Divendres, 22 de novembre del 2024

La Red de Espacios Test Agrarios (RETA) s’ha reunit a Lleida per impulsar els Espais test agraris a Catalunya

|

- Publicitat -

Representants de les entitats de l’estat que formen la Red de Espacios Test Agrarios (RETA) s’han trobat a Lleida del dilluns 21 al dimecres 23 de febrer. L’objectiu de la trobada ha estat fomentar el treball en xarxa entre les diverses entitats que en formen part i definir el full de ruta que permeti situar els espais test agraris com a estratègics en el relleu generacional agrari i l’emprenedoria al món rural.

 

Publicitat

Els Espais Test Agraris són finques condicionades per testejar projectes agrícoles o ramaders en un entorn segur i així facilitar la incorporació progressiva de persones noves al camp. És una eina que ja fa anys que s’utilitza amb èxit a França i està molt consolidada al sector de l’horta. Un dels reptes que es planteja el projecte RETA és ampliar el ventall dels Espais Test Agraris cap a l’activitat ramadera, tant de carn com de llet.

 

Actualment hi ha 17 projectes d’espais test agraris, en els que participen diverses tipologies d’entitats com ajuntaments, Grups d’Acció Local o cooperatives, de Catalunya, Balears, Extremadura, Euskadi, Galícia i Navarra. Els espais test agraris són espais d’experimentació d’activitats agràries en que les persones emprenedores poden testar el seu model d’empresa i validar com seria la seva activitat professional de futur. L’objectiu és facilitar el relleu generacional a les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals, atraient persones joves als territoris rurals.

 

A la trobada de 3 dies que s’ha fet a Lleida, les persones participants han assistit a ponències com la de Eva Torremocha, responsable del programa Alimentación Sostenible de la Fundación Carasso, i de Jean-Baptiste Cavalier, coordinador nacional de RENETA Réseau Nation des Espaces-Test Agricoles. Tots dos van destacar la vàlua del projecte RETA per la metodologia i el moment actual, així com la necessitat de respectar la diversitat de cada espai test agrari i treballar amb una estructura horitzontal.

 

El dimarts 22, al Parc de la Mitjana de Lleida, la jornada de treball es va centrar en identificar els elements essencials del procés participatiu que arrencarà el mes vinent i s’allargarà fins a finals de juny. La sessió es va tancar amb la visita a l’obrador compartit de Pardinyes, un projecte d’emprenedoria de nous agents agraris per a la producció d’ous ecològics i transformats agroalimentaris.

Finalment, dimecres 23 es va visitar el Viver d’Agricultors de Rufea per conèixer de primera mà el projecte impulsat per l’Ajuntament de Lleida per promoure l’emprenedoria agrària en unes finques d’horta ecològica de titularitat pública.

 

La trobada RETA es va tancar amb el convenciment que el 2022 serà un any clau per al desenvolupament dels espais test agraris. Les entitats participants han valorat molt positivament el fet de treballar en xarxa i d’enfortir els projectes locals.

 

Els propers mesos, les entitats promotores i la secretaria tècnica participaran al procés de creació de la nova entitat que vol estructurar les funcions i serveis de la RETA.

 

Sobre el projecte RETA

La xarxa d’Espais Test Agraris RETA és el projecte de dinamització, suport i acompanyament a les entitats que promouen espais test agraris a Espanya. Va néixer el 2018 com a projecte d’innovació social per atendre les necessitats de relleu generacional al sector agrari, a través d’un Grup Operatiu finançat pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020. Des d’octubre del 2020 fins a l’octubre de 2022, a través del finançament de la Fundación Daniel y Nina Carasso, la RETA disposa d’un equip interdisciplinar formada per ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya) i la consultora agrosocial Neus Monllor.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.