Dijous, 21 de novembre del 2024

La sequera causa un augment dels danys en cultius agraris atacats pels conills

|

- Publicitat -

La sequera ha provocat un increment dels danys causats pels conills en cultius agraris a la vegueria de Lleida. Per tal de reduir-los, Acció Climàtica ha elaborat mapes de les zones amb una major densitat. A partir d’aquesta informació, han emplaçat l’Estat a actuar en infraestructures de la seva titularitat com ara la línies ferroviàries o vies ràpides, de la mateixa manera que a les àrees de caça on s’ha detectat una elevada població de conills. Una altra mesura serà promoure, amb la col·laboració de la Federació de Caça, un grup de caçadors voluntaris que puguin actuar en aquells vedats que ho sol·licitin. Així mateix, la conselleria gestionarà la compra conjunta de tanques i gàbies i es faran plans pilots per veure’n l’efectivitat.

 

Publicitat

Els serveis territorials d’Acció Climàtica a Lleida han acollit aquest dimarts una reunió de seguiment de la Taula de cogestió del conill, amb representants d’aquesta conselleria i de la d’Interior, d’organitzacions agràries i dels caçadors. Durant la trobada, des de l’Administració han plantejat noves mesures per combatre la sobrepoblació de conills a Ponent encarades a reduir els danys que aquesta espècie provoca a l’agricultura i que s’han agreujat amb la situació de sequera.

Reunió de la Taula de cogestió del conill celebrada a la seu del Departament d’Acció Climàtica a Lleida, amb representants del Govern, organitzacions agràries i caçadors

 

Es manté la densitat però augmenten els danys

La densitat de conills a la vegueria de Lleida se situa de mitjana en 92 exemplars per quilòmetre quadrat, segons el darrer cens efectuat la tardor passada. És una xifra similar a la registrada un any abans, si bé s’han incrementat els danys en l’agricultura ocasionats per l’espècie i ja afecten de forma considerable a totes les comarques del Pla de Lleida, quan l’any anterior se circumscrivien sobretot al Segrià i les Garrigues.

 

Els cultius més afectats són els cereals i cultius herbacis i els arbres fruiters. Cal tenir en compte que la declaració d’emergència cinegètica s’aplica a partir de 50 conills/km2. Totes les comarques de la vegueria superen aquesta densitat, exceptuant l’Urgell tot i que se situa en 45 conills/km2, quan la tardor del 2020 era de 35.

 

Mesures concretes

El director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a Lleida, Ferran de Noguera, ha ressaltat que la voluntat és reduir els danys dels conills a l’agricultura més que no tant la població d’aquest animal “El que busquem és que els pagesos puguin viure de la seva feina i que no tinguin danys cinegètics”, ha indicat. Amb aquest objectiu, tècnics de la conselleria, amb la col·laboració dels Agents Rurals, han elaborat mapes de la vegueria i han identificat aquelles zones amb una major població de conills.

 

Des del Departament traslladaran aquesta informació a la subdelegació del govern per tal que l’Administració de l’Estat actuï en aquelles infraestructures de la seva titularitat com ara a la línia d’alta velocitat o en vies ràpides on s’hagin detectat punts amb una elevada densitat de conills. Des de la subdelegació han traslladat el compromís de començar a actuar aviat a les vies ràpides com ara l’AP-2 o A-2. Es tracta d’infraestructures protegides per tanques i on no està permesa la caça, fet que aprofiten els conills per fer-hi els seus caus.

 

A la vegada, aquests mapes que s’han elaborat també es faran arribar a les àrees privades de caça per tal que portin a terme accions per reduir la població de conills en aquelles zones dels vedats on s’ha detectat una elevada densitat d’aquesta espècie.

 

Caçadors voluntaris

Una altra actuació prevista és la creació d’un grup de caçadors voluntaris, amb la col·laboració de la Federació de Caça de Lleida, que pugui actuar en aquelles àrees privades de caça que ho demanin davant la incapacitat de poder fer font per elles mateixes a la sobrepoblació de conills.

 

D’altra banda, des de la Generalitat es gestionarà la compra de tanques i gàbies i es faran plans pilots per avaluar l’efectivitat d’aquesta mesura, que compta amb assignació del pressupost 2022.

 

Des d’Acció Climàtica han descartat habilitar compensacions o ajuts o mesures fiscals per als productors afectats tal com han reclamat des de JARC. De Noguera ha recordat que la gestió cinegètica depèn d’una relació privada entre àrees privades de caça i propietaris de les finques. D’altra banda, la conselleria ha ampliat el període de caça del conill i anirà del 15 d’agost fins al darrer diumenge d’abril. Així mateix, es permetrà caçar tots els dies de la setmana sempre i quan si les àrees privades de caça modifiquin els seus plans tècnics per fer-ho possible.

 

Pla d’acció contra els danys d’espècies cinegètiques

Des d’Acció Climàtica preveuen desplegar en els pròxims mesos un Pla d’acció per fer front als danys ocasionats al sector agrari per espècies cinegètiques com és el cas del conill, però també del senglar o el cabirol, entre altres. En el marc d’aquest pla, es desplegaran taules específiques d’àmbit territorial com la del conill que ja funciona a Lleida, segons ha explicat la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas. A la vegada, la conselleria treballa en un decret de danys per poder elaborar una Llei catalana de caça, una eina llargament reivindicada pel sector.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.