant la seva intervenció, Sastre ha recordat les línies de finançament per a projectes de joventut de petits municipis o el projecte Odisseu per vincular l’empresa del territori amb els joves.

 

Projecte ‘Arrelem les persones i repoblem les Garrigues

La jornada ha arrencat amb la presentació del projecte ‘Arrelem les persones i repoblem les Garrigues’ del Consell Comarcal i l’Oficina Jove de les Garrigues. S’ha exposat que el problema del despoblament afecta principalment als nuclis rurals de Catalunya, però molt especialment a les Garrigues, on en els últims anys s’ha accelerat amb el conseqüent envelliment de la població. Paral·lelament, hi ha fuga de jovent que marxen a estudiar i treballar fora i no tornen per la falta d’oportunitats.

 

Davant d’aquesta situació, l’Oficina Jove va iniciar trobades amb joves de tots els municipis que van culminar amb la creació del Consell de Joves per treballar plegats per trobar solucions al despoblament, prioritzant la problemàtica de d’habitatge, ja que va lligat a l’abandó i tancament de moltes cases. Paradoxalment, a més, molts joves tenen dificultats per trobar i accedir a un habitatge que els permeti consolidar el seu projecte de vida a la comarca.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

Comments are closed.