Dissabte, 18 de gener del 2025

El sector cerealístic està preocupat pels problemes d’abastament que pot provocar la guerra a Ucraïna

|

- Publicitat -

El sector cerealístic viu amb preocupació l’esclat de la guerra a Ucraïna ja que l’estat espanyol és un importador important d’aquest producte. Segons Mercedes Ruiz, experta agrònoma que dirigeix la consultoria de mercats de cereals AESTIVUM, Espanya importa d’Ucraïna entre el 40% i el 45% del panís que consumeix i ara els ports d’aquest país estan tancats. Això pot portar problemes d’abastament d’aquí a dos mesos. El conflicte també ha fet que el mercat hagi quedat “pràcticament paralitzat” perquè en un sol dia es va registrar una forta pujada de preus de 30 euros la tona. Vicens Pasqual, cap de la sectorial de cereals de JARC, ha alertat que les guerres impliquen que “s’encareixi tot” i que això té una incidència en pagesos i ramaders. 

 

Publicitat

Ruiz ha explicat que la dependència de l’estat espanyol pel que fa a la importació de cereal és molt gran i que la guerra a Ucraïna amb el tancament dels seus ports ha generat molta preocupació. A això, s’hi suma el fet que la Xina també és un important dependent del panís ucraïnès. En aquest sentit, ara caldrà veure com es reorganitza la logística perquè l’esclat del conflicte coincideix en plena campanya del panís als mercats.

 

La guerra es va notar dijous de forma intensa a la borsa del cereal francès, que és la que fixa els preus de referència a tot Europa. En una sola sessió va pujar 30 euros la tona, segons Ruiz. A un preu que ja estava situat entre els 290 i 300 euros la tona, aquesta pujada va provocar que el mercat quedés pràcticament paralitzat a Espanya, perquè un augment així no es pot assumir d’un dia per l’altre.

 

Ruiz ha afegit que ara caldrà veure quan s’allarga el conflicte i també com es resol. Quant de temps estarà bloquejat el país és clau per saber quan es pot assumir sense importar. Per això, es preveu que hi hagi pressió cap a altres mercats en origen com poden ser el francès o els EUA, on els preus estan “molt encesos”. A tot plegat, ha dit Ruiz, també cal afegir-hi que els ramaders tenen molt poc marge amb els preus.

 

Un altre dels productes que es veu afectat pel conflicte és l’oli. Tant Rússia com Ucraïna sumen un 80% de les exportacions d’oli de gira-sol i Espanya n’exporta molt, per la qual cosa es pot veure afectat per aquesta situació.

 

Vicens Pasqual ha reconegut que els fa patir la “incertesa” que provoca la guerra ja que quan hi ha situacions “anòmales” el sector primari sempre és el que pateix més. Això no obstant, sí que ha matisat que a dia d’avui, el que més preocupa al sector del cereal és la sequera i l’augment de costos. Segons Pasqual, si no plou en 15 dies, en alguns punts de secà, la situació serà “dramàtica”.

 

En qualsevol cas, Pasqual també ha remarcat que l’Estat és deficitari amb els cereals i cada any se n’han d’importar entre 15.000 i 16.000 tones, la majoria d’Ucraïna i Rússia. Per aquest motiu, ha dit que la incidència de la guerra és directa i ha mostrat preocupació pels encariments que comportarà com en el cas del petroli, que en un sol dia ja va pujar de 90 a 100.

 

Finalment, Luis Machín, director de l’Associació Interprofessional de Farratges Espanyols, ha apuntat que de moment no saben com els pot afectar l’esclat de la guerra tot i que és cert que cereals i alfals són “vasos comunicants”. Això no obstant, ni Rússia ni Ucraïna són demandants o venedors de farratge. Sí que és cert, ha afegit, que l’evolució del cereal afecta, però de moment no han apreciat res per la qual cosa caldrà veure més endavant quines són les repercussions.

 

Aquests aspectes, entre d’altres, s’han analitzat a Golmés (Pla d’Urgell) en el marc d’una jornada organitzada per JARC.

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

10 COMMENTS

Comments are closed.